reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GM-M8000: jako duch

19.6.2009, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GM-M8000: jako duch
Do rukou se nám dostala nová herní myška od společnosti Gigabyte, která nese nejvyšší modelové označení z nabídky firmy. Výrobce u ní zmiňuje především GHOST Engine pro programování jejích tlačítek a také vysokou citlivost 4000 dpi. Co však nabízí dalšího?
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte GM-M8000: jako duch
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Gigabyte GM-M8000 můžeme tedy považovat za vlajkovou loď mezi herními modely počítačových myší této firmy. Firma se u ní chlubí především moderním laserovým snímačem AVAGO 6090, jejž má na svědomí společnost Avago Technologies. Ten je dopodrobna popsán na jejích stránkách.

Dále tu jsou speciální tlačítka, díky nimž si můžeme přiřadit až 15 různých maker, a to s pomocí GHOST Engine. Hráči mají možnost jednoduše zmáčknout speciální tlačítko, aby aktivovali "makro mód", ovšem jaké to bude v praxi, to se ještě dozvíme.




Nyní tedy již k praktičtějším věcem. Myš přichází v obalu, v němž se pěkně vyjímá usazená za plastovým výliskem. Zadní část obalu je pak rozkládací a uvnitř si můžeme prohlédnout obrázek tohoto hlodavce doplněný o popisky jednotlivých tlačítek a prvků a také se můžeme podrobněji podívat na sceenshoty z GHOST Engine. Nyní se zaměříme na specifikace.

Model
Gigabyte GM-M8000
Technologie
laser - senzor AVAGO 6090
Rozlišení
400 - 4000 dpi
FPS
7200
Maximální akcelerace
20 g
Maximální rychlost
65" / s (165 cm / s)
Délka kabelu
1,8 m
Rozměry
126 x 74 x 43 mm
Hmotnost
145 g (plus až 38 g se závažím)
Verze
pouze černá

Ty má Gigabyte celkem podrobně vypsány na svých stránkách. Rozlišení senzoru AVAGO 6090 se dá nastavit v rozmezí 400 - 4000 DPI, což snad musí stačit každému a je pro to určeno jedno speciální dvojpolohové tlačítko na vrchu hlodavce. Nejrychleji bychom s myší měli pohybovat do 165 cm/s, aby se "neutrhla" a s maximální akcelerací 20 g, ale to nám pro praktické použití moc neřekne. Využít jdou rovněž závaží v celkové hmotnosti 38 gramů, takže se zdá, že Gigabyte nezapomněl na nic, co by mělo náležet modernímu hernímu modelu.


- klikněte pro zvětšení -

Jako rozhraní se samozřejmě využije klasické USB, jež má na konci svého kabelu feritové jádro pro odrušení a také z nějakého prapodivného důvodu pozlacený USB konektor. Ostatně důvod je ale celkem jasný - můžeme se tím chlubit. Kabel je ale jinak velice pěkný a ohebný díky pletené nylonové izolaci a jeho délka je dostatečná, celých 1,8 metrů.



Tvarem je myš GM-M8000 určena vyloženě pro praváky, protože levákům by dozajista vadil její tvar, především ostrá pravá hrana a také by nemohli dobře používat její funkce, tedy speciální tlačítka. upotřebují se zde čtyři materiály - základna z černého plastu, vršek z tmavě šedo-metalízového plastu, horní klín s logem Gigabyte z lesklého černého plastu a nakonec dva postranní gripy z měkkého černého materiálu (silikon?). Jinak jsou samozřejmě na spodní straně základny kluzké teflony.

V přední levé části se také ukazuje kulatý výběžek vypadající jako tlačítko. Ovšem tlačítko to není a dle manuálu jde o vestavěnou paměť modulu GHOST, což nám moc neřekne. Jde tedy nejspíše o nějaký světelný indikátor, čemuž napovídá to, že v něm lze rozeznat logo GHOST viditelné i na krabici.



Co se týče zpracování, zde nevidím chybu. Myš nejen dobře vypadá, ale má i pevné tělo, které se rozhodně za krátkou dobu nerozsype. Tedy pokud se k ní budete chovat aspoň trochu s citem. Standardní trojici tlačítek, mezi něž počítám i čtyřsměrné kolečko s gumovým potahem, doplňují čtyři další. Na levé straně jsou to dvě umístěná akorát nad gripem, která v normálním prostředí mají přiřazeny funkce dopředu a zpět (přední a zadní).

Pak je to na vrchu dvojpolohové tlačítko (kolébka) fungující coby přepínač mezi hodnotami DPI ve čtyřech krocích, což indikují červené kontrolky vedle standardního levého tlačítka. A nakonec tu je osamělé tlačítko na pravé straně fungující jako přepínač mezi třemi profily. Jaký si navolíme, to nám ukáže podsvícené logo GIGABYTE na vrchu myši, jež výrobce až přehnaně honosně nazývá jako "3-profile setting-colored LED display".



Pokud obrátíme myšku packama nahoru, ukáže nám své bříško a v jeho středu kulaté oko laserového senzoru. Otvor není nijak krytý, a tak musíme dávat pozor, aby nám do něj nevlezly nějaké nečistoty. Zvláště připlácnout myší kus pomazánkového másla by bylo velmi nepříjemné. Na štítku se dozvíme, jaké certifikáty tento produkt obdržel, jeho sériové číslo a také zemi původu - Čína. Teflony tu pak najdeme dva velké ve spodní a horní části. Jsou docela tlusté, a tak se snad brzy neopotřebí. A pokud ano, máme v balení dva náhradní.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se zde setkáme s kulatým otvorem, jehož víko jde po pootočení snadno vyklopit a uvnitř se ukáží tři měkká úložiště pro dodávaná závaží. Ta zde můžeme kombinovat po 3x šesti a 1x dvaceti gramech. Díky měkkému materiálu a také výstelce ve víčku není šance, že by se uvnitř tato závaží nějak hýbala.



A nalezneme je v balení samostatně uložená vedle kulaté krabičky, do níž se ukládají naprosto stejným způsobem jako do myši - ve tvaru tlapky.



A nakonec se podíváme na zbylé příslušenství, kde figurují zmíněné náhradní teflony a pak také nezbytný manuál v několika jazycích včetně češtiny. Software GHOST Engine byl umístěn na CD.


reklama