reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 9600 GT 1GB Silent Cell vs. zbytek světa

18.3.2009, Petr Štefek, recenze
Gigabyte 9600 GT 1GB Silent Cell vs. zbytek světa
Gigabyte pro rok 2009 upravil nabídku v oblasti levných karet, kde spadá i dnes testovaná GeForce 960 0GT, která je vybavena upraveným pasivním chlazením Silent Cell a rovnou jedním gigabytem paměti. Je pro tak levnou grafickou kartu 1GB paměti vůbec k užitku?
Gigabyte 9600GT 1GB Silent Cell k nám dorazila jako předprodukční vozrek, takže jsme nemohli čekat žádné příslušenství ani pěknou barevnou krabici. Oproti minulé generaci chlazení je jasně patrná změna a pasiv na mne působil opravdu velmi poctivě. Princip nasávání vzduchu skrz dvouslotový chladič zůstal zachován, takže v případě zájmu nesmíte zapomenout, že primárním předpokladem je dobře vyřešené proudění vzduchu ve skříni za pomoci alespoň 2 větších větráků, alternativně 1 se zdrojem, který odvádí teplý vzduch mimo skříň.



V žádném případě není dobré provozovat kartu ve skříni s otevřenou bočnicí nebo případně ve zcela nevětráném systému, neboť se karta bude mít tendeci přehřívat (ostatně jako každé pasivní řešení). Frekvence jádra jsou stejné jako v případě standardní GeForce 9600GT (650MHz - 55nm G94) s rozdílem pamětí, kde je u 1GB verze přistoupeno ke snížení na 1800 MHz efektivně. Na výkon to ale podle měření vliv téměř nemá.



Bohužel se mi nepodařilo zaznamenat teploty pomocí utility RivaTuner, neboť čidlo měřící teplotu nebylo aktivováno, což je poněkud škoda vzhledem k nasazení karty. Test tedy proběhl méně exaktně.

Karta vystavená zátěži v klasické skříni se dvěma větráky neměla sebemenší potíže při hraní her a libovolné zátěži. Nebylo pozorováno žádné tuhnutí nebo rozpad obrazu, popřípadě cukání. Překvapivě ovšem karta snesla zátěž na výbornou i v případě vypnutí obou větráků v systémové skříni, což je důležitá informace především pro zájemce o stavbu HTPC, kde se primárně uvažuje o přehrávání filmů. S hraním her ovšem již počítat nelze.



Výstupy karty jsou tvořeny konektorem DVI-D, D-Sub a také důležité HDMI s podporou přehrávání chráněného obsahu. Bohužel je pro GeForce 9600GT nutností přidávný napájecí konektor, což je dáno především spotřebou ve špičce atakující možnosti slotu PCI-E (75W), což se týká hlavně přetaktování.

Pro zájemce o čistě herní kartu nabízí Gigabyte podobnou variantu na stejných frekvencích a se stejnou kapacitou paměti vybavenou chladičem Zalman. Na internetu kolovala informace, že tato nová pasivně chlazená GeForce 9600GT Silent Cell z produkce Gigabyte nemá konektor přídavného napájení (6-pin) přítomen a karta dle slov zástupců Gigabyte pracuje stabilně i bez takového napájení. Bohužel, test a všechna meření jsou udělána se zapojeným napájením.

reklama