reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.9.2007, Petr Popelka, recenze
Dnes se podíváme na mATX základní desku Gigabyte s chipsetem AMD 690G a s cenou 1 800 Kč s DPH, jež je určena hlavně pro HTPC. Nabízí grafické jádro s 6 výstupy, gigabit LAN, 7.1 HD audio, FireWire, SATA 3 Gbps, 4 sloty DDRII a sloty PCI-E x16 i PCI-E x4.
Milan Mroczkowski (17) | 23.12.200721:35
Zcela mi chybí v Setupu menu: Advanced Chipset Features. Proč? Jak ho tam dostat?
Odpovědět0  0
Milan Mroczkowski (17) | 23.12.200721:46
uz vim
Odpovědět0  0
PcWifi | 2.12.20071:02
co jsem mel moznost overit si,tak bios F3 stale nema podporu lepsiho taktovani,stale je mozna zmena jen FSB a nastaveni pameti...zmena voltaze ci jine neni pritomno ani po aktivovani rozisrenych moznosti pres Ctrl+F1.

nema nekdo zkusenost s touto deskou a pametmi A­-DATA 800Mhz a popr.kam az kdo vyhnal CPU pri OC pres FSB ? Diky

Odpovědět0  0
dwdf | 30.11.200710:32
Takže nelze provozovat klasický starý CRT monitor a navíc TV­-out ­(třeba cinche­) do TV? To by byl opruz!
Odpovědět0  0
mifiss | 14.9.200710:59
Jen upozornuju, ze na strankach GB je k dispozici novy BIOS, ktery ­(snad­) uz tuhle ficurku podporuje ­(osobne nevim, jeste jsem neflashoval ­- uz nemam desku doma­). Testne­-li nekdo, necht to tu, plz, ozrejmi...
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 14.9.200714:41
Kterou verzi BIOSu máte na mysli? Na oficiálních stránkách Gigabyte je stále pouze F3A, se kterou jsem desku testoval.
Odpovědět0  0
mifiss | 14.9.200719:47
Dle tohoto updatu ­"Update 8­/15­/07: Another BIOS update has come from Gigabyte after this review that offers some voltage adjustments as well as the overclocking options listed here. ­" z teto recenze http:­/­/www.pcper.com­/article.php?type=expert&aid=439&pid=2 jsem usoudil, ze BIOS F3A ­(ci F2­) uz adjustment dovoluje. Nemel jsem bohuzel moznost testu ­(deska je jiz u zakaznika­), takze se za mystifikaci omlouvam...
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 13.9.200719:00
pro autora: vidim ze dalsi recenze z hromady stejnych recenzi stejnych chipsetu a stale bez vlastniho testu na LCD TV. Viz nase minula debata pod recenzi Asuse.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200718:04
Pane autore tady Vas zaver: ­"...deska není směřována do rukou ladičům, ale spíše méně náročným uživatelům...­" .

Jsem narocny uzivatel, mam GA­-MA69G­-S3H desku, mam Athlon 5200+, grafiku NV6800GTS 728MB pameti, 4GB 800MHz pameti.

Nechapu, proc by tahle deska byla urcena pro ­"NENAROCNEHO­" uzivatele. Ja se povazuji za NAROCNEHO az VELICE NAROCNEHO uzivatele. Potrebuji to na letecky simulator ­(MSFS X­) a take pro spracovani videa nejlepe v realnem case.

Prosim napiste mi, zda muj pocitac neni pocitac NAROCNEJSIHO nebo NAROCNEHO uzivatele, a take proc je tato karta pro mne nevhodna. Funguje bez problemu, vykonne a stabilne.

Prosim pokud trvate na svem zaveru, reknete mi, jaky bude u me sestavy vykonostni prinos bez RETAKTOVANI komponent, pokud svolim jinou desku dle vaseho hodnoceni pro narocneho uzivatele s vetsi moznosti pretaktovavani i kdyz nebudu pretaktovavat. Prosil bych percentualni narust vykonu.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200718:04
(...pokracovani...­)

POKUD POVAZUJETE ZA NAROCNEHO UZIVATELE DEBILA, KTERY PRETAKTOVAVA PAMETI A PROCESOR, TAK JSTE PATRNE ASI TAKY JEDEN Z TECH DEBILU. PRETAKTOVANI JE VZDY VICEMENE DESTRUKTIVNI A JE TO UZIVANI VECI MIMO PROVZNICH PARAMETRU, PRO KTERE BYLA DANA VEC ­(deska­/cpu­/pamet­) VYROBENA A STABILITA GARANTOVANA.

UVEST DO HODNOCENI JAKO MINUSOVOU POLOZKU TO, ZE NENI VHODNA K PRETAKTOVANI MUZE JEN NAPROSTY NEOBJEKTIVNY ZACATECNIK­/AMATER. Klidne lepsi moznosti pretaktovani u jinych dosek muzete uvadet jako + v hodnoceni, ale rozhodne nemuzete toto psat jako nedostatek desky pokud neni vhodna k retaktovani.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru2 | 13.9.200718:05
(jo oprava ten CPU je X2 tedy dualcore)
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200718:11
Dalsi pripominka, nehodnotite jako plusovou polozku to, ze deska ma PCI­-Ex4 slot. Toto je stejne tak dulezite, protoze do budoucna az budou rychlejsi dulani HDD ­(2 nezavisle elektroniky disku se dvema plotinkama v rezimu RAID­) pak to bude jedina moznost jak rozsirit pocitac o SATA radic, ktery zvladne vetsi tok jako dokaze zvlanout PCI nebo PCI­-Ex1. Spousta desek je nema, ma max. PCI­-Ex1 a zbytecne stare PCI. Je to stejny pohled na vec jako kdyz vy uvadite ze je nevhodny pristup k resetu CMOS ­(kolik procent rocne lidi to pouzije za zivot ?­) nebo take nevhodne reseny konektor LPT ­(nebo COM1 a COM2­) ktere se dnes jiz prakticky nepouzivaji ­(domacnosti, v prumyslu to samozrejme neplati­).

Predem dekuji za hodnotnou odpoved.
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 13.9.200718:57
Chlape vy ale umite cloveka pobavit :­-­)
Jestli chcete psat vytky na zaporne hodnoceni desky z pohledu pretaktovani, tak si kupujte ABC ci chodte na Zive. To je jako dojet na sraz auto tuningu a vsem zacit nadavat, ze jsou to pitomci kteri nici auto ­(technicky, designove­) :­-D.

K tomu PCex 4x ­- to je silne vec nazoru. To o cem mluvite drtiva vetsina lidi nevyuzije a pokud by se i v budoucnu neco zmenilo, tak tato deska bude davno za zenitem. Mimochodem ­- nejsou nahodou PCex mezi sebou kompatibilni ? Tj. do 16x zapojim vsechny nizsi ? Pak by stacila jakakoliv SLI deska.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200720:43
a­) SvetHardware neni pro ­"sraz tuningeru­" ale pro sirokou verejnoust, pokud je autor TUNINGER je to uplne vporadku, dokonce je plne vporadku pokud se na toto tema detailne rozpepise v recenzy, na to ma jako autor a recenzent plne pravo. Ovsem hodnoceni by melo byt ­"nestranne a objetktivni­". Jelikoz pretaktovavani ­"TUNINGU­" se venuje velice mala skupina nadsencu ktery v zadnem pripade se nemusi radit mezi profesionaly nebo NAROCNE UZIVATELE, znamena to ze hodnoceni tedy nebylo objektivne zhlediska ctenaru­/verejnosti, pro kterou hodnoceni bylo vytvareno. Staci se nad tim zamyslet.

b­) Toto je jiz potreti co upozornuji nejakeho autora tady na svethardware ze pretaktovani do hodnoceni zejmena toho zaporneho NEPATRI, jelikoz to neni standardni a potrebna vec pro drvivou vetsinu lidi­/ctenaru! Pokud je v hodnoceni pretaktovani uvedeno jako PLUSOVA ­- pridana hodnota, je to uplne vporadku, rozhodne se ale NEJEDNA O NEDOSTATEK.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200720:46
c­) dale jste asi nepochopil cast o PCI­-E 4x. Narazel jsem na ni prave z toho duvodu, ze neni vubec vyzdvyzena i kdyz prave tyto sloty se zatim malo vyskytuji a budou dozajista zadane. Nekdo muze namitat ze dulezitejsi je COM, LPT, PCI­-Ex4, umistetni jumperu RESET BIOS a podobne. Pro nekoho nezbytne veci, dobra investice nebo uplna zbytecnost. Pokud v recenzi pise autor o spatne umistenem jumpery nevidim o nic vice ctenaru pro ktere je to dulezitejsi jako pritomnost treba PCI­-Ex4. Profesional pokud dela nestrannou recenzi nejen pro TUNINGERY :­) tak snad by to mel vyvazit necim dalsim ne ?
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200720:49
d­) Ano, ovsem pokud ma doska PCI­-Ex16 tak vetsinou je to jiz vse, ma 2x PCI­-Ex16 a zadne PCI­-Ex1 jiz jen 2x PCI coz tedy je nedostatek zasadni, protoze krom grafiky tam date jen jednu moderni kartu. Deska o ktere jsem psal ze ji mam ma 1xPCI­-Ex16, 1xPCI­-Ex4, 2xPCI­-Ex1 a 2xPCI. Dostatek portu do budoucna pro rozsireni jak standarnimi PCI­-Ex1 tak i jednym vykonnym PCI­-Ex4 pro narocnejsi karty. PCI­-Ex4 urcite nevlozite do PCI­-Ex1. Rozhodne je tato deska lepsi, kdyz ma krom PCI­-Ex16 dalsi slot PCI­-Ex4 nez li by misto x4 mela jen PCI­-Ex1, nemyslite ? O to se mi jednalo, tohle spomenout.

e­) pro nekoho to mozna je pobaveni, pro nekoho informace a cas k zamysleni

f­) pozor, autorovi jsem nenadaval, pokud to tak vyznelo, tymto mu posilam svou omluvu, protoze verim ze to nemyslel spatne, a verim ze se to hodnoceni upravy a zminka ze deska neni vhodna pro NAROCNE UZIVATELE protoze nema dobrou podporu PRETAKTOVANI v zaveru bude vymazana. Dekuju.
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 13.9.200722:12
asi jsme si nerozumeli. S tou kompatibilitou je to samozrejme jednostranne, tj. do PCex 16x date vse ostatni, ale 16x do 1x nedate. ­- toto nemam potvrzene, ale imho jsem to nekdy nekde cetl. Pokud to plati, tak vam pak staci 1­-2 PCIex 1x a 2x 16x a jste za vodou.

A k tomu zamereni ­- pro lamky je Zive, budte rad ze nereagujete pod recenze OBRa, by vas davno poslal hodne hluboko do zadni casti tela ­(nic ve zlem­). Popravde ­- desku podle jedne neuplne recenze by si stejne nikdo nekoupil, takze pokud vam vadi uvedene zavery, tak je ignorujte a prectete si zaver jinde. 690G desky jsou skoro vsechny na jedno brdo a maji stejne uzke spektrum pouziti. Na kancelarinu jsou zbytecne drahe, na hrani jsou slabe, na HTPC na ne nadavam porad, takze mi zbyva jejich pouziti jako nenarocny domaci PC pro rodice ci male decka. Kupovat tudle desku a davat do ni externi grafiku muze jen slabomyslny :­-D
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200723:24
"Kupovat tudle desku a davat do ni externi grafiku muze jen slabomyslny :­-D­"

Muzete uvest duvod proc ? + to podlozit testama ? Co ja VIM tak zadny rozdil v hrach nedosahnete ­(+­-1% coz je statisticka chyba­). Zkuste to necim prosim podlozit ­(testy v hrach­).
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 14.9.20077:27
muzete mi vysvetlit, k cemu je dobre mit zakladni desku ve ktere je integrovana grafika a davat do ni HNED externi grafiku ? Za penize co stoji tyto desky mas SLI bez integrovane grafiky. A stejne mi nikdo nevyvrati primarni pouziti techto mATX desek a v tom pripade se tam proste ex grafika nedava. Neco jineho je si tuto desku koupit a za pul roku, az rozbiju druhe prasatko, si ex grafiku koupit.

