reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky

4.11.2009, Jan Vítek, recenze
Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky
Tématem dnešní recenze jsou netbooky Gigabyte, přičemž nejde o další ze záplavy variací na stejné téma. Je sice pravda, že hardwarová výbava nás asi nenadchne, ale zde je především o zpracování s otočným displejem, respektive s dokovací stanicí.

LCD


Displeje využívají různá a různě zpracovaná LCD, kde model T1028X nabízí rozlišení 1366 x 768 px a M1022M zase 1024 x 600, ovšem jeho obrazovka je fyzicky zpracována modernějším způsobem s čistším designem, kde povrch samotného displeje plynule přechází v rám.



Displej u M1022M s menším rozlišením vyniká o něco málo vyšším jasem a u modelu T1028X můžeme také zaznamenat velmi znatelný perleťový efekt u celého barevného spektra, což působí poněkud rušivě.



Navíc se zvětšujícím se úhlem při pohledu zespoda jas T1028X více klesá než u druhého modelu, i když barvy samotné se mění stejným způsobem, což platí i pro ostatní pohledy z boku a seshora.



Ve výsledku je na tom tedy lépe displej netbooku M1022M, ovšem na úkor nižšího rozlišení. T1028X také nabídne dobře pracující dotykovou vrstvu i s dodávaným stylusem. Můžeme si na něm klidně malovat, přičemž křivky budou opravdu křivkami.

Fotografie displeje ukazují ten lepší, tedy M1022M. Ukázky druhého nemá cenu zveřejňovat, protože jediné, v čem se liší, je o chlup nižší jas a to stejně nepoznáme, dokud si netbooky nepostavíme rovnou vedle sebe.


Webkamera


Oba netbooky také nabízí webkamery se shodným rozlišením 1,3 megapixelu, takže se podíváme, jak si vedou. Připraven pro ně není žádný software, a tak byl využit univerzální Yawcam.



Výstup z kamer není zrovna nejlepší, protože se dočkáme menšího zpoždění obrazu, nízké obnovovací frekvence i při dostatečném denním osvětlení a také barvy nejsou ideálně syté. Alespoň že je obraz ostrý, což ale bylo od rozlišení 1,3 megapixelu očekáváno automaticky.



Zvukový systém


Reproduktory má každý notebook shodně dva, ovšem ne ve stejném místě. Zatímco T1028X je má v základně vepředu, což je víceméně klasická pozice, tal M1022M je má umístěny pod displejem v jeho víku. Provedení bude tedy nutně odlišné a nejspíše tomu bude odpovídat i odlišný zvukový projev.

Po poslechových testech mohu sdělit, že reproduktory pod displejem u modelu M1022M hrají o poznání lépe než u druhého netbooku, možná proto, že jsou přímo nastaveny proti obličeji uživatele. Zvuk je tak více prokreslený a nezní tak "plastově" a zahaleně. Bílý netbook s dokovací stanicí tedy nabízí lepší zvuk, ale při zapojení do oné stanice bude lepší se spolehnout na nějaké externí repráčky.


Ergonomie


Z hlediska ergonomie na tom jsou oba netbooky stejně až na jednu záležitost, a sice umístění portů USB 2.0 a audio portů. Model M1022M má všechny USB porty napravo, což sice není nejvhodnější řešení, ale v podstatě nutné, protože levá strana se zasouvá do dokovací stanice. Z levé strany se také ze stejného důvodu přesunuly audio porty dopředu, což může někomu také vadit.

Klávesnice obou netbooků jsou stejné, ale u T1028X je pevnější podloží, takže se dočkáme i příjemnějšího psaní bez přílišného prohýbání celé klávesnice. Ta sice zabírá v podstatě celou šířku přístroje, ale i přesto to není dost, což je vesměs problém všech stejně velkých přístrojů. Klávesy tedy nedosahují plné velikosti a i Enter se zde musel uskrovnit a slevit ze dvou řádků na jeden. Pro psaní delších textů se tedy takováto klávesnice nehodí už jen proto, že budete neustále hledat klávesy někde, kde nejsou. Nedá se ale nic dělat, leda připojit externí klávesnici, což bude vhodné právě u M1022M s dokovací stanicí.

Stejně jako klávesnice jsou i touchpady naprosto stejné a stejně neobvyklé. Zbylo pro ně jen málo místa, které se Gigabyte snažil využít co nejlépe, a tak se rozhodl je patřičně prodloužit do šířky a tlačítka umístit ze stran. To je neovyklé umístění, na něž si budeme muset chvíli zvykat, ale použitelné to je. Kus práce ale dokáže ušetřit funkce Multi-Touch, která pracuje dobře a spolehlivě.
reklama