reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X99-SOC FORCE a dva Haswell-E v akci

12.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte X99-SOC FORCE a dva Haswell-E v akci
S příchodem nových procesorů Intel Haswell-E se na trh dostaly i příslušné základní desky s čipsety Intel X99. Gigabyte si jich připravil 8 a my se nyní podíváme na desku určenou pro přetaktování, na níž bude běžet Core i7-5960X a 5930K.

Pohled na základní desku


Dnes zkoumáme základní desku Gigabyte X99-SOC FORCE, která se svou cenou kolem deseti tisíc rozhodně nepatří mezi levné modely, takže její výbava by tomu měla odpovídat. Jde tedy o desku formátu ATX, která je určena pro procesory Intel Haswell-E do socketu LGA 2011-3. Deska je vybavena dle možností čipové sady Intel X99 a dle specifikací má navíc dva přídavné čipy, které rozšiřují její nabídku portů USB 3.0. Mezi nabízené sloty pro rozšiřující karty patří čtyři oranžové PCI Express 3.0 x16, a pak tři PCI Express 2.0 x1, takže v tomto ohledu je nabídka prostá. Čipová sada má k dispozici osm linek PCI Express 2.0, takže dokáže sama pokrýt ony tři krátké sloty plus jeden M.2, který využívá čtyři linky. Tato deska tedy počítá s tím, že bude základem velmi výkonného systému nejlépe s několika grafickými kartami.



- klikněte pro zvětšení -

Gigabyte ji ladí do oranžové barvy, přičemž PCB samotné je jako obvykle černé. Na opačné straně desky máme tlustou kovovou destičku, která ji zpevňujev oblasi socketu a dále tu je kus broušeného hliníku na druhé straně desky u MOSFETů. A ani zde nechybí žlutá cestička, která vizuálně odděluje oblast s audio obvody od zbyteku desky, přičemž zde je v této cestičce také označení rodiny, do níž deska patří - SOC FORCE.



- klikněte pro zvětšení -

Zadní I/O porty zde nemusí dělat místo obrazovým konektorům, protože procesory Haswell-E nemají žádné integrované grafické jádro. Místo bylo využito pro celkem osm portů USB 3.0, čtyři USB 2.0, jeden PS/2 pro klávesnici nebo myš, RJ-45 pro Ethernet, pět 3,5mm zvukových konektorů, optický S/PDIF a také dva spínače - O.C. pro přetaktování procesoru a pak je tu dvoubarevné tlačítko pro přepínání mezi BIOSy. Jeden z USB 3.0 má bílý jazýček a právě tento port bychom měli využít pro zapojení flash disku při použití funkce Q-Flash Plus.



- klikněte pro zvětšení -

Pro paměti typu DDR4 má deska připraveno celkem osm slotů DIMM, přičemž tak je vybavena snad každá s čipovou sadou Intel X99. Pro chladič procesoru jsou připraveny dva čtyřpinové konektory, čili nebude problém zapojit dvouventilátorový chladič nebo vodní chladič.



- klikněte pro zvětšení -

Pod chladičem, který se skládá ze třech kusů propojených pasivem, se nachází jednak kvalitní cívky značky Cooper Bussmann s feritovým jádrem a pak také MOSFETy od International Rectifier. Jde konkrétně o PowIRstage IR3556, jejichž výstupní proud může dosahovat 50 A. Procesor je napájen osmifázově, což bude s touto výbavou bohatě stačit. Napravo od cívek pak máme kondenzátory typu POSCAP.





Oblast desky kolem hlavního napájecího konektoru ATX je přímo přeplněna. Ještě co se týče napájení, pak tu máme hned vedle konektor SATA Power, k němuž bychom měli dle doporučení výrobce zapojit kabel ze zdroje v případě, že máme nainstalovánu více jak jednu grafickou kartu. A samozřejmě nechybí přídavný konektor EPS s osmi piny, což je obvyklá výbava. Zde ale navíc máme k dispozici ještě redukci, díky níž můžeme k tomuto konektoru přivést energii z celkem třech osmipinových EPS.



- klikněte pro zvětšení -

Výbava desky u ATX konektoru slouží především k přetaktování. Máme tu řadu spínačů, přepínačů, stavový displej informující o případných problémech při POSTu a pak tu jsou u samého okraje desky malé, drobným písmem popsané vývody pro odečítání hodnot napětí v různých částech procesoru i v pamětech. Gigabyte nám přitom tyto vývody předkládá ve dvou podobách. Buď můžeme měřicí hroty multimetru přitisknout k malým ploškám, ale pohodlnější a snadnější bude využití malinkých černých headerů, k nimž jsme dostali příslušné kabely.

Vedle těchto vývodů a headerů máme dva kovové přepínače s označením SB a TGR. SB nám umožní vypnout druhý BIOS, přičemž ve výchozím stavu je aktivován. Druhý je OC Trigger Switch a slouží k okamžitému nastavení toho nejnižšího možného násobiče, který daný procesor podporuje. Uživatel tak může při svých taktovacích pokusech mít procesor přetaktovaný jen na nezbytně dlouhou dobu, čili aby provedl testy a nebo udělal screenshot aplikace ukazující takt procesoru. Už z toho je vidět, že tato deska nemá sloužit jen k praktickému přetaktování, ale i k pouhým "sportovním" pokusům a trhání rekordů.

Tím to ale zdaleka nekončí. Pětice malých spínačů, čtyři černé a jeden bílý, má také své funkce. Osamělý bílý spínač slouží jako Reset a hned u sebe má větší podsvícený spínač Power. Malé černé tlačítko hned vedle je Set Lock a slouží pro zapamatování posledního úspěšného nastavení BIOSu, které se nevymaže ani pro resetu BIOSu. Pak tu je tlačítko DTB - Direct To Bios, díky němuž se dostaneme do nastavení BIOSu a nemusíme sahat po klávesnici. Spínač Clear Battery dočasně odpojí baterii napájející čipy s BIOSy a nakonec je tu tlačítko Clear CMOS pro obnovení výchozího nastavení BIOSu. Efekt posledních dvou tlačítek by však měl být stejný.

Velká černá tlačítka jsou podsvícená a kromě zmíněného Power tu máme 7 dalších a z toho 4 slouží pro změnu nastavení násobiče procesoru a základní frekvence. Tlačítko Gear změní kroky pro nastavení základní frekvence (Base Clock) z 1 MHz na 0,1 MHz pro jemnější nastavení, tlačítko Tag vyvolá předem uložené nastavení BIOSu (v něm si zvolíte funkci Save to Tag). Poslední tlačítko s bleskem je OC Ignition a slouží k tomu, aby byla deska a její komponenty stále napájeny, zatímco systém se vypne. Pevné disky a ani ventilátory se tak nezastaví a i-RAM disky neztratí svůj obsah, což může při přetaktování pomoci.

Hned vedle OC Ignition je čtyřnásobný DIP přepínač, který nám umožní manuálně vypnout vybrané sloty PCI Express x16. Systém je jednoduchý. První přepínač vypne první slot a tak dále, přičemž není možné pomocí různých kombinací vypnout třeba dva sloty, pouze jednotlivě. Můžeme si tak nechat kartu zasunutou ve slotu a přitom ji budeme mít odpojenou, což je samozřejmě rychlejší a pohodlnější než ji opravdu vyjmout.



- klikněte pro zvětšení -

Ještě než se vrhneme na SATA a SATA Express, ukážeme si konektor SUBZ umístěný mezi nimi a konektorem SATA Power. Jedná se o prostý konektor určený k připojení dvou teplotních sond, které si můžeme dokoupit. Hodnoty pak bude ukazovat BIOS. SATA portů t umáme celkově deset, ovšem všechny nejsou stejné. V prostředním modulu je spodní dvojice součástí rozhraní SATA Express, ovšem můžeme je využít i samostatně. Šedé SATA porty společně se dvěma černými napravo podporují pole RAID 0, 1, 5 a 10, přičemž čtyři černé porty nalevo podporují pouze režimy IDE a AHCI.

Pokud vás zajímá, k čemu je malý kabílek vedoucí k chladiči čipové sady, pak jde pouze o napájení zabudované LED, čili nic důležitého nebo zajímavého.



- klikněte pro zvětšení -

U spodní hrany desky máme jako obvykle celou řadu headerů. Bráno zleva tu je header pro přední audio porty skříně, pak tu je jeden z ventilátorových konektorů, THB_C poslouží k připojení volitelného modulu s rozhraním Thunderbolt, na OC_PAN zase připojíme rovněž volitelný panel pro přetaktování, tedy až bude někdy v budoucnu k dispozici, následuje sériové rozhraní, dvakrát dva USB 2.0, pak jednou dva USB 3.0 a pak už jen nezbytné vývody pro připojení tlačítek Power, Reset, kontrolek, apod. Řadu zakončuje ještě jeden ventilátorový konektor.



- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se krátce mrkneme na audio, kterému vládne čip Realtek ALC1150, jenž je v poslední době využíván velmi často. Jeho známou vlastností je slušný odstup signálu od šumu (DAC), a to 115 dB a při ADC to je 104 dB. Samotný kodek je schován pod kovovou schránkou s označením Amp-Up audio. Vedle toho se Gigabyte chlubí už jen tím, že obvody pro levý a pravý kanál jsou v různých vrstvách desky, což pomůže redukovat přeslechy. Jinak ale u této desky nějaký zvláštní důraz na audio nedává, ale to je pochopitelné, když jde o speciál pro overclockery. 

reklama