reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme WaterForce: karta s vodníkem

26.11.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme WaterForce: karta s vodníkem
Jste náruživým hráčem počítačových her? Vyžadujete od své grafické karty ultimátní grafický výkon a vynikajících provozní vlastnosti? Grafická karta Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme WaterForce může být pro vás tím pravým řešením.

Přetaktování


Na přetaktování grafické karty Gigabyte CTX 980 Ti Xtreme WaterForce jsme se velmi těšili, protože grafické karty s vodním chlazením v naší redakci nemáme k dizpozici zase tak často. Kdo se však hodně těší, častokrát pak bývá zklamaný. Začněme ale popořadě.

Pomocí přepínače BIOSu jsme grafickou kartu Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme WaterForce přepli do režimu LN2, který nám poskytuje možnost vyššího napětí čipu (1.274 V). Frekvenci jsme nastavili na 1500 MHz s tím, že ji budeme postupně zvedat. Bohužel, grafická karta na frekvenci 1500 MHz po chvilce testování stability v aplikaci Apocalypse When zkolabovala. Frekvenci jsme tedy museli snížit o 10 MHz, ale následoval opětovný pád v testu stability. Postupně jsme tedy frekvenci čipu snižovali, až jsme se dostali na hodnotu 1463 MHz, při které byla naše grafická karta konečně stabilní.

Tak, jak nás grafická karta zklamala při přetaktování čipu, nás zase mile překvapila u přetaktování pamětí. S paměťmi Samsung, kterými je tato karta osazena, jsme se postupně dostali až na velmi pěknou hodnotu frekvence 8300 MHz (efektivně).

Afterburner OC


S nastavenou frekvencí jádra na 1463 MHz a pamětí na efektivních 8300 MHz jsme pak otestovali některé hry z naší testovací metodiky s následujícími výsledky:


OC 1080p


OC 1440p


Naše pokusy o přetaktování grafické karty Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme WaterForce tedy nedopadly nijak oslnivě, ale i tak jsme se celkem solidního navýšení výkonu ve hrách dočkali. Čekali jsme sice více, ale s největší pravděpodobností jsme měli smůlu na čip, který zrovna nadstandardně vysoké frekvence nemiloval.


OC spotřeba


Přetaktování grafické karty Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme WaterForce se samozřejmě projevilo na spotřebě. Jak ale můžete vidět, zase tak hrozné to není. Kdo chce holt vyšší výkon, musí počítat s vyšší spotřebou.
reklama