reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170X-Gaming 3: střední herní třída s bonusem

21.10.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170X-Gaming 3: střední herní třída s bonusem
Základní deska Gigabyte Z170X-Gaming 3 je jedním z modelů nižší střední třídy, která je vybavena pro procesory Skylake a poskytuje díky čipové sadě Z170 slušnou výbavu. Nabídne i něco navíc a co má společného s hrou World of Tanks?

Závěrem


Základní deska Gigabyte Z170X-Gaming 3 můžeme tedy srovnávat s již recenzovanou deskou MSI Z170A Gaming M5, s níž má srovnatelnou výbavu. Deska od MSI ale stojí o cca 1000 Kč více a když se podíváme na její specifikace, ty se liší především v jedné věci. Gigabyte má 7fázové napájení procesoru a MSI má o pět fází více. Pak tu jsou ještě menší rozdíly v konfiguraci portů USB a v tom, že MSI má vyšší řadu Killer E2400 oproti E2201 u Gigabyte, ale to není nic významného. Deska Z170X-Gaming 3 nám ale zase nabídne na rozdíl od MSI jeden herní bonus, a sice kódy pro získání speciálního obsahu ve hře World of Tanks.


- klikněte pro zvětšení -

Gigabyte Z170X-Gaming 3 je tedy dobrou volbou především pro uživatele, kteří si chtějí sestavit výkonný počítač s využitím třeba dvou karet a také rychlého SSD pro moderní M.2 s propustností 32 Gb/s. Zato tři SATA Express si mohli v Gigabyte klidně odpustit, když budeme rádi, pokud najdeme využití alespoň pro jeden. Nicméně to je problém řady moderních počítačových desek, čili že často nabízí to, co uživatelé nepotřebují a potřebovat nebudou. Například můžeme zmínit právě více slotů pro grafické karty v CrossFire či SLI napojené na procesor. Opravdu málokdo něco takového využije, ovšem nabídka desek vypadá tak, jako by měl každý druhý v počítači více samostatných grafik. Ostatně i to je důvod, proč jsou stále více v kurzu malé desky formátu Mini ITX, které mohou i tak mnoha uživatelům nabídnout vše, co po desce požadují.

A když už jsme u toho, co na moderní desce nepotřebujeme, pak zde to mohou být také obrazové výstupy ve složení D-Sub, DVI-D a HDMI. Ty mezi zadními porty zabírají moc místa, na které se mohly vměstnat třeba dva ze čtyř zbývajících USB 3.0, které tak musí být vyvedeny ve formě headeru. Navíc mluvíme o herní desce, která je připravena pro dvě nebo tři grafické karty a předpokládá se, že uživatel do ní zapojí alespoň jednu, kvůli čemuž nebude zmíněné výstupy potřebovat vůbec nebo jen jako nouzové řešení. Pak ještě můžeme poukázat na přítomnost kontroleru Intel Alpine Ridge, který podporuje rozhraní Thunderbolt 3 na konektoru USB typu C, ovšem zde je využit pouze pro dvě 10Gb/s rozhraní USB 3.1.

Základní deska Z170X-Gaming 3 je tedy cenově přívětivým kusem hardware, když vezmeme v úvahu její nabídku, u níž by se daly některé věci udělat jinak. Nejde ale o žádné zásadní problémy, jež by nás mohly překvapit. Naopak, pokud se seznámíte s jejími specifikacemi a rozhodnete se pro koupi, pak vás tento model nezklame.


Plusy


+ Kódy pro World of Tanks
+ USB 3.1 včetně typu C s kontrolerem Intel
+ Dvakrát 32Gb/s M.2 pro rychlá SSD
+ Podpora více karet v SLI / CrossFire


Minusy


- Otázka využití třech SATA Express a třech obrazových výstupů
 
 
Za zapůjčení desky Z170X-Gaming 3 děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 4 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku Gigabyte Z170X-Gaming 3?
V anketě šlo hlasovat od 21.10.2015 do 15.10.2016. Počet hlasujících: 1
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama