reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky

4.11.2009, Jan Vítek, recenze
Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky
Tématem dnešní recenze jsou netbooky Gigabyte, přičemž nejde o další ze záplavy variací na stejné téma. Je sice pravda, že hardwarová výbava nás asi nenadchne, ale zde je především o zpracování s otočným displejem, respektive s dokovací stanicí.

Použitý hardware


Oba netbooky až na výjimku disponují identickými hardwarovými komponentami, pokud bereme tedy v úvahu ty hlavní - procesor, čipovou sadu s grafickým jádrem, paměti a pevný disk, což je právě ona výjimka. My začneme s procesorem.



Jedná se o model Intel Atom N280 se základní frekvencí 1,66 GHz a FSB 667 MHz. K dispozici má 512 kB L2 cache, již doplňuje 23 kB datové L1 cache a 32 kB instrukční L1. Tento Atom je jinak založen na jádru Diamondville vyráběném 45nm procesem a podporuje Hyperthreading, takže se pro systém jeví jako dvoujádrový.

Gigabyte se rozhodl využít klasické nastavení procesoru, jenž v klidu dokáže svou frekvenci snížit díky změně násobiče na 996 MHz (6x 166 MHz) a až při zatížení procesoru se násobič přepne na 10x a frekvence procesoru se dostane na nominálních 1660 MHz.



Základní desku vidí utilita CPU-Z s označením modelu netbooku a výrobcem je, jak jinak, společnost Gigabyte. Využita je tedy standardní starší čipová sada Intel 945 GSE + Intel ICH7-M/U. To nám samo o sobě určuje, že o displeje se postará integrované grafické jádro Intel GMA 950 a od něj nemůžeme čekat téměř nic. Jeho výchozí frekvence činí 400 MHz a co se týče paměti, tu nemá samozřejmě žádnou a musí využívat systémovou operační paměť, zde o kapacitě 128 MB. Se svými celými čtyřmi pixel shadery a jedním vertex shaderem GMA 950 podporuje API DirectX 9.0 a Shader Model 2.0.



Paměti s moduly Transcend je tu 1 GB typu DDR2 - PC2-6400 a dle SPD čipu a momentálního nastavení časování 4-4-4-12-16 (CAS, RAS to CAS, RAS, Cycle Time a Blank Cycle Time) pracuje na 533 MHz. Jinak ale dovede pracovat na 667 MHz i 800 MHz, ovšem s patřičným zvýšením latencí. V každém případě si ale bere napětí 1,8 voltů.



Dostáváme se k pevným diskům, jež mají oba kapacitu 160 GB, ale rozdílného výrobce. Netbook Gigabyte T1028X využívá model Western Digital WD1600BEVT-00ZCT0. To je klasická řada WD Scorpio Blue s rozhraním Serial ATA 3 Gbps, 8MB vyrovnávací pamětí a otáčkami 5400 RPM. Zde tedy nic zajímavého a ani v druhém případě tomu asi nebude jinak.


Gigabyte M1022M má totiž v sobě model Fujitsu MHZ2160BH, jenž disponuje těmi stejnými parametry, tedy 160 GB, Serial ATA 3 Gbps, 8 MB cache a 5400 RPM. Pojďme tedy raději na softwarovou výbavu.


Použitý software


Oba netbooky jsou vybaveny operačním systémem Microsoft Windows XP Home Edition se Service Pack 3. Dále se dočkáme 60denní zkušební verze kancelářského balíku Microsoft Office 2007, antivirovou a jinou ochranou pomocí Norton Internet Security 2009, dále tu je pro přehrávání multimédií InterVideo WinDVD a Gigabyte nakonec dodává svou utilitu.

Ta se jmenuje Smart Manager a jejím účelem je správa počítače, jeho rozhraní, napájení a podobně. Možnosti se liší podle toho, zda jde o netbook T1028X s dotykovým displejem, nebo o M1022M bez něj. Smart Manager nám u obou modelů nabídne informace o nabití baterie společně se čtyřmi módy spotřeby lišící se podle nastavení podsvícení displeje a pak jakousi tabulku pro ovládání jednotlivých záležitostí.

Tam je nastavení hlasitosti, zapnutí či vypnutí WWAN, Bluetooth, Wi-Fi, webové kamery, jemnější nastavení podsvícení LCD panelu a další volby se už týkají pouze T1028X a jeho dotykového displeje: rotace obrazovky, kalibrace dotykové vrstvy či její deaktivace a nakonec virtuální klávesnice. Tu můžeme přepnout mezi standardní a rozšířenou (s numerickou částí), zobrazit klávesy v zákrytu za sebou, přepnout mezi verzí se 101, 102 a 106 klávesami a ponechat vždy navrchu. Není ale možné měnit její velikost ani průhlednost.

A pak tu je také možnost před bootováním systému stisknout klávesu F9 a spustit Gigabyte Xpress Recovery 3 Lite pro obnovu systému do původního stavu. To je z hlediska softwaru vše.
reklama