reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GM-M7700B: Bluetooth levně

18.2.2010, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GM-M7700B: Bluetooth levně
Tématem dnešního článku bude recenze levného polohovacího služebníka od společnosti Gigabyte. Levného tedy vzhledem k tomu, že nabízí rozhraní Bluetooth ve spolupráci s laserovým senzorem. To vše za cenu kolem 500 Kč s DPH, takže pojďme na ni.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte GM-M7700B: Bluetooth levně
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Instalace


Výrobce nenabízí k myši GM-M7700B žádné speciální ovladače, takže vše záleží na možnostech a schopnostech operačního systému. Pro instalaci myši si tedy jednoduše necháme vyhledat okolní zařízení s rozhraním Bluetooth.



Pokud vše funguje správně, systém nám najde myš (použit byl OS Windows 7 - 64bit) a nabídne jej k instalaci. Stačí tedy pár kliků a vše je hotovo. Pokud pak myš někdy v budoucnu zase zapneme, připojí se k počítači okamžitě a začne pracovat sotva ji opět položíme na stůl. Pokud tedy nenastane nějaký problém.




Zkušenosti z provozu


Testovaná myš není úplný střízlík, ale přesto musíte prsty držet velmi u sebe, protože má až přehnaně "ergonomický" tvar. Ten mi osobně připadl kontraproduktivní, protože správně by taková myš měla nejlépe kopírovat tvar ruky, ale tato uživatele nutí, aby prsty nepřirozeně svíral u sebe, za což mohou hluboké postranní prohlubně. Ve výsledku se i celkově menší myši s normálním zakulaceným tvarem drží lépe než Gigabyte GM-M7700B.

Tlačítka se dají akceptovat jako vhodně provedená, což platí i pro kolečko. To má pogumovaný povrch a jemné vroubkování, díky čemuž se s ním dobře otáčí a jeho krokování je rovněž jemné. Na hluk si u něj stěžovat určitě nebudeme, protože ani při rapidním otáčením se neozývá nijak silně a krokování je přesné (tzn. jedno potočení znamená vždy reakci).

Kvalita snímacího senzoru není zrovna nejvyšší, takže se připravte na to, že na řadě povrchů bude minimálně poskakovat. Například bílý linkový papír a dřevěná lesklá deska stolu dokáží myši poskytnout vhodný povrch, ale drsný černý plast, nebo naopak lesklý hladký černý kov, látky, koberec a další lesklé či nějak nerovné materiály již nejsou tak vhodné. Ukazatel na obrazovce se pak pohybuje nerovnoměrně, takže je těžké a frustrující s takovou myší pracovat. Jenže ta by měla jako mobilní myš pracovat právě nejlépe na jakémkoliv povrchu, či alespoň téměř jakémkoliv.

Dalším problémem je, že spojení není až tak stabilní. Myš byla zkoušena na dvou různých noteboocích s moderním rozhraním Bluetooth 2.1 + EDR, ale přesto se občas stalo, že se spojení ztratilo. Rovněž dosah spojení je v tomto případě slabé čtyři metry, a to ještě musí být zajištěna přímá viditelnost. A vzhledem k tomu, že Gigabyte zde uplatňuje silný management spotřeby, takže myš po nějaké době nečinnosti přechází do spacího režimu, z nějž ji musíte probudit stiskem nějakého tlačítka. Občas se také stane, že kurzor i na jinak vhodném povrchu začne poskakovat, za což může Bluetooth a náhle rapidně pokleslá dotazovací frekvence. Ta je v normálním stavu kolem 100 Hz, což není nijak výjimečná hodnota, ale na normální použití stačí.

Sluší se ale také upozornit, že s náhlým poklesem dotazovací frekvence se potýkají i jiné myši, například Lenovo ThinkPad Mouse. A u ní toto dokáže být ještě horší.


Závěrečné hodnocení


Myš Gigabyte GM-M7700B je tedy levným zástupcem laserových myší s připojením pomocí Bluetooth, což se ale bohužel odráží v jejím výkonu. Co se týče fyzického zpracování, pak tělo myši je pevné a plasty dobře slícované. Dočkáme se kombinace lesklého, hladkého plastu na povrchu a matného plastu s gumovými gripy na bocích. Díky tomu se i přes to, že většina povrchu bude po nějaké době používání kluzká, bude dobře držet tak, aby neklouzala.



Ovšem tvar myši s přehnaně vybranými kraji nás nutí prsty nepřirozeně svírat, což bude vadit především osobám s velkýma rukama. Ergonomii tedy Gigabyte trošku přehnal, ale jak je to s tlačítky, senzorem a rozhraním? Popravdě řečeno v těchto ohledech nemůžeme být zrovna spokojeni, tedy až na tlačítka s kolečkem, jež nezklamou.

Senzor myši ale není schopný dobře pracovat na zdrsnělém povrchu, ať je to látka, koberec, nebo hrubý plast a o lesklých materiálech ani nemluvě. Spojení Bluetooth nám také občas vypadlo, nepracovalo na dlouhou vzdálenost (4 metry bez překážek byly maximum) a občas dotazovací frekvence degradovala na minimum, což mělo za následek další skákání ukazatele na obrazovce. Zkrátka má zde Bluetooth nad kabelem jedinou výhodu - neomezí vás v pohybu, ale pak už dokáže přinést spíše jen problémy.


Levná laserová myš s Bluetooth
Přehnaně ergonomický tvar
Slušné zpracování
Senzor nepracuje přesně
Čtyři tlačítka
Nutné zajistit vhodný povrch
Ikona Odkaz na databázi
Občasné problémy se spojením
Cena v době testování: cca 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte GM-M7700 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Gigabyte GM-M7700B děkujeme společnosti Gigabyte




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Gigabyte GM-M7700B is a rather cheap representative of laser mice with Bluetooth connection, which is sadly reflected in its performance. Considering its physical design, then its body is firm and tough, and plastic parts joint together well. The mouse uses a combination of glossy, smooth plastic and matt plastic with rubber grips on the sides. Thanks to these grips we will be able to hold the mouse safely even though its glossy surface will be slippery after some time.

However, GM-M7700B's shape has too much carved sides which makes us grasp it in an unnatural way and especially users with large hands will certainly not like this. Gigabyte simply went too far with ergonomics, but how do we stand on buttons, laser sensor and interface? To tell the truth, in these aspects we cannot be satisfied either, except for the buttons and wheel which are acceptable.

The mouse's senzor is not able to work well on rough surfaces such as fabrics, rug or rough plastic, not even speaking about shiny or mirror surfaces. Also the Bluetooth connection happened to fail a few times and it did not work from a distance over 4 meters or from behind obstacles. Moreover, report rate from time to time dropped to minimum, which made the mouse pointer jumpy. Simply put, Bluetooth in this case has only one advantage over a cable - it does not restrict our movements.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama