reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty do 3 tisíc korun

1.7.2009, Petr Štefek, recenze
Grafické karty do 3 tisíc korun
Minule jsme se podívali na nový Radeon HD 4770, který je papírově jednou z nejlepších low-endových karet na trhu. Nebo byl? Spousta věcí není stejná jako před měsícem, proto se podíváme na menší srovnání, co máme k dispozici a jestli se vyplatí upgradovat ze starších grafických karet na ty současné.
Pokud si pozorně projdeme výsledky všech testovaných karet, tak snadno zjistíme, že nejlepšími volbami jsou karty GeForce GTS 250, Radeon HD 4770 a Radeon HD 4850. Druhou jmenovanou grafickou kartu hned vyřadíme, protože není na trhu v dostatečném množství, lépe řečeno není dostupná vůbec. Duel mezi GeForce GTS 250 a Radeonem HD 4850 je také poměrně jednoduchý, neboť Radeon je o chlup výkonnější a v neposlední řadě také přibližně o 400 korun levnější.

Radeon HD 4850 se stává přesvědčivým vítězem, který výkonem válcuje konkurenční i stájové grafické karty a navíc přináší cenu nižší než nedostupný Radeon HD 4770. Těžko tedy najdete grafickou kartu, která by vám při této ceně nabídla více. Lze samozřejmě polemizovat o tom, zda se nevyplatí připlatit nějakou tu stokorunu na 1 GB nebo rovnou Radeon HD 4870, ale to není účelem tohoto článku. Shrnutí tedy zní tak, že v současné době do 3000 korun nepořídíte lépe.



Výsledky starších Radeonů HD 3800 nejsou přesvědčivé, a tak se jim vyhněte velkým obloukem, neboť některé obchody je mají stále v nabídce v cenách i přes dva tisíce korun. To samé platí pro relativně drahý Radeon HD 4670 nebo GeForce 9600 GT, které za svou cenu nenabídnou nic zajímavého.

Alternativním řešením mohou být karty Radeon HD 4830 nebo GeForce 9800 GT, pokud je naleznete v e-shopech s cenou pod 2 tisíce korun. Konkurenční prostředí je neúprosné, a tak je dnes možné koupit opravdu výkonné grafické karty a sestavit herní počítač, který bude zvládat nejnovější hry, za opravdu rozumné peníze.
reklama