reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GP2X – Herní konzole pro masy

30.4.2007, Pavel Bureš, recenze
GP2X – Herní konzole pro masy
Do testu nám byla zapůjčena kapesní herní konzole GP2X, která zaujme zejména nízkou cenou. Zvídavějším čtenářům neunikne, že je konzole založena na operačním systému Linux, díky čemuž mají uživatelé k dispozici několik desítek kvalitních her a programů, které byly upraveny pro chod na GP2X. Komu se vyplatí do linuxové konzole investovat a kdo by se měl naopak porozhlédnout po sice dražší, ale časem osvědčené Sony PSP?
Kapitoly článku:
K zapnutí herní konzole slouží posuvník na levé straně přístroje. GP2X se nezapne hned, je třeba cca 10 vteřin počkat. Během této doby uživatel uslyší uvítací melodii, na displeji je zobrazeno logo výrobce. Hlavní menu sestává z osmi ikon rozmístěných ve dvou řadách. K pohybu mezi ikonami slouží joystick, jeho stisknutím také svoji volbu potvrdíte. Tlačítko Select nemá v menu žádnou funkci. Důležité je klávesa Start, po jejím stisknutí se vrátíte vždy do hlavního menu.

Se základním ovládáním herní konzole by neměli mít problém ani uživatelé, kteří podobný přístroj drží poprvé v životě. Menu je intuitivní a každá sekce je opatřena názornou ikonkou a výstižným textovým popiskem (Video, Game, Music, Photo...), takže je hned jasné, co se pod danou položkou skrývá.



Možnosti nastavení nejsou ve srovnání např. s kapesními počítači rozsáhlé. V části Settings je možno otestovat funkčnost jednotlivých tlačítek i zjistit stav baterie. Uživatel se bohužel nedozví procentuální hodnotu nabití akumulátoru, GP2X mu ukáže jen jednu ze tří hodnot – nabitá baterie, poloprázdná či vybitá.










Další položkou v nastavení je USB sloužící k aktivaci připojení ke stolnímu počítači. Vestavěná paměť nebo SD karta se pak na PC objeví jako další vyměnitelný disk.

Herní konzoli GP2X je možno připojit k televizi a přehrávat tak filmy či hrát hry na velké obrazovce. Propojovací kabel není bohužel součástí dodávky, je třeba ho zakoupit dodatečně. Po zapojení kabelu zvolíte v nastavení konzole patřičnou normu (PAL nebo NTSC) a můžete i nastavit pozici obrazu.



V nastavení najdeme i sekci Info obsahující informace o verzi firmwaru, modelu a sériové číslo.

GP2X rovněž dovoluje nastavit LCD displej. Lze zvolit hodnotu jasu a kontrastu pro přehrávání videí.

Poslední a velmi podstatnou částí jsou systémová nastavení. U konkurence příliš nevídanou funkcí je možnost omezení hlasitosti pro ochranu vašeho sluchu. Po aktivaci této funkce by se již nemělo stávat, že budete mít sluchátka v uších a některý z programů přehraje např. uvítací melodii a vy budete vytahovat sluchátka rychlostí větru. Z dalších nastavení jmenujme možnost výběru znakové sady, formát paměti atp. Užitečné je, že lze start konzole urychlit tím, že zakážete připojení NAND paměti při bootování.


Přehrávání hudby


Odpoutejme se nyní od nastavení a pojďme se věnovat něčemu mnohem zajímavějšímu, tedy přehrávání hudby. GP2X dokáže přehrávat skladby ve formátu MP3 a OGG s maximálním datovým tokem 384 kbsps. Přehrávač dokáže pracovat se soubory uloženými na paměťové kartě, na externím úložišti a také v interní paměti. GP2X podporuje složky, takže můžete zachovat hierarchii vašich hudebních souborů a rovněž není třeba je kopírovat do speciálního adresáře. Již při otevírání narazíte na první nedostatek – přehrávač nedokáže otevřít celou složku, je nutno se "prokousat" až k jednotlivým souborů.

Rozhraní audio přehrávače je jednoduché, někdo by mohl říci, že je až spartánské. Přes svou jednoduchost poskytuje ale srovnatelné funkce s jinými přehrávači dodávanými přímo k přístroji. Uživatelům kapesních počítačů může v první chvíli dělat potíže fakt, že displej konzole není dotykový a k ovládání slouží pouze tlačítka. Problém je, že program nezobrazí žádný rychlý přehled, co které tlačítko dělá, takže se s funkcemi jednotlivých kláves musíte seznámit metodou pokusu a omylu. Regulace hlasitosti se provádí kolébkovým ovladačem pod joystickem. Ovladač bohužel nestačí držet k postupnému snižování/zvyšování hlasitosti, ale je třeba patřičnou stranu tlačítka několikrát zmáčknout. Dalším řekněme nepříjemným překvapením je, že při rychlém mačkání regulátoru hlasitosti přístroj zaregistruje pouze jeden stisk a upraví hlasitost jen o jeden dílek.


Pro posun ve skladbě slouží joystick, jeho stisk funguje jako pauza. Pro vyvolání nástroje lišty stiskněte tlačítko Y. Mezi jednotlivými ikonami se pohybujete stisky joysticku vpravo a vlevo, stisknutím joysticku volbu potvrdíte. V této liště najdete ikony pro posun na další/předchozí skladbu, posun o 5 vteřin zpět nebo dopředu. Skladbu je možno také pozastavit či vypnout/zapnout zobrazování ID3 tagů.

Tlačítky A a B nastavujete opakování skladby a náhodné přehrávání. Kvalita zvukového výstupu je lehce nadprůměrná, cca každý třetí levných MP3 přehrávačů hraje lépe než GP2X. Konzoli jsme testovali s dvojicí sluchátek (Koss Porta Pro a Pro-1) a s oběma jsme slyšeli občasné a velmi slabé zapraskání během reprodukce. Tento "pazvuk" není při běžném poslechu postřehnutelný a všimnete si ho jen ve chvíli, když se na něj soustředíte. Bez zapnutého ekvalizéru zdůrazňuje přehrávač zejména basy, což může být v kombinaci s některými sluchátky pro vaše uši docela nepříjemný zážitek.

Během přehrávání je možné vypnout displej a šetřit tak energii. Přestože použitý operační systém Linux je moderní a na jiných zařízeních mu nedělá běh více aplikací současně problémy, na GP2X nelze přehrávat hudbu na pozadí.

Konzole po hudební stránce nepřinesla žádné překvapení. Kvalita reprodukce přibližně odpovídala našim očekáváním – jako jednoúčelový přehrávač hudby se GP2X pro náročnější uživatele nehodí. Pokud ale nekladete na audio takové požadavky a budete využívat v nemalé míře i další funkce přístroje, nemusíte se s průměrností konzole v oblasti přehrávání hudby vůbec trápit.

V příští části recenze se budeme věnovat hrám.
reklama