reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 Gold II: český notebook

30.6.2008, Josef Brož, recenze
HAL3000 Gold II: český notebook
Dalším modelem se zajímavým poměrem ceny a výkonu je HAL3000 Gold II. Nabízí dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo T7250, samostatnou grafickou kartu NVIDIA GeForce 8600M GT a 2 GB paměti. Značku HAL3000 na náš trh dodává společnost 100MEGA Distribution.
Hardware notebooku pochází z "dílen" společnosti Asus. Diagnostické programy bezpečně identifikovaly motherboard jako Asus S96S. Osvědčený asusovský motherboard je osazen dvoujádrovým procesorem s označením Intel Core 2 Duo T7250. Jádra procesoru vyráběného 65nm technologií pracují na frekvenci 2,0 GHz. Na rozdíl od starších procesorů s označením T7200 využívá modernější verze 800MHz FSB sběrnici. Nižší je naopak kapacita L2 cache. Místo 4 MB L2 u procesoru Core 2 Duo T7200 se v případě T7250 musíme spokojit pouze 2 MB L2 cache. Menší cache však překvapivě nemá nijak zásadní vliv na výkon systému (viz testy - CineBench apod.). Podobně jako u předchozích modelů procesorů je L2 cache sdílena současně oběma jádry CPU. Volnou kapacitu L2 dynamicky přerozděluje Intel Smart Cache podle aktuálních nároků jednotlivých jader. Popisovaná technologie zvyšuje nejen výkon, ale ovlivňuje i spotřebu přístroje.


Intel Core 2 Duo T7250

Architektura notebooku odpovídá čtvrté generaci Centrino - Santa Rosa. Komunikaci mezi komponenty proto zajištuje mobilní čipová sada Intel Crestline-PM PM965. Aktuální mobilní čipset doprovází čtvrtá generace integrovaného grafického jádra Intel Graphics Media Accelerator X3100. V případě testovaného notebooku však výrobce vsadil na výkonnější - samostatnou grafickou kartu společnosti NVIDIA.


Chlazení

Na chvíli se pozastavíme u chlazení. Vzhledem k výkonnému hardware výrobce použil "dvoucestné" chlazení. Procesor a grafická karta mají vlastní oddělené heatpipe. Jak je patrné z přiložené fotografie, na materiálu se rozhodně nešetřilo. Masivní chlazení tvoří pořádný kus eloxovaného hliníku. Větší část pasivu chladí grafické jádro a paměti. Vzduch je nasáván zamřížovanými přívody vespod notebooku. Výdechy ventilátorů jsou umístěny v pravé zadní části přístroje. Odvod tepla je bezproblémový a notebook se při běžné zátěži výrazněji nezahřívá.


Paměťový subsystém

V základní sestavě je notebook HAL3000 vybaven 2GB DDR2-667 pamětí s časováním 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS). Vzhledem k osazení jednoho paměťového slotu pracoval systém pouze v 64bitovém jednokanálovém režimu. Čipová sada umožňuje adresovat maximálně 4 GB paměti. Případné rozšíření paměti lze uskutečnit v domácích podmínkách bez ztráty záručních pečetí - kryt procesoru a pamětí tvoří společné plastové víko.


Grafická jádra – GeForce 8600M GS


Po několika recenzích, v nichž jsme prověřovali výkon GeForce 8600M GT, se podíváme na levnější verzi oblíbeného čipu GeForce 8600M GS. Jedná se o grafický čip, který svými parametry konkuruje především řešení ATI X2500. Rozdíly mezi verzí GeForce GT a GS jsou poměrně zásadní. Použitý GS čip s kodovým označením G86M disponuje menší kapacitou paměti - 256 MB. Případný nedostatek vlastní grafické paměti však kompenzuje pomocí TurboCache. Zmíněná technologie umožňuje grafickému jádru sdílet až 1 GB z operační paměti.


