reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní

2.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní
Mezi základní desky firmy Gigabyte s čipovou sadou patří i model Z97-D3H, která figuruje také v našich doporučených sestavách, a to konkrétně v sestavě GAME. Dnes se tedy na tento model podíváme blíže.

Pohled na základní desku


Dnes zkoumáme základní desku Z97-D3H patřící mezi levnější modely, která nabídne výbavu držící se rámce čipové sady. Jde tedy o desku formátu ATX, která je určena pro procesory Intel Haswell, Haswell Refresh a Broadwell do socketu LGA 1150. Deska je vybavena dle možností čipové sady Intel Z97 a dle specifikací nemá navíc žádné přídavné čipy, které by ji poskytly možnost nabídnout další konektory USB, SATA či jiné. Mezi nabízené sloty pro rozšiřující karty patří jeden PCI Express 3.0 x16, jeden PCI Express 2.0 x16 se čtyřmi linkami, pak dva PCI Express 2.0 x1 a nakonec tři klasické PCI. Tato deska tedy počítá s tím, že pokud ponese samostatnou grafickou kartu, bude spíše jen jedna.



- klikněte pro zvětšení -

Gigabyte ji ladí do černé barvy se žlutými doplňky, které tvoří jasný kontrast. Na zadní straně vidíme pouze podpůrný kovový rámeček za slotem LGA 1150. Deska jinak není vybavena žádným speciálním audio řešením, ale i tak ukazuje dnes tolik oblíbenou LED cestičku, která vizuálně odděluje audio obvody od zbytku desky.



- klikněte pro zvětšení -

Kolem procesorového socketu máme usazeny dva malé hliníkové pasivy se zlatým zbarvením, pod nimiž jsou MOSFETy. Napájení procesoru je čtyřfázové, takže pro pokusy o vysoké přetaktování se hodit nebude, ale na to ani neaspiruje. Její napájení zajistí jako obvykle jeden hlavní konektor ATX s 24 piny a pak jeden osmipinový EPS. Mezi chladičem a paměťovými sloty pak máme dva konektory pro napájení chladicího systému procesoru. Dnes je již běžné, že jsou nabízeny právě dva, což je spojeno s rozmachem integrovaných vodních chladičů, v jejichž případě je třeba napájet ventilátor (či ventilátory) a navíc ještě vodní pumpu. Zrovna té by měl sloužit konektor CPU_OPT. Vedle toho má deska připraveny ještě konektory pro tři další ventilátory, a to jeden pod socketem a dva v dolní části. Všechny bez rozdílu mají čtyři piny, takže podporují PWM.



- klikněte pro zvětšení -

Mezi zadní porty desky Gigabyte Z97-D3H patří dvojice USB 2.0, pod níž máme kombinovaný PS/2 pro klávesnici nebo myš. Dále tu jsou obrazové konektory D-Sub, DVI-D a HDMI, modré jazýčky ukazují čtyři USB 3.0, pak nesmí chybět ethernetový RJ-45 a nakonec tu jsou 3,5mm audio konektory. Deska má také S/PDIF, ale pouze v podobě dvoupinového headeru.



- klikněte pro zvětšení -

Desky s Intel 9 Series přinesly novinky týkající se především úložných zařízení. Jde jednak o slot M.2, jejž jsme se dočkali i zde, a to v pozici hned pod procesorovým socketem. Tam nainstalovaná karta nemůže ničemu vadit, ale je možné, že ji nebude možné přes procesorový chladič odmontovat. Nemuseli bychom se totiž dostat k jejímu jisticímu šroubku. Ten je možné umístit do tří pozic (42, 60 a 80), a to dle délky příslušné karty M.2. Druhou novinkou je dlouhý port SATA Express skládající se ze dvou portů SATA a jednoho malého, který má v sobě dvě linky rozhraní PCI Express 2.0. Tento port je osamocen na samotném okraji desky hned vedle zlatého chladiče čipové sady.



- klikněte pro zvětšení -

Paměťové sloty DIMM pro DDR3 tu máme jako obvykle čtyři a jejich maximem jsou 3100MHz moduly a kapacita 32 GB. Poblíž nich je pouze hlavní napájecí konektor ATX a také headery rozhraní USB 3.0.



- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části desky vedle chladiče čipové sady máme již zmíněný kombinovaný port SATA Express, ale dnes stále ještě využijeme především klasické SATA. Samotný SATA Express má k dispozici dva, které můžeme samostatně využít, takže portů SATA 6 Gbps tu máme celkově šest. Čtyři další jsou totiž trošku netradičně umístěny v samotném rohu desky. Dále se na fotografii výše ukazují dva 64Mbit čipy pro hlavní a záložní BIOS (malé osmivývodové čipy s modrými tečkami), dva ventilátorové konektory, a také zde začíná nabídka headerů, které jako obvykle lemují spodní okraj desky.



- klikněte pro zvětšení -

Spodní headery začínají z našeho pohledu na levé straně konektorem pro audio, pak tu jsou dva malé vývody rozhraní S/PDIF, následuje jeden sériový COM, konektor pro TPM (Trusted Platform Module) a pak nechybí tři pinové sestavy sloužící celkem 6 rozhraním USB 2.0, jež rozdělují piny s barevným podkladem pro připojení kabelů z čelního panelu počítačové skříně.



- klikněte pro zvětšení -

Prostor na levé straně od slotů je jako obvykle vyhrazen audiu, čili tu jsou i příslušné kondenzátory a často využívaný kodek Realtek ALC1150. Ten využívají i daleko dražší základní desky, takže zvukový systém by zde rozhodně neměl být podřadný. 

reklama