reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming: Titan X přišel o trůn

1.9.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming: Titan X přišel o trůn
Mnohem levnější alternativou GeForce GTX Titan X jsou grafické karty řady GeForce GTX 980 Ti, postavené na lehce oříznutém čipu GM200. Jednou z těchto karet je Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming. Jak se jí vede v souboji proti Titan X? Právě o tom je tento článek!
Předně je třeba říci, že dnes testovaná grafická karta Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming svým výkonem zcela jasně předčila Titan X v referenčním podání EVGA GTX Titan X 12GB. Pokud vezmeme v úvahu pouze hry z naší testovací metodiky, u nichž se nestal brzdou CPU (CPU bottleneck), pak Titan X zaostal za Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming o více jak 16 %.


Titan X


Toto vítězství jde na vrub rozdílným frekvencím čipu, které jsou u těchto grafických karet použity. Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming pracoval většinou s frekvencí o 40 % vyšší než Titan X, takže nejen dohnal svou ztrátu způsobenou "oříznutím" čipu (8 %), ale s přehledem mu to také stačilo na celkové vítězství. Asi je každému z vás jasné, že pokud by Titan X disponoval podobnými zásahy do nastavení - zvýšený power limit, zvýšené napětí čipu, vyšší frekvence - prohrát by dnes nemohl. Ale to je vše jen "kdyby", a tak musíme konstatovat, že Titan X dnes o svůj výkonnostní trůn prostě přišel.

Co se týká výhodnosti upgrade z GTX 980 na GTX 980 Ti, pak musíme říci, že referenční grafická karta Gigabyte GTX 980 4GD v dnešních testech za Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming zaostávala zhruba o 33 %. To je opravdu už docela dost a upgrade by se tak mohl vyplatit. Pokud vlastníte nějakou výkonnější nereferenční grafickou kartu GTX 980, pak případný upgrade by mohl být již poněkud problematičtější.

Ke grafické kartě samotné je třeba poznamenat, že režim OC přináší pouze 1 až 2 % výkonu navíc a spíše se tedy vyplatí jít do přetaktování uživatelského, kde se při zvedání frekvence také video pamětí dočkáte výkonnostních zisků podstatně vyšších.

Grafická karta Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming si navzdory hlučnějšímu chladiči či backplate zabraňujícímu odvodu tepla od nás odnáší ocenění TREFA Světa hardware.


Trefa

Ocenění TREFA získává grafická karta Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming za velmi vysoký výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Toto ocenění je však úzce směrované. Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming je grafická karta určená především pro herní nadšence, kteří nemají hluboko do kapsy. Pro příležitostné hráče by případná koupě této karty byla zbytečným vyhazováním peněz. Dále je třeba upozornit na to, že zatím stále nevíme, jak se tato grafická karta bude chovat ve hrách, které budou (a již jsou) vyvíjeny přímo pro Direct X 12.

Pokud tyto nové hry budou využívat DirectX 12 pouze na odstranění overheadu API (odstranění CPU bottlenecku), pak není třeba se ničeho obávat a Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming vám poslouží ještě dlouho a dokonce i lépe než u her pod DirectX 11/10/9. Budou-li však nové hry využívat nějak masivněji paralelní úlohy typu Asynchronous Shaders, pak by to mohlo být se současnou generaci grafických karet Maxwell poněkud horší. Zdá se totiž, že tato architektura není pro paralelní workload až tak dobře připravena, jako konkurenční GCN. To vše ale ukáže až čas a my to samozřejmě budeme sledovat.
 
 
Za zapůjčení grafické karty Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming děkujeme Gigabyte.




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama