reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GT520: (r)evoluce pro HTPC?

4.10.2011, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GT520: (r)evoluce pro HTPC?
GeForce GT520 není žádnou novinkou, ale jen málokdo ve svých recenzích nakoukl pod pokličku technologie této grafické karty a jejích schopností v akceleraci videa. My si dnes srovnáme použité GPU s konkurenčními čipy.
Gigabyte GeForce GT520 OC je low-endovou kartou a tomu odpovídá také balení, takže v něm nenajdete žádné plné hry nebo jiný software.
Trochu mě mrzí i absence zkráceného low-profile bracketu pro instalaci do miniITX nebo HTPC skříní.





Aktivní chladič není v tomto případě moc šťastnou volbou, protože samotné jádro GF119 je opravdu malé, a tak by zasloužilo pouze pasivní chladič. Jádro pracuje v našem případě na 830 MHz (o 20 MHz více než u referenční karty), což bude pro nenáročné aplikace dostačovat a všude jinde zlomí vaz kartě pravděpodobně velmi malá propustnost pamětí. Paměti DDR3 pracují na 900 MHz, což dává efektivní takt 1800 MHz. Přetaktování této karty je poměrně bezpředmětné, ale zkušebně jsem dosáhl na 965 MHz pro GPU a 950 MHz pro paměti.





Kapacita pamětí je v našem případě nesmyslných 1024 MB a jistě by dostačovala pouhá polovina. Přidat se mohlo naopak na chladiči nebo zvolit GDDR5 paměti pro vyšší propustnost paměťového subsystému. Na druhou stranu musím říct, že obavy z hlučného chladiče se nepotvrdily ani při plné zátěži. Při přehrávání videa o něm skoro nevíte, takže využití v HTPC není vyloučeno. Výstupy karty jsou v tomto případě HDMI a DVI plus analogový D-sub přes rozšiřující interní konektor.



 

reklama