reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GP2X – Herní konzole pro masy

30.4.2007, Pavel Bureš, recenze
GP2X – Herní konzole pro masy
Do testu nám byla zapůjčena kapesní herní konzole GP2X, která zaujme zejména nízkou cenou. Zvídavějším čtenářům neunikne, že je konzole založena na operačním systému Linux, díky čemuž mají uživatelé k dispozici několik desítek kvalitních her a programů, které byly upraveny pro chod na GP2X. Komu se vyplatí do linuxové konzole investovat a kdo by se měl naopak porozhlédnout po sice dražší, ale časem osvědčené Sony PSP?
GP2X je fenomén, který z velké části zasáhl uživatele Linuxu či ostatní, který s tímto systémem pracovali. Herní konzole společnosti Gamepark Holdings má však co nabídnout také běžným uživatelům a hráčům. Není to však luxusní vzhled, GP2X vypadá velmi prostě, povrch konzole je vyroben z černého plastu a v regále mezi mnoha jinými zařízeními si jí všimne jen málokdo.

Pokud se zeptáte majitele GP2X, proč si pořídil právě tuto konzoli, jen malé procento odpoví majitelů odpoví, že to bylo kvůli nízké ceně. Zpočátku byl GP2X prezentován jako levnější varianta kapesních konzolí od Sony či Nintenda a v době, kdy u nás nová Sony Playstation Portable stále 10 000 Kč či víc to byla pravda. Dnes je však situace jiná a ceny obou přístrojů jsou přibližně stejné, u některých prodejců je GP2X dokonce dražší než Sony PSP.



Pro uživatele je přínosné, že GP2X nevyužívá vestavěný akumulátor, ale je nabíjen dvojicí obyčejných AA baterií. Je samozřejmě jasné, že dvě "tužkovky", které stojí cca 20 Kč a dokáží napájet leda tak kuchyňské hodiny či podobné zařízení, nedokáží poskytnout konzoli dostatek energie. Prodejce, tj.společnost Playcentrum, doporučuje používat kvalitní akumulátory s dostatečnou kapacitou. Nemusí to být přímo doporučované 2700 mAh od Hamy, stačí akumulátory s menší kapacitou. My jsme konzoli používali s dvojicí neznačkových AA akumulátorů o kapacitě 2000 mAh a GP2X vydržel v provozu něco přes dvě hodiny. Nutno dodat, že baterie byly více jak rok používány v digitálním fotoaparátu, takže s novými akumulátory dosáhnete ještě o něco lepších výsledků.

Spektrum her dostupných pro GP2X je ve srovnání např. se Sony Playstation Portable odlišné. Pro Sony PSP je k dispozici velké množství komerčních titulů a snad každá známá hra pro PC se dočkala předělání pro Playstation Portable. Situace s GP2X je jiná, typicky komerčních her pro tuto konzoli existuje jen několik. Naprostá většina her je freeware či open source, existuje také velké množství simulátorů jiných operačních systémů a konzolí, takže si do GP2X můžete nainstalovat herní hity z let minulých. Ve srovnání s již zmíněnou Sony PSP sráží GP2X body absence 3D akcelerátoru, takže si na graficky náročné 3D střílečky a závody automobilů musíte nechat zajít chuť.

GP2X v sobě nezapře, že jde o herní konzoli pro nadšence a uživatele, kteří ocení, že si mohou doinstalovat aplikace, které používají na svém PC s Linuxem. Existují dokonce tací, jež si nainstalují prostředí Qtopia, přes USB Host připojí klávesnici či myš a pracují s GP2X jako s kapesním počítačem.

Jednou z nevýhod herní konzole GP2X je počet příslušenství. Pro Sony PSP či jiné kapesní konzole existuje velké množství pouzder, nabíječek, ovladačů atp. Nabídka doplňků pro GP2X je mnohem chudší, což při rozhodování o koupi může leckoho odradit.

GP2X sice není žádný designový skvost, to podstatné se ale skrývá uvnitř. Operační systém Linux, podpora instalace mnoha aplikací (nejen her), přehrávání audio a video souborů a výstup na televizi dělají z konzole společnosti Gamepark Holdings zajímavé zařízení, jehož koupě stojí za zvážení zejména v případě, když si s přístroji rádi "hrajete" a nespokojíte se s funkcemi, které připravil výrobce.

Konzoli do testu zapůjčilo Playcentrum, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 5 199 Kč včetně DPH
reklama