reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX

30.12.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX
Základní deska Gigabyte Z170MX-Gaming 5 je na našem serveru první testovanou deskou pro procesory Skylake, která má formát Micro ATX. Co nám nabídne a proč nese logo Heroes of the Storm? Na to se hned podíváme.

BIOS a jeho prostředí


Do nastavení BIOSu se dostaneme stejně jako u jiných základních desek klávesou Delete. Platforma Z170 už není nejnovější, ale i tak se objevují desky, které nebývají vybaveny nejnovější verzí BIOSu, neboť výrobci postupně vylepšují podporu pamětí a vychytávají mouchy. V tomto případě jsme mohli aktualizovat BIOS z instalované verze F4b na verzi F4c, i když to nebylo vůbec nutné. Nová verze má totiž pouze vylepšit kompatibilitu s SSD v podobě M.2 karet, které stejně v našem případě nevyužijeme.



- klikněte pro zvětšení -

Grafické uživatelské prostředí je dobře známé a nijak přeplácané. Můžeme v něm tedy pracovat i s myší, ale moc grafiky zde nenajdeme, spíše jen samý text. Záložek pro nastavení je celkem šest, přičemž hned první nabídne nejdůležitější volby týkající se výkonu systému. Pomocí jednoduché funkce nabízející zvýšení výkonu si můžeme u procesoru Core i7-6700K vybrat přetaktování až na 4,6 GHz, což jsem ihned vyzkoušel a ukázalo se, že v tomto případě bylo přetaktování procesoru úspěšné a ten pracoval na zvolené frekvenci stabilně. Můžete si tak v okamžiku navýšit výkon a nepotřebujete k tomu nic jiného než upravit jednu jedinou položku v BIOSu. Samozřejmě se k tomu ale doporučuje vhodné chlazení, které zvládne zvýšený výdej odpadního tepla.

Pro ostatní modely bez odemčeného násobiče by tu zakrátko měla být možnost změnit frekvenci BCLK z výchozích 100 MHz až na 500 MHz. Násobič tedy zůstane stejný, ovšem procesor přetaktujeme díky BCLK, která společně s ním určuje výslednou frekvenci. Výhodou je, že na této moderní desce už BCLK není spojena s ostatními frekvencemi, takže ji můžeme nastavit v podstatě dle libosti, aniž by to mělo vliv na stabilitu třeba rozhraní PCI Express, a tedy i celé sestavy.



- klikněte pro zvětšení -

Nabídka BIOSu je zcela běžná a obsahuje obvyklé záložky jako System Information se základními údaji o desce, BIOS Features, kde budeme nastavovat zařízení pro bootování a podobné záležitosti týkající se samotného BIOSu, atd.



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

reklama