reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD4850 1GB s pasivním chladičem

29.9.2008, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD4850 1GB s pasivním chladičem
Dnes si představíme kartu Radeon HD 4850 od společnosti Gigabyte, která má k dispozici celý 1 GB paměti a také pasivní chlazení. To vychází z dnes již tradičního chlazení tohoto výrobce, jež využívá nabírání vzduchu skrz připravené žebroví a mnohokrát se už osvědčilo.
Karta samotná je osazena na můj vkus poněkud subtilním chladičem, který bude potřebovat patřičnou podporu ze strany dobře větrané skříně. Takto navržený pasivní chladič vyžaduje provozovat systém v rámci možnosti s dobře utěsněnou skříní, kde budou minimálně dva velké větráky obstarávat pořádný průvan ve skříni.





Gigabyte se rozhodl pasivně chlazenou verzi s označením MC (Multi-Core) osadit rovnou 1 GB paměti a v testu si ověříme, zda má vůbec tak velká paměť u karty v tomto segmentu smysl. Ze zkušeností víme, že limitem pro 512 MB paměti bývá rozlišení 1920x1200 s vyhlazováním a výše. Trochu zavádějící mi přijde označení pasivního systému chlazení jako Multi-Core, ale Gigabyte se chvástá tím, že toto chlazení snižuje teplotu až o 7 stupňů oproti staršímu typu chlazení Silent-Pipe.



Takty pro jádro a paměti jsou naprosto shodné se standardním Radeonem HD4850, což znamená 625 MHz pro jádro a 1000 MHz (2000 MHz efektivně) pro paměti GDDR3. V balení této karty nebude pravděpodobně žádná hra, ale pouze základní příslušenství. Testovací vzorek dorazil bez originálního balění. Přetaktování je kvůli pasivnímu chladiči a extremním teplotám nereálné, a proto s ním v praxi vůbec nepočítejte.


reklama