reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 5770 Super OverClock

16.6.2010, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 5770 Super OverClock
Gigabyte rozšiřuje svou nejvýkonnější edici grafických karet pod přídomkem Super OverClock o poměrně atraktivní Radeon HD 5770. Samotná karta je osazena 1GB paměti a mírně vylepšeným chladičem.

 

Gigabyte Radeon HD 5770 Super OverClock je další v řadě speciálních edic Radeonů s jádrem Juniper aka RV840. To s sebou přináší krom velmi dobrého poměru ceny ku výkonu také pár ale, které spočívají především v ceně. Ta se už od uvedení pohybuje vlivem kurzu dolaru a také skutečnosti, že Nvidia proti této kartě nic nemá, poměrně vysoko a AMD nic netlačí k tomu, abychom si na podobné karty sáhli v cenových hladinách pod 4000 korun.
 
Když jsem zvážil podaný výkon a očekávanou cenu, tak chtě nechtě musím Gigabyte pochválit. Za podobnou cenu totiž nekoupíte nic lepšího a s větším potenciálem do budoucna. GeForce GTX 260 je jistě konkurentem, ale ceny u dostupných modelů se pohybují okolo pěti tisíc korun a při absenci DirectX 11 jsou její výhody v podobě PhysX a CUDA poměrně sporné.



Kdybych se nyní rozhodoval pro koupi karty okolo 4 tisíc korun, tak bych měl v hledáčku krom dvou výše zmiňovaných také Radeon HD 5750 1GB, který láká cenou již okolo 3 tisíc a velmi podobným výkonem, který se po přetaktování vyhoupne na úroveň Radeonu HD 5770. Super OverClock edice u mne zabodovala především přetaktováním a tichým chladičem, což ovšem dnes již není výjimkou, ale spíše standardem. Máme zde tedy velmi dobrou grafickou kartu okolo čtyř a půl tisíce korun bez znatelné výhody nad konkurencí z dílen Asusu, MSI nebo Sapphire.


DirectX 11
cena
tichý chladič
Ikona Odkaz na databázi
solidní výkon
Ikona Odkaz na databázi
dobré přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 4600 Kč s DPH


Za zapůjčení karty Radeon HD 5770 1GB SOC děkujeme firmě Gigabyte


reklama