reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming: Titan X přišel o trůn

1.9.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming: Titan X přišel o trůn
Mnohem levnější alternativou GeForce GTX Titan X jsou grafické karty řady GeForce GTX 980 Ti, postavené na lehce oříznutém čipu GM200. Jednou z těchto karet je Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming. Jak se jí vede v souboji proti Titan X? Právě o tom je tento článek!

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming


Grafická karta Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming je zřejmě tím nejvýkonnějším, co společnost Gigabyte ve své nabídce grafických nabízí a zřejmě i kdy vůbec nabízela. Grafická karta disponuje 6 GB video pamětí a o její chlazení se stará dobře známý chladič WindForce.


Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming box


Kromě samotné grafické karty balení obsahuje také uživatelskou příručku, DVD s ovladači a nástrojem pro snadné přetaktování OC Guru II. Součástí balení je také rozdvojovací kabel 8 pin/ 2 x 6 pin.


Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming


Grafická karta má délku 300 mm a chlazení mají na starosti tři 75mm ventilátory, kterými je osazen vlastní chladič WindForce.


Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming back


Zadní strana grafické karty je osazena backplate, ale je tam pouze kvůli celkovému zpevnění grafické karty a nikoliv kvůli lepšímu odvodu tepla. Dobrému odvodu tepla tento backplate naopak evidentně brání!


Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming top


O napájení grafické karty se stará dvojice 8pinových konektorů. Dobře vypadající je také logo WINDFORCE, které je společně s kontrolkami Stop a Silent (indikace zastavených ventilátorů chladiče) podsvíceno. Barvu podsvícení si můžete za pomocí nástroje OC Guru II změnit.


Konektivita
Konektory
Monitor1 x DVI-D
1 x DVI-I
3 x DP (Display Port)
1 x HDMI (2.0)
Napájení2 x 8 pinový konektor
SLIAno


Frekvence čipu a Boost


Frekvence čipu je závislá na tom, v jakém režimu grafickou kartu provozujete. K tomuto účelu nastavení pracovních režimů slouží utilitka OC Guru II, kterou naleznete na dodaném DVD. Grafickou kartu můžete provozovat celkem ve 3 režimech - ECO, Default a OC. Režim ECO snižuje frekvenci, spotřebu i hlučnost grafické karty, výkon jde samozřejmě dolů také. Nás však u této grafické karty zajímá především výkon, a proto se dnes zaměříme pouze na porovnání dvou nevýkonnějších režimů - OC a Default..


OC GURU II


GPUZ


Režim Default je výchozím pracovním režimem této grafické karty. Pokud utilitku OC Guru II pro žádnou změnu režimu vůbec nepoužijete, grafická karta je provozována automaticky v režimu Default. Základní frekvence je 1152 MHz, boost frekvence je 1241 MHz a frekvence pamětí je 1753 MHz (efektivně tedy 7012 MHz). Reálné frekvence v závislosti na teplotě ukazuje následující graf:


Frekvence, teplota a napětí graf


Reálná frekvence při hraní počítačových her je tedy daleko vyšší a pokud teplotu udržíte pod 83° C, v režimu Default se pak reálná frekvence grafické karty bude pohybovat na hranici 1380 MHz, podle dosažení okamžité spotřeby.


OC GURU II OC


GPUZ OC


V režimu OC jsou pak frekvence posunuty o 38 MHz výše. Základní frekvence 1190 MHz, boost frekvence 1279 MHz a frekvence pamětí zůstává na 1753 MHz (efektivně tedy 7012 MHz).


Frekvence, teplota, napětí graf OC


V režimu OC se pak reálná frekvence při hraní počítačových her pohybuje na hranici 1418 MHz, pokud nepřekročíte teplotu 83° C a nenarazíte na power limit grafické karty.


Otáčky a hlučnost



Otáčky a hlučnost graf


Při nízkém vytížení grafické karty jsou ventilátory chladiče zastaveny. Otáčky ventilátorů se v testovaných hrách pohybovaly dle vytížení v rozmezí 2100 - 2450 ot/min. Hluk generovaný větráky chladiče se pohyboval v rozmezí 39 - 42,5 dBA.


reklama