reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X99-SOC FORCE a dva Haswell-E v akci

12.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte X99-SOC FORCE a dva Haswell-E v akci
S příchodem nových procesorů Intel Haswell-E se na trh dostaly i příslušné základní desky s čipsety Intel X99. Gigabyte si jich připravil 8 a my se nyní podíváme na desku určenou pro přetaktování, na níž bude běžet Core i7-5960X a 5930K.
Zde je samozřejmostí technologie Ultra Durable, k níž patří také 30 mikronů silná vrstva zlata na pinech, a to v procesorovém socketu, paměťových slotech i slotech PCI Express x16. Dále tu máme černé kondenzátory, jež mají dlouhou životnost a také vrstvu mědi v PCB. Ultra Durable už není velké téma a u této desky teprve ne.





U této desky jde vedle funkcí pro přetaktování především o kvalitu napájení. Použity byly přitom kvalitní MOSFETy PowIRstage, jež integrují tři tranzistory v jednom pouzdře plus driver (low-side obvykle tvoří dva tranzistory). Je to tedy pro implementaci na desku jednodušší řešení, které má i menší proudové úniky. Vedle toho se zde uplatní funkce Isense, která poslouží k rovnoměrnému rozprostření zátěže mezi MOSFETy, aby se opotřebovávaly pokud možno stejně.





Super Overclock


Jde o desku určenou především pro přetaktování, takže si ještě v krátkosti ukážeme, jak je pro to vybavena. Všechny potřebné ovladací prvky jsou blízko u sebe a Gigabyte nám je pěkně popsal na jednom obrázku. Máme tu tedy body pro přesné měření napětí v procesoru a pamětech pomocí multimetru, číslicový displej ukazující stav desky, DIP přepínač pro vypnutí jednotlivých slotů PCI Express x16, různé funkce pro BIOS a také tlačítka pro přetaktování procesoru pomocí změny násobiče a základní frekvence. Více jsme si tyto prvky a jejich popsali už v předchozí kapitole.





M.2 a SATA Express pro moderní SSD


S příchodem desek s čipovými sadami Intel 9 Series se začala rozšiřovat i nová rozhraní, která prolomila hranici propustnosti 6 Gbps rozhraní SATA. Jedná se o M.2 a SATA Express nabízející shodně 10 Gb/s, a to díky dvěma linkám PCI Express 2.0. Ovšem v případě novějších čipových sad Intel X99 se už obvykle používají čtyři linky, což nám dává už 20 Gbps, a to je i náš případ.





Problém je však ten, že dnes, tedy alespoň v našich končinách, sice jsou k dispozici SSD pro rozhraní M.2, ovšem ty vesměs nabízí stejný výkon týkající se sekvenčního čtení a zápisu jako SSD pro SATA 6 Gbps. Zatím tedy nedokáží využít ani oněch 10 Gbps, natož pak 20 Gbps.


Gigabitová LAN od Intelu


V poslední době se v základních deskách houfně objevují ethernetové kontrolery od Intelu, pokud tedy deska nenabízí známý Killer E2200, nebo rovnou obojí, ovšem to se týká desek, které jsou označeny za herní modely. Řešení od Intelu má mít za výhodu snížení nároků na čas procesoru a Gigabyte k tomu přidává také aplikaci cFos Speed, která slouží ke správě síťového provozu a slibuje snížení zpoždění packetů pro vybrané aplikace, čili jde opět o prioritizaci provozu pracující na aplikační vrstvě.


Realtek ALC1150: odstup signálu od šumu 115 dB


Co se týče zvukového řešení, v tomto případě tu není čip se zvučným jménem Sound Blaster, ale Realtek ALC1150. Ovšem i ten nabídne slušné specifikace, jako je odstup signálu od šumu (SNR) 115 dB při přehrávání (DAC) a při záznamu zvuku (ADC) je to 104 dB.





Deska obsahuje zvukové konektory pro připojení až osmi reproduktorů v zapojení 7.1, přičemž navíc jsou zde další dva nezávislé kanály pro výstup na přední porty počítačové skříně. Nezapomnělo se ani na výkonný sluchátkový zesilovač, který dokáže vybudit velká sluchátka s impedancí až 600 ohmů, což má deska společné s herními modely, stejně jako oddělené audio obvody na PCB od ostatních, což pomůže chránit zvuk od elektromagnetického rušení. To už se dnes stává standardem.


Q-Flash Plus


O této funkci jsme se již letmo zmínili. Je totiž spojena s bílým portem USB 3.0 a slouží k bezproblémové aktualizaci BIOSu i v případě, že nainstalovaná verze třeba nepodporuje aktuální procesor (i když to se asi nestane) nebo prostě deska z důvodu poškozeného BIOSu (zde tedy obou) odmítá nastartovat. K tomuto způsobu aktualizace totiž nepotřebujeme, aby procesor či paměti fungovaly. Stačí vhodně pojmenovaný soubor (GIGABYTE.bin) s novým BIOSem umístit na flash disk, ten zasunout do bílého portu. O vše se pak postará kontroler ITE EC 8951E, který pak po úspěšné aktualizaci zapne malou SMD LED (FBIOS_LED).


Gigabyte APP Center, EasyTune a Ambient LED


Na optickém disku se nachází software APP Center jako balík utilit a aplikací s unifikovaným uživatelským rozhraním, které umožní spouštět všechny aplikace od Gigabyte, které si do systému nainstalujete. A jaké to mohou být? Jednak je to Smart Quick Boost pro rychlé nastavení taktu procesoru, přičemž Advanced CPU OC poslouží k jemnějšímu ladění výkonu a nastavení základní frekvence BClk, násobiče CPU, napětí i výkonu integrovaného grafického jádra. Pro nastavení modulů operační paměti zase využijeme Advanced DDR OC.





Cloud Station je sada několika aplikací, které umožní využít chytrá zařízení pro komunikaci s počítačem, využití na něm uložených dat a jeho ovládání. Jednotlivě jde o aplikace HomeCloud (sdílení dat), HotSpot (vytvoří z počítače přístupový bod), Gigabyte Remote (vzdálené ovládání počítače), Remote OC (vzdálená přetaktování počítače) a Auto Green (aktivace funkcí pro šetření energií).

Gigabyte EasyTune poslouží k ladění systému, čili přetaktování CPU i RAM z prostředí Windows, což můžeme i nechat na automatice. Menší specialitkou této desky pak je funkce Ambient LED, která ovládá podsvícení cestičky u audio obvodů a zadního panelu. Můžeme si ho zapnout, vypnout, nastavit pomalé pulzování a pak také Beat Mode, v němž budou LED reagovat na zvuk.


Cloud Station


Cloudová stanice nám umožní ovládat počítač pomocí chytrého telefonu či jiného zařízení. K dispozici jsou pro to čtyři aplikace, které poslouží ke sdílení dat mezi počítačem a mobilním zařízením, vytvoření přístupového bodu, vzdálené ovládání počítače, vzdálené přetaktování počítače a ovládání úsporných funkcí.


GIGABYTE DualBIOS (UEFI)


I tato základní deska má pro všechny případy dva samostatné čipy, z nichž každý slouží k uložení jedné kopie BIOSu. První z nich tedy slouží jako hlavní a druhý jako záložní pro případ selhání. To může nastat třeba při aktualizaci, nakažení virem, špatném nastavení, atd. Uživatel se mezi nimi může snadno přepínat pomocí k tomu vyhrazeného ovladače. 

reklama