Grafický adaptérnVIDIA GeForce 8600M GSnVIDIA GeForce 8600M GT
Kódové jméno GPU G86M G84
Transistorů210 miliónů 289 miliónů
Výrobní technologie80 nm80 nm
Velikost paměti256 MB (TurboCache: 1 GB) 512 MB
GPU takt 550 MHz 950 MHz
Pixel Pipelines 88
Unifikované shadery1632
Typ sběrnice DDR2DDR2 (příp. GDR3)
Šířka sběrnice 128 bit128 bit
Efektivní taktování 400 MHz800 MHz

Jádro GeForce 8600M GS je taktováno na 550 MHz, DDR2 paměti na 400 MHz. Moderní jádra G84 a G86M využívají tzv. unifikované shadery, které podle potřeby provádí operace buď nad vertexy nebo pixely. GeForce 8600M GS pracuje pouze s 16 stream procesory a využívá Vertex Shader 4.0 model. Plnokrevný čip GeForce 8600M GT disponuje 32 stream procesory.


NVIDIA GeForce 8600M GS

LCD panel


Výborné parametry displejů nejsou výsadou pouze těch nejdražších modelů notebooků. Kvalita displejů se v poslední době značně zvýšila, a proto i notebooky nižších kategorií mohou nabídnout kvalitní obraz s vysokým jasem a kontrastem. Podobně je tomu i v případě testovaného modelu. Displej notebooku HAL3000 Gold II působí velmi robustním dojmem. Jeho tloušťka dosahuje cca 8 mm, a proto se při manipulaci neprohýbá. Leštěný povrch displeje není extrémně lesklý a v praxi lze notebook pohodlně používat i za ostřejšího denního světla.


LCD a testovací obrazec

Displej notebooku poskytuje poměrně dobré pozorovací úhly. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná určitá deformace barevných přechodů. Kolem cca 70° však postupně slábne jas a s dalším zvyšováním pozorovacího úhlu dochází i k inverzi barev. Popisovaný jev je dobře patrný v horní části obrazovky.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Podobně se panel chová i v případě horizontálních pozorovacích úhlů. Vyšší úhel pozorování přináší horší intenzitu jasu a kontrastu, snižuje se i věrnost barev. Tradičně je tento jev nejpatrnější u modré barvy.


Horizontální pozorování

Odezva LCD panelu je dobrá, nedochází k viditelnému rozmazávání nebo rozdvojování hran. Poněkud slabší je barevné podání panelu Chi Mei N154I2-L02. Osobně bych proto notebook nedoporučoval na DTP práce, úpravu fotek apod. Pro domácí použítí je však panel notebooku naprosto dostatečný. Slušné pozorovací úhly a poměr stran 16:10 předurčují testovaný HAL3000 k pohodlnému sledování filmů.


Duhový obrazec


Zvuk a multimédia


Zvukové obvody Centrino notebooků jsou integrovány do jižního můstku čipsetu Intel 82801HBM ICH8M. Výjimkou není ani HAL3000 Gold II, který využívá zvukový čip Realtek ALC883. Reproduktory testovaného modelu se ukrývají pod základnou přístroje, v prostoru kolem klávesnice. Kvalita zvukového výstupu je poměrně slušná i přes poněkud slabší basy. Zesilování zvukového výstupu zajišťují pouze funkční klávesy. Multimediální využití notebooku usnadňuje integrovaná webkamera. Její parametry jsou slušné - 1,3 Mpix senzor kamery pracuje rychle a plynule. Zajímavostí je vestavěný duální mikrofon.


Webkamera


Pevný disk a optická mechanika


HAL3000 Gold II je vybaven 160GB pevným diskem z produkce společnosti Samsung. Disk s označením HM160HI patří do rodiny 5400otáčkových SATA disků s kapacitou 160 GB. Vyrovnávací paměť je 8 MB, průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Disk rozhodně nepatří k nejúspornějším modelům, jeho spotřeba může dosáhnout až 4,5 W.


Samsung HM160HI

Vestavěnou optickou DVD±RW mechaniku dodala společnost Panasonic (MATSHITA DVD-RAM UJ-822S). Mechanika pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW, podporuje rovněž čtení a zápis dvouvrstvých DVD±R DL medií. Zápis na DVD±R média probíhá 8rychlostně, přepis DVD±RW pak rychlostí 4x. Určitým nadstandardem je podpora čtení a 5x zápisu DVD-RAM médií. Klasická CDR jsou zapisována 24x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama