reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GK-KM7580: bezdrátové vstupní kombo

1.1.2010, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GK-KM7580: bezdrátové vstupní kombo
Gigabyte nabízí rozdílné produkty, mezi nimiž vynikají především základní desky, ale neztratí se ani počítačové periférie. Dnešním tématem tak bude bezdrátový set klávesnice a myši s celkem nudným označením GK-KM7580, jenž přichází v černé i bílé verzi.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Nejdříve se zaměříme na udávanou odolnost klávesnice proti polití tekutinami. To neznamená, že ji můžeme vykoupat v lázni sladké limonády, avšak pokud se nám stane, že na ni chrstneme vodu, měla by to snadno bez úhony přežít. Jako každá jiná klávesnice je samozřejmě děravá u každé klávesy, ovšem ty fungují jako stříšky, přes něž se tekutina přelije do okolí, stéká dolů a čtyřmi spodními otvory je vypouštěna ven. Moc se nestane ani tehdy, když se polije lepkavou tekutinou, je akorát zapotřebí vyloupat klávesy (to jde celkem snadno i prsty) a povrch vyčistit. Větší problémy by již znamenalo, kdyby se tekutina dostala i do membrány a tehdy by bylo asi nutné klávesnici celou rozebrat a vyčistit.

Co se týče samotného pocitu z psaní na této klávesnici, není úplně nejlepší. Pominu-li ne zrovna vhodné rozložení kláves (vzhledem k tomu, že jde o stolní model), tak pocit při mačkání kláves připomíná používání elektroniky z tržiště. Zkrátka tato klávesnice není bytelná ani tak, aby předčila ty nejlevnější klasické klávesnice značky Chicony, bohužel. Popisky kláves jsem již zmínil, ovšem ne jejich čitelnost v šeru. Ta je oproti černé klávesnici s jasně bílými popisky znatelně menší, k čemuž přispívá i to, že samotné popisky na modelu Gigabyte nejsou černé, jako spíše šedé a také slabé a na okrajích rozostřené.

Maximální počet najednou stisknutých kláves, které jsou detekovány, je čtyři, ovšem často se při psaní setkáme s tím, že klávesnice reaguje znatelně zpomaleně. Projevuje se to zpožděnou reakcí na stisknutý znak, nebo objevením více znaků najednou, což je v podstatě dle situace stejná věc.

Dostáváme se k myši, z níž jsme měl při používání podobný pocit jako z klávesnice. Když ji porovnáme se slušnějšími modely firem Microsoft, nebo Logitech, je to jako nebe a dudy, respektive výborná ergonomie s pečlivě zvolenými materiály proti plastovým "gripům". Náročný uživatel tedy spokojen nebude zcela jistě, ovšem uživatel ohlížející se především za penězi bude nadšen už jen cenou.


frekvence odezvy činí standardních cca 125 Hz v průměru

Chuť si mírně spravíme při hodnocení ovládacích prvků. Tlačítka i kolečko mají adekvátní odpor při stisku, či při otáčení. Odezva tlačítek je přitom dobrá jak hmatově i sluchově (ozývá se ostré cvaknutí mikrospínače) a otáčení kolečka s jemným krokováním má rovněž jemný a tlumený zvuk. Senzor a jeho přesnost se rozhodně dá snést. Myš dokonce pracuje i na částečně zrcadlovém povrchu, i když jiné lesklé povrchy jí činí problémy. Jistým omezením při nutnosti drobného ovládání, kde hraje na obrazovce roli každý pixel (grafika, atp.) je fakt, že senzor se uspává v podstatě okamžitě, takže stačí myší jen chvilku nehýbat a přesnost je pryč. Grafici se ale stejně poohlédnou někde zcela jinde než v této oblasti.


Závěrečné hodnocení


Při hodnocení setu klávesnice a myši Gigabyte GK-KM7580 musíme přihlédnout především k ceně, protože v této oblasti existuje velká konkurence tvořená především společnostmi Genius, Microsoft a Logitech. Set GK-KM7580 se u nás ještě v době psaní recenze neprodával, dle zahraničních obchodů přijde na nějakých 40 USD, ovšem dle nejnovějších informací u nás přijde na cca 350 - 400 Kč s daní. To je cena, za kterou přílišný výběr mezi jinými produkty nemáme a dá se říci, že GK-KM7580 patří mezi vůbec nejlevnější bezdrátové sety klávesnice a myši.



Nevěřím, že by dnes recenzovaný set dokázal v něčem předčit cca 2x dražší produkty, mezi nimiž je výběr nejširší, protože především výběr materiálu a celková kvalita zpracování nejsou nijak dobré. A pokud subjektivně srovnám psaní na klávesnici Gigabyte s těmi nejlevnějšími drátovými modely, pak Gigabyte nemá příliš šancí získat si sympatie a pocit z ovládání myši je rovněž zjednodušeně řečeno sterilní. Nespornou výhodou je připojení pouze pomocí malinkého USB přijímače (stejná velikost jako u Logitech Unifying), což se velmi hodí při použití s notebooky a také odolnost proti polití by mohla být do jisté míry užitečná.



V ostatních ohledech je ale o průměrný až podprůměrný produkt, jejž nezachrání ani 15 speciálních tlačítek, ani přepínání mezi 500 a 1000 dpi, natož pak dosah kolem pěti metrů. Jenomže jde také o produkt patřící mezi nejlevnější svého druhu a pokud to budeme brát v tomto ohledu, musí nás nadchnout už jen malinký USB přijímač, díky kterému získává tento set cenné body navíc. Jednoduše řečeno, za tyto peníze si skutečně nelze na nic stěžovat.


Cena
Slabší zpracování klávesnice
Miniaturní USB konektor
Ergonomie myši
Odolná proti polití
Žádné možnosti dodatečného SW nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Vzhledem k ceně široká konkurence
Cena v době testování: 350 - 400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte GK-KM7580 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení setu Gigabyte GK-KM7580 děkujeme společnosti Gigabyte




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

When evaluating the Gigabyte GK-KM7580 set of mouse and keyboard, one has to take into account especially its price, because in this market segment exists a considerable competition which is provided by companies like Genius, Microsoft or Logitech. The GK-KM7580 set is a brand new one and as such it was not in Czech stores when writing this review, but foreign pages determine its cost at about 40 USD, which is a silly and unreal price. Let's talk about 20 USD instead (according to Gigabyte's statement). That is a price point where there is no real choice among wireless keyboard + mouse sets and GK-KM7580 can therefore be considered one of the cheapest.

Personally, I do not believe that the tested keyboard and mouse set would be able to excel among 2x more expensive products, because already its material and overall design quality are not great at all. If I was to compare the Gigabyte keyboard to the cheapest wired keyboards, then Gigabyte does not stand a chance to attract my sympathy and the same goes to rather "sterile" feeling when holding the mouse. However, an indisputable advantage is the nano USB receiver (its dimensions correspond to Logitech Unifying) that is great with notebooks and also spill-resistant keyboard could be worthwhile on certain conditions.

In many aspects Gigabyte GK-KM7580 is an average to below-average product and even 15 special buttons, switching between 500 and 1000 dpi of resolution and about 5 meters reach cannot save the day. On the other hand, it belongs among the cheapest products and from this point of view we have to be excited seeing the tiny USB receiver and give this set an extra credit. In simple terms, for 20 USD there is nothing to complain about.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama