reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170X-Gaming 3: střední herní třída s bonusem

21.10.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170X-Gaming 3: střední herní třída s bonusem
Základní deska Gigabyte Z170X-Gaming 3 je jedním z modelů nižší střední třídy, která je vybavena pro procesory Skylake a poskytuje díky čipové sadě Z170 slušnou výbavu. Nabídne i něco navíc a co má společného s hrou World of Tanks?
Společnost Gigabyte na svých stránkách vyzdvihuje především spojení s hrou World of Tanks. Pro tu dostaneme dva kódy, jeden bonusový pro všechny hráče a jeden zvací pro nové hráče. V rámci bonusového dostaneme nový tank, garáž a sedmidenní prémiový účet a v rámci zvacího to samé (tedy s jiným tankem) a navíc 1500 zlaťáků.



Dále Gigabyte poukazuje na věci, které jsme již v recenzi pokryli, čili jde o tři rozhraní SATA Express, audio kondenzátory od firmy Nichicon, kodek Realtek ALC1150 s odstupem signálu od šumu 115 dB a vyměnitelný operační zesilovač Burr Brown OPA2134 s nastavitelným ziskem. Dále jsme už zmínili síťový čip Killer E2201 s možností prioritizace her v síťovém provozu, čip Turbo B-Clock pro nastavení frekvence BCLK v rozmezí 90 až 500 MHz (výchozí je 100 MHz), díky čemuž máme další možnost pro navýšení frekvence procesoru, která je u uzamčených modelů jedinou cestou k přetaktování. Gigabyte ještě zmiňuje dva sloty M.2 s propustností 32 Gb/s, podporu dvou karet v režimu SLI a až třech v CrossFire a posílené sloty PCI Express x16 pomocí kovového krytu.



Intel Alpine Ridge

Na rozdíl od jinak běžně využívaného kontroleru ASMedia ASM1142 s Gigabyte rozhodl využít čip Intel s označením DSL6540, což by měl být Alpine Ridge-DP. Jde o stejný čip, jaký najdeme i na hi-endové desce Gigabyte Z170X-Gaming G1, kde je však využitý i pro rozhraní Thunderbolt, které Z170X-Gaming 3 v základní verzi nenabídne, pouze na volitelné kartě. Tento kontroler je přitom schopen využít čtyři linky PCI Express 3.0 z čipsetu a dvě rozhraní DisplayPort integrovaná v procesoru a v případě desky Gaming G1 můžeme díky tomu využít rozhraní Thunderbolt 3 s propustností 40 Gb/s na zadním konektoru USB typu C. Ovšem dnes testovaná deska má vhodný kontroler i potřebný USB port, ale Thunderbolt 3 sama o sobě přesto nenabídne, což je škoda. Intel přitom je sice výhradním výrobcem kontrolerů pro Thunderbolt, ale prý nevyžaduje po ostatních firmách licenční poplatky.



Žlutá barva na zadních portech USB 2.0 má také svůj význam. Právě tyto porty mají totiž nezávislé a izolované napájení, díky čemuž by měla připojená USB zvukovka produkovat menší šum. Výrobce mluví o USB DAC-UP Power. Z hardwarové výbavy zbývá poukázat už jen na pozlacené kontakty v procesorové patici a máme to vše.



Nakonec můžeme zmínit upravené Gigabyte App Center pro správu počítače, přetaktování a vůbec ladění celého systému. App Center zahrnuje EasyTune pro přetaktování a také Cloud Station Utilities pro správu pomocí mobilních zařízení. Pro nastavení zvuku můžeme využít software Sound Blaster X-Fi MB3.

reklama