reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 5870 Super OverClock

18.5.2010, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 5870 Super OverClock
Gigabyte u speciálních edic grafických karet nezahálí, což dokazuje dnes testovaná karta Radeon HD 5870 s bezkonkurenčně nejvyšším taktem jádra, kterou jsme kdy testovali. Edice Super OverClock dává záruku na vysoké takty přímo od samotného výrobce,
Gigabyte Radeon HD 5870 SOC je krom pěkného balení a velice impresivního chladiče vybaven od výrobce podstatně vyššími takty, než bývá pro tuto kartu obvyklé. Jádro karty tiká na velmi slušných 950 MHz a paměti GDDR5 na rovných 5 GHz.



To samozřejmě nejsou ani zdaleka takty konečné, neboť se podařilo kartu stabilně provozovat na taktu 995 MHz pro jádro a 5.5 GHz pro paměti, což je více než desetiprocentní nárůst oproti standardní verzi. S trochou štěstí se tato karta po přetaktování posune na úroveň GeForce GTX 480, která je o zhruba 15% výkonnější než běžný Radeon HD 5870.



Ze spodní strany plošného spoje na nás kouká pětice čipů, které by mohl laik považovat za paměťové čipy. První pohled nás ovšem trošku zarazí, neboť se jedná o čipy NEC Proadlizer, které mají kartu učinit stabilnější a nahrazují běžné tranzistory. Těch by ale bylo oproti čipu Proadlizer nutné umístit násobně více a stejně by dosáhly násobně větších úrovní šumů v napájení než v tomto případě. A právě stabilní vícefázové napájení je cestou ke stabilitě na vysokých frekvencích.



Větráky chladiče jsou tiché a ani při zátěži nejsou rušivým elementem, pokud tedy vynecháme zátěžové testy ve zběsilostech, jakými jsou Furmark a podobně, které zahřívají samotný čip více než jakákoli současná hra i budoucí hra.



I tento model je, stejně jako všechny ostatní Radeony, vybaven standardní dvojicí DVI a doplňkovým HDMI a DisplayPortem. 4 výstupy snad vyhoví i těm nejnáročnějším pro provozování dvou nebo dokonce třech monitorů zároveň. Možné je samozřejmě provozovat desktop na dvou monitorech LCD a současně využít i možnosti zobrazit HD video na vaší velké plazmě.
reklama