Ted bude cast argumentu ktera se vam nebude libit ­(dle reakci vyse­) ­- desky bez integrovane grafiky se obecne lip taktuji. Ten kousek co mam v HTPC pc je toho dukazem. Desky s 965 chipsetem to same. Jak je to u novych x35 nevim.
Odpovědět0  0
mbart002 | 14.9.20079:29
Ještě k té int.grafice­-já to beru jen jako přidanou hodnotu,pokud bych třeba tu ext.reklamoval nabo měnil za jinou alespoň bych nebyl 14 dní nebo i dýl bez pc...a co se týče toho taktování­(teď zase budu za totálního debila u blabla Nibiru­)nevím jastli máte na mysli chod s integrovanou grafikou ale bez ní jede bez problému athlon5200+ EE na 3,1Ghz při 1.45V,určitě by šel i dál ale nemám výkonnější chladič,takže asi tak
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 14.9.200714:44
Myslim ze jste to presne vystihl, bohuzel nektery ­(viz. vyse­) to nechapou. Jeste jednou pro ty, ktery nechapou proc je dobre mit integrovanou grafiku. Integrovana grafika je cast chipu, ktery jednoduse deaktivuji v BIOSu. Tech 50KC co mozna stoji navic ta integrovana grafika me nezabije, mam ji jako zaloznou pokud budu potrebovat. Pokud ji deaktivujete v BIOSu, zmizi ze sveta a nemuze a ani nijak neovlyvnuje karty pridane do PCI­-E zbernice. Je to uplne stejne jako integrovana zvukovka. Dokonce pouzivam obe zvukovky soucastne, jak integrovanou tak i pridanou externi SB kartu. ,
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 14.9.200714:47
Jo a dalsi vec, SLI je naprosta hloupost a vyhazovani penez v porovani VYKON vs CENA. Za 15tis KC radeji Koupim 1x 8800GTX 728MB nez 2x nejakou kartu za 7500KC treba 8800GTS 320MB nemyslite. Co bude dle Vas vykonnejsi ? Vysledej je asi jasny, takze SLI nema zmysl, je to marketingovy tach pro malou skupinu bohatych nadsencu.
Odpovědět0  0
omg debilni prispivani bez prihlaseni | 15.9.200714:15
To SLI jsem uvadel schvalne jako nahradu za PCex 4x, ktery vam tak moc u vetsiny desek chybi. Zatim mi nikdo neozrejmil, jak je to se zpetnou kompatibilitou. Ja na to nemam ani cas, ani chut. Rozhodne to SLI nemelo vyznit tak, ze jej pouziju pro dve grafiky ­- s vasim prispevkem vyse souhlasim.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 30.11.20077:15
Vidim, ze by z Vas byl ­"dobry­" cenzor, protoze nejlepe vite co je pro ostatni dobre.
SLI je neco, co maji moznost vyuzit ti, co chteji to NEJ. Jak jinak chcete dosahnout vykonu nez napr. 2x 8800gtx ?
To ze pro Vas neni neco zajimave neznamena, ze to je tudiz hloupost.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 1.12.20075:23
cituji Vase slova: ­"SLI je neco, co maji moznost vyuzit ti, co chteji to NEJ­"

A ted zase cituji moje slova na ktere jste reagoval:
"...SLI je naprosta hloupost a vyhazovani penez v porovani VYKON vs CENA... ... pro malou skupinu bohatych nadsencu.­"

Tedy chapu Vas spravne ze je to vec pro ty co chteji NEJ, tedy jim nezalezi na pomeru CENA vs VYKON a tedy se jedna o malou skupinku bohatych nadsencu ?
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 1.12.20079:43
Analyza, ktere konfigurace by se v SLI vyplatily i cena­/vykon se nemuze omezit jen na 8800gtx, nelze ji omezit dokonce jen na aktualne dostupne karty, treba 8800gt bude IMHO velmi dobra volba pro SLI. SLI je platfotma, ktera dava uzivateli moznost volby co chce ­- zvysuje jeho moznosti rozhodovani a nejlevnejsi SLI MB nejsou ani moc drahe.
Tento MB SLI nema, tudiz postrada tuto moznost a tedy to neni high­-end deska. Neznamena to ze tahle deska je spatna, vetsine lidi bude dobre slouzit, ale existuji desky lepsi.
Hodnoceni, kdo zrovna SLI bude povazovat za rozumnou volbu a asi neni az tak jednoduche, ze je ­"pro malou skupinku bohatych nadsencu­" ­(citim k z toho despekt k lidem, kteri si SLI muzou koupit a koupi­) ?
Asi nejvic mi vadi normativni hodnoceni, ze SLI hloupost a vyhazovani penez ... proc mate potrebu skatulkovat lidi co si chteji utratit penize za SLI ? Umite za ne lepe rozhodovat nez oni sami ? Priste nam vysvetlite, proc by kazdemu cloveku mela stacit skoda favorit ... vzdyt prece cloveka nakonec taky nekam doveze a utracet vic za auto je prece hloupost ...
Odpovědět0  0
jfb | 14.9.20079:31
No proc koupit ati 690G desku a hned nejakou atinu 2000 rady? treba proto, ze umi chodit spolu a mam levne 4 výstupy, a pokud se použije správná deska a karta tak dokonce 4 výstupy digitální. Ale uznávám, není to běžné používání PC
Odpovědět0  0
mbart002 | 14.9.20079:52
Jistě,každému podle jeho gusta a potřeb,ale označovat toho kdo si desku osadí ext. grafikou ihned za slabomyslného mi připadá trochu zcestné...stejně tak kritizovat recenzenta že označil něco jako nevýhodu co jinému zase připadá nepodstatné,na základě nějakých konečných bodíků či palců snad nikdo desku nekupuje...ať si každý udělá obrázek sám zda mu ta či ona věc vyhovuje nebo ne
Odpovědět0  0
mbart002 | 14.9.20079:18
No,myslím že na rozdíl od Nibiru píšete už naprosté bludy...ten rozdíl va výkonu třeba ve hrách s touto a nějakou ultradrahou deskou bych chtěl teda vidět,těžko byste něco poznal :­).Mimochodem patřím k těm slabomyslným co na podobnou desku­(ga­-ma69g­-s3h­) šoupl x1950pro
Odpovědět0  0
Petrfdsfssfds | 15.9.200714:21
Jen zastavam svuj nazor. Taky jsem kupoval desku s int grafikou, protoze jsem v te dobe na ex nemel ­(a kupovat za kazdou cenu ex shitku jsem nechtel­). Do druheho PC jsem grafiku kupoval, takze jsem vzal MB bez integrovane gpu.

