reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GMC G-50: jednoduchost sama

19.6.2006, Jan Vítek, recenze
GMC G-50: jednoduchost sama
Přihlašujeme se s recenzí skříně od korejského výrobce GMC, s nímž jsme se na našich stránkách ještě nesetkali. GM Corporation byla založena teprve nedávno, v roce 1996, a zabývá se především výrobou počítačových skříní a napájecích zdrojů. Z této nabídky tu tedy dnes máme model G-50, který zaujme především vnějším zpracováním.
Kapitoly článku:
Nabídka GM Corporation je vpravdě široká, jen skříní typu middle tower je dostupných 24. Ovšem ty se většinou stejně liší jen ve vnějším designu, zatímco zpracování vnitřku zůstává stejné. Naše oko padlo na černou skříň, jež na předním panelu využívá kombinace černé s jasně červenou až oranžovou a vytváří tak zajímavý a neotřelý vzhled. Existuje však i bílá varianta, co také rozhodně nevypadá špatně.



G-50 je tedy klasický middle tower, tedy věž se zdrojem uloženým vodorovně. S rozměry 180*480*403mm (š*h*v) se také jedná o poměrně malý výrobek a to s sebou nese i několik nevýhod, které brzy vyplují na povrch. První je již zřejmá ze specifikací. K odvodu teplého vzduchu jsou totiž využity pouze 80mm ventilátory, protože 120mm by se vedle základní desky už nevešly. To je na dnešní poměry již trochu zastaralý koncept, ale i tak takovéto chlazení bude dozajista stačit. Pouze je zde nevýhoda v podobě dvou ventilátorů místo jednoho většího a tím velmi pravděpodobně i zvýšený hluk.


Obal G-50 více než dobře chrání svůj obsah. Využity jsou tlusté polystyrenové bloky, igelit na skříň a navíc je každá stěna opatřena plastovou přilnavou fólií. Stěny jsou totiž lesklé jako zrcadlo, takže se v nich můžete dobře prohlédnout a klidně i učesat. Za to ovšem platíme daň v podobě toho, že je na povrchu vidět každé smítko a každý otisk prstů.


ModelG-50
Rozměry180*480*403mm (š*h*v)
Hmotnost5,8kg
MateriálSECC 0,6mm
Chlazení1x120mm přední, 2x80mm zadní
Šachty4x 5,25"
2x 3,5" externí
5x 3,5" interní
I/O Porty2x USB, mikrofon, sluchátka









Jako první se podíváme na levý bok, přes který se skříň otvírá. Omluvte prosím odrazy na fotkách, snažil jsem se, aby jich bylo co nejméně, ovšem aspoň je jasně vidět realita, kterou z oficiálních fotek nepoznáte. Tato skříň je vyrobena ve velmi podobném trendu, jako konkurenční Gigabyte Triton nebo Coolermaster Centurion 534, ale i tak je na první pohled vidět, že návrh je přeci jenom samostatný. Najdeme zde tedy dva otvory – jeden naproti CPU, opatřený tunelem pro vzduch a druhý naproti slotům pro karty, přes nějž by měl vzduch také proudit dovnitř kolem grafické karty. Tu vzniká další problém s použitelností otvoru s tunelem, vzniklý právě malou šířkou skříně. Nedají se zde totiž použít rozměrnější chladiče, protože se jednoduše přes tunel už nevejdou. Využití bych tak viděl maximálně s originálními chladiči od výrobců procesorů a nebo nějakými menšími chladiči ve stylu Titan D5TB.


Druhá strana G-50 je již vyrobena čistě bez otvorů, které by jí ostatně byly k ničemu.



Zadní stěna odhalí dvě pozice pro 80mm ventilátory, z nichž je bohužel obsazena pouze ta horní. Rošty nejsou zcela nejhorší, ale také by mohly být zpracovány lépe, aby vzduch mohl snadněji proudit. Aspoň jsme se dočkali mírného vypoulení, aby ventilátory nebyly na nich úplně natisklé.



Vedle slotů pro karty výrobce vyrazil další rošt, jenž v kooperaci s průduchy v bočnici napomáhá k chlazení grafické karty. Ovšem to je otázka podtlaku, který by se lépe tvořil s většími ventilátory. A to zvlášť, když vepředu je umístěný 120mm ventilátor k chlazení pevných disků. Místo pro zdroj je rovněž vyrobeno spíše pro 80mm ventilátory a zdroje s 120mm velikostí ventilátorů jsou tak zakulacením otvoru trošku dušeny.



Přední stěna již ukazuje, jak je zde nakombinována černá s oranžovou. Vidíme zde také hned dvě tzv. stealth záslepky, tedy záslepky, které se při nainstalování mechaniky neodstraňují, ale stále zůstávají na místě, aby nebyl narušen vzhled skříně. U nich ale může vzniknout problém, kdy se dvířka mechaniky mohou o záslepky zasekávat. Nevhodné jsou také při kombinaci s mechanikami bez dvířek, kam vkládáte média přímo do otvoru. Na druhou stranu vás ale nikdo nenutí tyto záslepky použít.






V dolní polovině máme oranžově ohraničené externí pozice pro 3,5“ zařízení. Pod nimi je umístěno logo firmy, jež si můžete podsvítit modrou diodou. Modrá je sice moderní, ale zde bych kvůli ostatním barvám volil odstín, jež by k celku více seděl. Zbývají již jen tlačítka. Zde je to velmi velké a na náhodný stisk náchylné tlačítko Power a stejně tak Reset je velmi snadné zmáčknout. Netradičně je zde umístěn knoflík napojený na zátěžový potenciometr, který ovládá otáčky předního ventilátoru, což hodnotím velice kladně.



Dnešní moderní skříni také nesmí chybět přední I/O porty. Zde je to nutný základ v podobě dvou USB konektorů, vstupu pro mikrofon a výstupu na sluchátka.



Nezmínil jsem se ještě o materiálu. Je zde využit pouze 0,6mm tlustý plech, a to není zrovna dobrá výchozí pozice pro počítačovou skříň. Na druhou stranu se mi nezdálo, že by tím G-50 nějak extra trpěla. Nezaregistroval jsem žádné extrémní prohýbání plechů, nebo kroucení bočnic, ale to je taky otázkou času, co všechno skříň vydrží a jestli se po nějakém době užívání a manipulace tloušťka materiálu negativně projeví.
reklama