reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Navigator 535 Agama - hry jí nejsou cizí

9.2.2007, Michal Učeň, recenze
Genius Navigator 535 Agama - hry jí nejsou cizí
Genius poslední dobou hraje v periferiích druhé housle a není tomu jinak ani v myších se zaměřením na hraní her. Občas se mu ale podaří vyvinout produkt, který sice nepřináší nic převratného, avšak šikovně kombinuje přednosti konkurentů. Povedlo se to i u myšky Navigator 535 Agama?
Kapitoly článku:
  1. Genius Navigator 535 Agama - hry jí nejsou cizí
  2. Design a zpracování
  3. Praxe a závěr
Když se mně myš dostala do rukou, na první pohled jsem ji ohodnotil jako celkem povedenou jak z hlediska zpracování, tak co se týká přesnosti. Proto mě hodně překvapila cena, která určitě bude hlavním lákadlem pro koncové uživatele, kteří chtějí myšku na hry s laserovým snímačem a rozlišením až 2000 DPI a nejsou ochotni do ní investovat tolik peněz. Kvalita ovšem není zadarmo, a tak musíme zhodnotit, zda-li je opravdu všechno v pořádku, nebo si z nás Genius tak trochu vystřelil a klamavou reklamou chtěl zlákat co nejvíce zákazníků. Pojďme se tedy podívat, jak se myš povedla a hlavně jaké má pozitivní a negativní vlastnosti. Balení myši se velmi podobá produktům Razeru. Papírová krabice se stříbrným výkladem a plastovou výztuží dobře ochrání myš, takže se nemůžeme divit, že si z toho vzal inspiraci i Genius.



Obsah balení je poměrně chudý, ale dostačující. Najdeme v něm samotnou myš Genius Navigator 535 Agama, CD s ovladači a ovládacím programem a samozřejmě uživatelskou příručku. Někomu možná může chybět nějaký obal na přenášení například na LAN párty, ale vzhledem k ceně ho asi nikdo nečeká.



ModelGenius Navigator 535 Agama
Rozměry12,0 (délka) x 5,5 (šířka) x 3,5 (výška) cm
Hmotnost96 gramů
MateriálPlast, kolečko pryž
Počet tlačítek11
Typ snímačeLaserový
Rozlišení2000 DPI
Rychlost snímání7080 fps (6,4 Mpx/sekundu)
Obnovovací frekvence1000 Hz
Způsob propojení s PCKabel USB


Instalace a nastavení


Nedošli jsme daleko a už tu máme první velké mínus. Je jím polofunkční ovládací program, který můžete nainstalovat z přiloženého CD v základní verzi 1.0, nebo si jej stáhnout z oficiálních stránek v aktuální verzi 1.1. Myš sice disponuje novější technologií, kterou známe třeba od Razeru, jež ukládá nastavení přímo do myši a není tak nutné mít spuštěný nějaký program, Genius ale pravděpodobně nestihl software dokončit před vypuštěním produktu na trh. Nejde ani o to, že nastavení v software je celkem nedokonalé. Je sice možné nastavit většinu funkcí pomocí kombinace stisku několika kláves, nějaké modernější funkce ale program nenabízí. K dispozici je ještě nastavení DPI a také volba uložení jednoho z pěti profilů, které se přepínají kruhovým tlačítkem na myši. Bohužel už asi výrobce nepřemýšlel nad tím, že do profilů se prakticky nevyplatí nic ukládat, protože by vystačily dohromady dva na všechny funkce myši. Každopádně se tímto způsobem dá vykrýt absence specifického nastavení pro různé aplikace, což nabízí třeba Logitech.

Software na první pohled vypadá trochu překombinovaně, po vyzkoušení ale zjistíte, že polovinu tlačítek nelze ani stlačit a možná díky prodlevě v komunikaci s interní pamětí myši dochází k častým několikasekundovým zásekům. Pojďme se ale podívat, co vlastně v softwaru funguje a co ne. Základní tvar software je prapodivně tvarovaný a ne jinak je tomu ani po rozbalení všech nabídek. Ovlivnit můžete citlivost, nastavení DPI, rychlost dvojkliku a rychlost scrollování. Nefunguje regulace citlivosti pro jednotlivé osy, tlačítko Sensitivity options, podrobné nastavení scrollování a přepínání frekvencí snímání. Frekvence snímání 1000 Hz je jeden z hlavních triků, které pro nás Genius připravil. Myš totiž nelze přenastavit v ovládacím programu z výchozích 500 Hz a to ani na předdefinovaných 1000 Hz, ani na nižších 100 Hz. Onu skutečnost, jestli myš technicky snímání zvládá a chyba je jen v nedokončeném softwaru, nebo to byla jen falešná součást marketingových tahů, tu zná asi jen samotný výrobce. Každopádně můžeme alespoň doufat, že došlo jen k zanedbání u programu a nějaký novější update nám umožní využít plný rozsah možností.



Na myši je možné nastavit kompletně všech sedm tlačítek. Na následujícím screenu si můžete prohlédnout výběr dostupných funkcí. Například označení funkcí jako Button 4 nebo 5 vlastně nedělá nic. Podle mého názoru pro klasickou kancelářskou práci výrazně chybí funkce Zpět a Vpřed, které jsou často přiřazovány bočním tlačítkům a hodilo by se také rychlé spouštění programů.



Trochu využitelná je funkce Macro, což je kombinace stisku několika tlačítek. Tady si dovolím zmínit mírnou vylepšení oproti konkurentům v možnosti nadefinovat opravdu složité příkazy. Nové je také nastavení prodlevy mezi jednotlivými stisky s přesností na setiny sekundy. Zdali je to využitelné ve hrách, to si nejsem jist, ale možná se to někomu může hodit a jistý potenciál vidím například u her jako Counter Strike u nakupování na začátku každého kola nebo v programech určitým postupem, který velmi často opakujete.



Na některé z tlačítek je možné nadefinovat i změnu DPI a to ve třech stupních - 800, 1600 a 2000 DPI, případně snížení nebo zvýšení této hodnoty. Osobně tuto funkci neshledávám u hraní jako užitečnou, ale holt je v současné době nezbytná k zařazení myši do herní kategorie.



Programy na měření reálné frekvence snímání si celkem odpovídaly a myš vykazovala pěkné výsledky těsně nad hranicí 500 Hz. V přepočtu tedy jde o zpoždění cca 2 milisekundy. Oproti udávané 1 ms (1000Hz) podle výrobce to je sice výrazný pokles, ale při hraní je už takový rozdíl prakticky neznatelný.



reklama