vykon jsme nikde nezminoval, ten rozdil tam sice ­"je­", ale 3fps beru jako chybu mereni a ne ­"vykon­".
Ten rozdil v taktovani s integ ci exter grafikou byva, mam jednu takovou desku doma.

A argument, ze integ gpu mam jako zalozni, kdyz se neco stane s externi je z meho pohledu takova vymluva. Ale chapu, ze kazdy na to ma jiny nazor. PS: taky rovnou kupujete dva MB ­(co kdyby se jeden musel reklamovat­) ? :­-)
Odpovědět0  0
mbart002 | 15.9.200716:28
Pane,já se nepotřebuji na nic vymlouvat,desku jsem nebral kvůli int.grafice :­),hledal jsem vhodnou volbu pro karty ATI­(nvidie mě neláká,už kvůli tomu hroznému obrazu u videa­) a toto mě připadá přece jen lepší kombinace než čipset nvidia+gr.ati­(i když s tím problém nejspíš nebude­) a krom toho můžu použít crossfire­(i když s menším omezením kvůli pci­-e x4 slotu­),jinak v taktování jak už jsem psal problém nemám,nejhůř jsem na tom byl zatím s deskou s čipsetem VIA
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1080) | 13.9.200720:12
Po tom, co jste zde předvedl, čekáte od autora hodnotnou odpověď? Spíše přemýšlím, jestli nemám takovéhle zcestné příspěvky rovnou mazat. Nějaká reakce ze strany autora by byla pouze ztrátou jeho času. Případně můžete své závěry o smysluplnosti taktování rozebírat na našem diskuzním fóru, kde jistě najdete oponenty. Zde je ovšem prostor pro diskuzi o recenzované základní desce, ne o tom, zda jsou ladiči výkonu debilové.

Kromě toho ­- pokud hodláte ostatní ­(nebo přímo autora­) titulovat nějakými nadávkami, praktikujte si to někde jinde, tady na to nikdo není zvědavý. Stejně tak pište příspěvky laskavě bez zapnutého Caps Locku, jelikož příště nějaký takový od Vás nebudu ani číst a rovnou smažu.

Pěkný den pane ­"náročný uživateli­".
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200720:53
DD, na toto jsem odpovedel v jednom z prispevku vyse, nikoho titulovat spatne nehodlam. Polozil jsem par dotazu, cekam na odpoved­/napravu. Priste bych ale uvital radeji reakci k tematu ­- vytke, kterou jsem nadhodil pro autora recenze, nezli k zpusobu jak jsem se vyjadril ­(i kdyz uznavam ze to bylo ostrejsi formou­).
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1080) | 13.9.200721:52
To je právě chyba, pokud si myslíte, že záleží pouze na faktickém obsahu sdělení a už nikoli na jeho formě. Nejsme roboti, kteří by analyzovali shluky dat, ale lidi, kteří by měli vúči sobě rozumně vystupovat, pokud chtějí vést nějaký dialog a obzvláště v odborné rovině ­(a je už bezpředmětné, zda z očí do očí nebo anonymně skrze webové rozhraní­).

S tím přetaktováním a Vaším postojem nemohu souhlasit. Píšete, že přetaktování je něco nad rámec normálních vlastností dané základní desky a provádí jej pouza malá část uživatelů, které označujete jako tuningery a jelikož jsme server pro širokou veřejnost, nemáme to z hlediska objektivity brát v potaz jako jakkoli směrodatný faktor, protože běžní uživatelé nepřetaktovávají.

Je už docela dlouho, co by bylo takové tvrzení pravdivé. V dnešní době s přetaktováním přímo počítají jak výrobci základní desek, tak i čipových sad. Není to jako před několika lety, kdy výrobci různých komponent stavěli tyto praktiky takříkajíc ­"mimo zákon­". Dnes je to denním chlebem a nikdo se nad tím nepozastavuje, přičemž výrobci ­(zejména základních desek­), dávají zelenou ­(naopak se mezi sebou v tomto směru předhánějí a rozhodně se to netýká pouze high­-endových modelů pro tyto účely určených­). Kromě toho jako server pro širokou veřejnost bych označil Živě, nikoli SHW. Sám už delší dobu netaktuji, takže to rozhodně nepíšu z pozice zaslepeného ­"tuningera­" ­- není ovšem možné ignorovat aktuální trendy a ohánět se něčím, co platilo dříve nebo co je založené na vlastních pocitech nebo vlastních specifických zkušenostech. Dnes je prostě určitá schopnost přetaktování brána u základních desek pro koncové uživatele jako samozřejmost, nikoli jako něco extra ­(a je už jedno, jestli se jedná ze samotné podstaty věci o běh nad rámec papírových parametrů ze strany výrobce a tedy že pokud by přetaktování nešlo, je stále vše z hlediska funkčnosti produktu v pořádku ­- však ano, nikdo netvrdí opak, skutečně by nemohla být neschopnost něco přetaktovat brána jako funkční chyba daného produktu­). Avšak pokud je zde základní deska X postavená na čipové sadě XX, která je na tom z hlediska přetaktování hůře, než několik dalších základních desek ­(A, B, C, D­) postavených na stejné čipové sadě, tak tato deska X je tím pádem určena pro méně náročné uživatele, kteří na možnosti přetaktování nehledí. Nevidím na tomto tvrzení nic chybného, přijde mi naprosto logické. Uvědomte si, že základní desky postavené na stejné čipové sadě se dnes mezi sebou liší právě zejména možnostmi přetaktování a ladění výkonu ­- tedy to, čím opovrhujete. Rozhodně je nelze odlišovat podle výkonu, ten bude +­/­- shodný ­(s rozdíly v rámci chyb měření ­- pokud nemá nějaká deska nějakou zásadní chybu ve svém návrhu, která by v důsledku degradovala její výkon­). Další rozdíly jsou v osazení přídavnými čipy rozšiřujícími možnosti čipové sady ­(tuto skutečnost lze ovšem vyčíst ze specifikací a není třeba nějakých testů, aby se na jejím základě posoudily skryté schopnosti desky­) a nakonec použitými součástkami a chlazením, což má vliv na životnost, potažmo hlučnost základní desky ­(v tomto případě je hlučnost irelevantní, jelikož všechny testované modely s AMD 690G měly pasivní chlazení­) a což jde ruku v ruce zase s možnostmi přetaktování.

A přestože třeba teď toto píšu na svém PC, které nemám nijak přetaktované, rozhodně bych si do něj nedal základní desku, která by to neumožňovala nebo v tom byla vůči konkurenci značně pozadu. Jelikož dnes je to zkrátka považováno za jeden z parametrů a nikdy nevím, kdy mohu tyto možnosti využít. Pokud by se neměly v recenzích základních desek testovat a zohledňovat schopnosti přetaktování, tak pak by nafocením a popisem desky s výčtem vlastností nevznikla její recenze, ale pouze popis bez nějaké přidané hodnoty. Testovat výkon desek mezi sebou se stejným chipsetem je samo o sobě dnes vážně o ničem.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 13.9.200723:53
a­) kritizoval jsem vyrok ­"tato deska neni urcena pro narocne uzivatele­" ve smyslu jen do kancelarskych pocitacu. Vykonove se zhodnem ze jsou na tom veskere desky se stejnych chipsetem velice podobne az stejne v ramci statisticke chyby. Deska ma veskere moznosti pro budouci rozsireni. Gigabyte jsou jedny z nejstabilnejsich a nejserioznejsich desek se seriozne nejdelsim supportem BIOSu i pro starsi desky. Jediny argument kterym podkladate ze neni vhodna do vykonnych pocitacu je ze nema dobre moznosti pretaktovani.

b­) udelejte si pruzkum pres anketu tady na svethardware zda pretaktovavaji nove pocitace, at se muzeme aspon o neco oprit.

c­) jinak s Vama ve vseobecnosti souhlasim, jen me stve, ze tlacite vsude ­"pretaktovani­" a ohodnotite kartu jako ­"malo vykonnou­". Pak si mene znaly uzivatele na zaklade Vasi recenze koupi zbytecne drahou a problemovou NFORCE desku se stejnym vyjonem. A pritom o pretaktovani nemaji ani nemely zajem. Ale precetly si jen zaverecne hodnoceni kde pisete ze je urcena pro mene narocne. Toto vse.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1080) | 14.9.20070:40
Kde je v recenzi napsáno, že ta základní deska není určena do výkonných počítačů nebo že je málo výkonná, jak Vy říkáte?

Výpočetní výkon ­(který je při standardních parametrech dán čipovou sadou a u 10 různých desek se stejným chipsetem bude stejný­) a náročnost ze strany uživatele rozhodně nejsou jedno a to samé.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 14.9.200714:51
Pane, chytate me za slovicka, prectete si to jeste jednou co jsem napsal, schvalne jsem Vas citoval a pak to i popsal, co to evokuje kazdemu rozumnemu cloveku, tedy ze deska neni pro narocne uzivatele. Nebo myslite ze kazdy hned pochopi ze neni urcena pro malou skupinku nadsencu v taktovani ale jinak je vhodna do tech nejvykonnejsich sestav ? Odpovezte si na tuto otazku sam. Vykon je stejny, vseo co my slo je preformulovat vetu ­"deska neni urcena pro narocne uzivatele­" aby bylo jasne ze ne z hlediska vykonu ani z hlediska rozsireni ale jen z hlediska taktovani neni vhodna. Take bych odstarnil v hodnoceni SLABSI TAKTOVACI MOZNOSTI jako minusovou polozku. Toto je vse, o co my jde. Pokud jsem Vas nepresvedcil, vporadku, na toto tema jiz nehodlam dale stracet cas.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1080) | 15.9.200718:53
"to evokuje kazdemu rozumnemu cloveku, tedy ze deska neni pro narocne uzivatele­" ­- však také není. Z hlediska výběru základní desky ­(typ této komponenty je zde mimořádně důležitý, nelze míchat jablka s hruškami­) není v dnešní době náročný uživatel někdo, kdo potřebuje jen její funkčnost na standardních parametrech ­(nejsou důležité jeho nároky na PC, ale jeho nároky na recenzovaný produkt ­- a v tom je ten rozdíl­). Přesná a hlavně nezpochybnitelná obecná definice ­"náročného uživatele­" bez ohledu na souvislosti jaksi není nebo o ní aspoň nevím­).

Stále nechápete, že pokud srovnáte 10 desek se stejným chipsetem, tak největší rozdíl, který mezi nimi bude, je právě v možnostech OC a ladění systému a pak v přídavných čipech nebo příslušenství ­(a k posouzení tohoto se stačí podívat na specifikace výrobce ­- k posouzení možností OC nikoli a právě proto se tedy základní desky testují, respektive má smysl je kvůli tomu testovat, pokud to nemá být jen nějaký popis zřejmých faktů­).

Jestliže je 10 desek se stejným chipsetem, od všech se očekává, že budou fungovat ­- jinými slovy výkon není to, co mě bude v případě jejich posouzení zajímat, jelikož ten bude stejný. Pokud tedy budete na desce vytvářet grafy v excelu nebo zatěžovat dekódováním videa, je to z tohoto úhlu pohledu jedno, protože všech 10 desek je postaveno na stejném chipsetu ­(který určuje výpočetní výkon­) a všechny svou práci zastanou stejným způsobem ­(pokud není v návrhu desky nějaký bug samozřejmě ­- to by ale znamenalo vadný produkt­).

Proto všech 10 desek bude vhodných do role výkonného počítače. Rozdíly, jaké mezi nimi jsou a jaké je možné testováním zjistit, se týkají především možností OC a ladění systému. To je to, co může recenze odhalit. Jestli někdo přetaktování a ladění systému neholduje, prohlídne si nabídku výrobců desek a posléze e­-shopů a vybere si takovou desku, která mu bude vyhovovat přídavnými čipy, příslušenstvím a svými sloty. Pokud se ale jedná o ­(z pohledu volby základní desky­) náročného uživatele, kterého zajímá i něco víc, tak se bude snažit najít nějakou recenzí, kde se dozví víc ­- a to právě jaké jsou možnosti OC a ladění systému. A protože v tomto ohledu je na tom tato deska pozadu za svými konkurenty, není vhodná pro takovéto náročné uživatele, kteří očekávají něco víc než pouze funkčnost na standardních parametrech. Jinými slovy pokud očekáváte pouze výkon ­(který není dán výrobcem základní desky a konkrétním modelem základní desky­) a nezajímá Vás možnost ladění, nejste v případě volby základní desky náročný uživatel. Nevím, co je na tom k nepochopení. To je podobné jako v případě audia. Můžete mít základní desku třeba za 8 000,­- Kč, která bude mít nejnovější chipset a bude mít výborné OC možnosti, nicméně průměrný zvukový čip, který budete využívat. Budete náročný uživatel z hlediska požadavků na výkon, z hlediska nároků na OC, z hlediska nároků na rožšíření a kdo ví čeho ještě, ale nebudete náročný z hlediska nároků na kvalitu zvuku. Stejně tak můžete mít high­-endové komponenty v otřesné skříní za pár stovek. Budete pak náročný jen v některých ohledech.

A teď bezpředmětná polemika o ničem ­(tedy ne že by ta dosavadní měla smysl­):

Pokud byste chtěl termín ­"náročný uživatel­" zobecňovat a stanovit pro něj nějakou ­"neprůstřelnou­" definici, aby se dal aplikovat na všechny případy, muselo by se jednat o uživatele, který je náročný na všechny možné aspekty daného PC, proto jestliže něco z celku splňuje pouze standardní nároky na samotnou funkčnost a dotyčnému uživateli to stačí, nelze ho z výše uvedené definice označit za náročného uživatele, protože vždycky se najde něco, kde jeho požadavky náročné nebyly :­-­). Nicméně recenze této základní desky byla pouze a jen o základní desce. Proto pokud je v jejím rámci zmiňován náročný uživatel, je naprosto bezpředmětné polemizovat o tom, zda je nebo není nějaký uživatel náročný na výpočetní výkon systému, protože to to, co bylo předmětem recenze, neovlivní ­(pokud se zrovna nevyskytne nějaká vada­). Proto závěrečné hodnocení recenzovaného produktu je nutné směřovat na takové aspekty, které vůči němu uživatel ­(zejména ten náročný :­-­)­) může mít ­(a funkčnost je základní předpoklad, nikoli uspokojení vysokých nároků­).

Nejednalo se o recenzi čipové sady, nejednalo se o recenzi ucelené platformy, nejednalo se o srovnávací test základních desek s různými čipovými sadami, nejednalo se o článek posuzující cílové uplatnění základních desek s čipovou sadou AMD 690G, jednalo se o recenzi jednoho z modelů základní desky s čipovou sadou AMD 690G od výrobce Gigabyte, která následovala po X recenzí desek se stejnou čipovou sadou.

Dále se k tomu už nebudu vyjadřovat, jelikož další rozepisování se stále o tom samém a navíc zcela zřejmém postrádá pro mě smysl.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 30.11.20077:11
Clovicku Vy jste me ­"pobavil­".
1­) psat dlouhe pasaze velkymi pismeny je povazovano za neslusne
2­) mozna by bylo dobre si neco nastudovat o rozdeleni low­-end, mainstream, high­-end ... tahle deska high­-end neni: ma ­(oproti deskam highendu­) napr. malo slotu PCI, malo rozhrani pro disku, spatne monozsti pretaktovani, ... proste je to skodovka, neni to rolls­-royce
3­) pretaktovani neni destruktivni, pokud ho cleovek dela rozumne: chipy z vyroby jsou v podstate stejne, nektere jsou lepsi, nektere horsi, podle toho se tridi a prodavaji. Ovsem casto je vice dobrych chipu, nez se proda, tak se ty dobre chipy pak prodavaji napr, se snizenym nasobicem ­(nicmene maji uplny potencial fungovat stejne dobre jako chipy oficialne prodavane jako high­-end­)
4­) priste se prosim zdrzte podobnych vylevu, pokud nemate co sdelit ;o­).
Odpovědět0  0
modrymysak (10) | 13.9.200710:29
Tuším, že kdysi bylo u Gigabytů v BIOSu možné přes kombinaci kláves Ctrl+Alt+F1 otevřít rozšířené možnosti pro taktování a změnu napětí procesoru a pamětí. Ale nejsem si jistý.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 13.9.200711:16
Tuto klávesovou zkratku neznám a nemohu ji už vyzkoušet, protože desku již nemám k dispozici. Nemožnost změny napětí opravdu nechápu, podle mě nemůže být problém položky pro změnu napětí do BIOSu přidat. Nedokážu pochopit, proč zde takto důležitá věc chybí, výsledné hodnocení desky by vycházelo lépe. Jak už jsem ale napsal v samotné recenzi, je dost možné ­(a já tomu věřím­), že některá z budoucích verzí BIOSu položky pro změnu napětí přidá.
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 13.9.200711:24
Tak teď se zase divím já, že tu zkratku neznáte. Ale výše zmíněná zkratka­(tedy stačí Ctrl+F1­) vždy odkrývala ­"Advanced Chipset Features­", kde je nastavení frekvencí sběrnic a časování pamětí, nic víc. A to je v článku na screenshotu BIOSu odkryto.
Napájení mívá Gigabyte většinou v ­"MB Inteligent Tweker­(M.I.T.­)­"...
Odpovědět0  0
modrymysak (10) | 13.9.200712:05
Omlouvám, se jaksi mi paměť neslouží tak dobře, bylo to Ctrl+F1. Od Gigabytu nemám desku dost dlouho. A měl jsem ji krátce. Možná dobře, že jsem ji zapomněl, protože jsem ji tenkrát ­"uvařil­". Teda neuvařil, ale trochu víc opuchly kondíky kolem procáku. :­-)
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 13.9.200711:19
Ano je to tak, odkryje se položka ­"Advanced Chipset Features­" kde je detailní nastavení pamětí a frekvencí jednotlivých sběrnic. V článku to je všechno vidět, bohužel změna napětí stále chybí.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 13.9.200711:32
CTRL+F1 samozřejmě znám, ale o kombinaci CTRL+ALT+F1 slyším prvně:­). Dvě zkratky skrývající možnosti BIOSu, to už by bylo trochu moc:)
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 13.9.200711:39
To je pravda, to je trochu moc. Nedalo mi to a vyzkoušel jsem tu zkratku Ctrl+Alt+F1. Ani s levým Ctrl­/Alt to nic nedělá. Funguje jen Ctrl+F1. Zkoušeno na Gigabyte­(GA­-M55plus­-S3G­).

Btw: Šlo by do testu zařadit hodnocení funkce regulace otáček ventilátoru? Výše zmíněná deska a obecně i Gigabyte pokud vím to zvládá jen z Windows což je škoda. Biostar má regulaci v BIOSu dobře propracovanou, ale pouze pro CPU ventilátor...
Odpovědět0  0
janah (2) | 12.9.200720:49
Dobry vecer, v prvni rade Vam chci podekovat za celkem hodnotne recenze MB s chipsetem A690G a zaroven bych mel prosbu o otestovani MB Biostar T­-series TA­-690G. Dekuji
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 12.9.200722:07
Včera mi došel výše zmíněný Biostar, čekám na procesor a doufám že půjde rozumě taktovat, jinak s výbavou desky jsem spokojen. FW mi nechybí a všechno ostatní má.
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 13.9.200720:33
Sice me jisty ­"pan­" diskuter bude povazovat za debila, ale stejne uvedu ze Biostar TA690G zvladne bez problemu 250MHz HTT coz je s Atlonem X2 4000+ uz dostatecny vykon. Vic jsem zatim nezkousel, mam dost prace, az budu cas budu zkouset co ta deska da :­-)
Odpovědět0  0
janah (2) | 16.9.200723:59
Ja se dostal na 303 MHz stabilne ­(Brisbane 3600+@2880­). Pri jakemkoliv dalsim navyseni jiz nenabehl, zrejme strop procesoru.
Odpovědět0  0
muf555 | 12.9.200720:08
Konečně se u desky určené pro HTPC zmiňujete i o kvalitě Tv Out výstupu. Myslím si, že né každý má doma LCD a právě kvalita výstupního analogu je jedna z nejdůležitějších kritérií. Dá se výstup přes S video srovnat s běžným DVD přehrávačem, nebo je výsledek spíše mizerný? Co jsem totiž viděl výstupy z kompu na TV, tak to nikdy za moc nestálo.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 12.9.200720:25
Ono dost záleží jak jste náročný. Kvalita S­-Video výstupu mi přijde dostatečně dobrá pro přehrávání filmů na DVD, chce to ale trochu si pohrát s nastavením jasu­/kontrastu­/barev­/ostrosti ­(tj. je srovnatelná s výstupem u běžného DVD přehrávače; záleží samozřejmě i na kvalitě a délce propojovacího kabelu­), nedovedu si ale představit prostřednictvím tohoto výstupu například surfování na internetu apod. ­- to opravdu ne. V tomto ohledu je na tom lépe komponentní video, které zvládne i zobrazení HD videa ve stále ještě slušné kvalitě ­(je to ale pouze analog a nedá se s dgitálním grafickým výstupem prostřednictvím DVI či HDMI srovnat­).
Odpovědět0  0
muf555 | 13.9.200710:43
Jde samozřejmě jen o běžné používání MC. O surfování nemůže být vůbec řeč. Díky za odpověď.
Odpovědět0  0
Honza J. | 26.12.200713:04
Prosím o radu,už jsem se v tom zamotal. Můžu tedy sledovat film ,třeba z DVD, nebo AVi z kamery na připojeném ­(klasickém­) Tv, ve win media playeru.­(vše z integrovaných výstupu­) tak jako z přídavné grafické karty ­- z TV out a na monitoru.
Díky , a není lepší ­(pouze pro video a sřih­) Biosta TA 690G AM2 .??
Odpovědět0  0
Gatilo | 12.9.200711:44
Nemate prosim v planu tez test MB Foxconn ? Treba tohoto: A690GM2MA­-8KRS2H ?
Odpovědět0  0
guzii (375) | 12.9.200711:07
Proč stále píšete, že je deska na stole lépe chlazená než v casu? Pokud máte ve skříni přidaný alespoň jeden 120mm ventilátor na vytahování vzduchu, většinou docílíte lepších teplot­(proudění vzduchu­) než na stole.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 12.9.200711:41
Praktické zkušenosti ­(s jinou deskou samozřejmě; AsRock s GeForce 6100­) mluví proti mně. Se slušným průvanem, kdy už PC rozhodně nebyl tichý jsem dosáhl o 2 až 3°C lepší teploty, než mimo skříň a to byl použit nasávací i vyfukovací 12cm ventilátor. Zde navíc mluvíme o nízkoprofilové HTPC skříni, kde se obvykle používá 8cm a menší ventilátory. U chladiče větších rozměrů, by se o tom asi dalo mluvit, ale tento chladič čipsetu je velmi nízký ­(stejně jako ten, který jsem kdysi testoval­), čímž je možnost dobrého chlazení ztížena. Opravdu si nemyslím, že by se dal udělat skutečně tichý HTPC, kde by byla teplota čipsetu nižší ­- pokud to ale bude možné, v budoucnu to rád vyzkouším abych toto mé tvrzení podložil.
Odpovědět0  0
mbart002 | 12.9.200719:15
Vážně nechápu,jak Vám múžou vycházet tak šílené teploty a jak je vlastně měříte.Že by tolik dělalo používání integrované grafiky?Na svým chladiči udržím prst a jen lehce hřeje,tak nevím...
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 12.9.200720:27
Koukněte na recenzi základní desky Sapphire, tam byly teploty skoro poloviční:­). Apropó, jakou máte základní desku? ­-jinak deaktivování IGP ­(použití přídavné grafické karty­) sníží teplotu čipsetu cca o 5°C.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 12.9.200720:28
Zde je odkaz: https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-725ABCA55E2CB0CEC125732C00736880.html
Teploty čipů RS690 se opravdu různí...
Odpovědět0  0
Libor A. (17) | 12.9.200721:37
Mám tu větší verzi ­(GA­-MA69G­-S3H­) a také udržím prst na chipsetu. Protože nemám dotykový teploměr tak jsem udělal srovnávací test s topením, které je nastaveno na 50 st. C ­- výsledek: chipset ­(jak southbridge tak northbridge­) je o něco málo teplejší, takže těm teplotám věřím. Osobně už přemýšlím nad lepším chladičem
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 12.9.200722:27
Běžný prst neucukce při teplotě do 51 až 55°C ­(každý jsme na teplotu citlivý jinak:­) Pokud na vaší GA­-MA69G­-S3H udržíte prst, tak to jen potvrzuje skutečnost, že se teploty čipů opravdu rapidně liší ­- je to tedy především o štěstí. GA­-MA69G­-S3H a GA­-MA69GM­-S2H se hřály nejvíce a teplotu nad 70°C, kterou měly čipsety mnou testovaných kusů, byste určitě cítil. Byl bych moc rád, kdyby svou trochou do mlýna přispěli ­(stejně jako Vy­) i ostatní majitelé recenzovaných desek.
Odpovědět0  0
josefd (12) | 12.9.200711:05
Vzhledem že u recenze na Asus M2A­-VM HDMI na můj dotaz nikdo neodpověděl, zkusím to ještě tady :­-­)

Zajímá mě, zda při použití HDMI je stále aktivní analogový výstup 5.1? Nebo jde audio pouze přes HDMI?
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 12.9.200711:31
Bohužel si nejsem jistý, nemám možnost prakticky vyzkoušet, ale v ovladačích by mělo jít nastavit, který z výstupů bude aktivní ­(u ASUSky se dá HDMI audio vypnout i přímo v BIOSu­).
Odpovědět0  0
josefd (12) | 12.9.200713:56
To je škoda :­-­( Když totiž přemýšlím o HTPC, chtěl bych ho připojit přes HDMI, protože by mělo zastávat i funkci videorekordéru a pak mi stačí když audio půjde rovnou přes HDMI do TV, na přehrávání filmů ale chci mít samozřejmě zvuk 5.1. Pokud je potřeba přepínat mezi jednotlivými audio výstupy, trošku to snižuje komfort :­-­( Druhá varianta pak je, že pokud je potřeba audio výstupy přepínat, je otázka jestli se vůbec vyplatí třeba u ASUS připlácet za verzi HDMI, jestli není lepší koupit desku pouze s DVI, TV připojit přes DVI­-HDMI kabel a audio mít vždy přes 5.1 výstup.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 12.9.200714:05
Bohužel opravdu nemůžu vyzkoušet, je klidně možné, že oba výstupy fungují současně.
Odpovědět0  0
josefd (12) | 12.9.200715:18
Jasný vůbec nic se neděje. Třeba někdo z čtenářů má doma desku s HDMI a podělí se s námi o praktizkou zkušenost! :­-)
Odpovědět0  0
mp4-1 | 15.9.200714:27
Ano funguje audio cez HDMI aj cez analog vzadu na doske a aj SPDIF len sa s tym trba pohrat a spravne to prepnut.
Mam teraz na tyzden LCD Teslu 66cm taksa s tym hram.
Odpovědět0  0
mp4-1 | 15.9.200714:29
Mam ASUS 690G verziu HDMI
Odpovědět0  0
tomit-1 | 12.9.200710:54
nic jsem se nedozvěděl, jestli má tato deska funkci dts connest na webu gigabyte o ní píšou­(tato funkce by se mi hodila­) a co taktování z win přes gigabajckou utilitu easy tune­(taky nejde­)?
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 12.9.20079:06
Musím říct že tato deska překvapila. Co se týče taktování, tak si dovolím trochu nesouhlasit. U této desky se nepředpokládá super výkonný procesor a třeba ze Semprona 3000+ by i při základním napětí dokázala ­"vyždímat­" dost solidní výkon. Problém s napětím by určitě dokázal vyřešit HW mod, ale to už je řešení pouze pro nadšence a šílence :­-­)
PS: Dřív jsem se taky řadil mezi nadšence a šílence, ale nějak jsem vystřízlivěl :­-D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.