reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 ION2: malý a moderní

8.12.2010, Jan Vítek, recenze
HAL3000 ION2: malý a moderní
Společnost 100MEGA nedávno ohlásila příchod svého nového nettopu HAL3000 ION2, z jehož názvu je jasné, že je vybaven grafickým řešením NVIDIA ION2. Hodit se bude jistě také rozhraní USB 3.0, Bluetooth 3.0 nebo integrované Wi-Fi 802.11n.

Vnější zpracování


Vzhled počítače není nijak extravagantní a ani neobvyklý, spíše naopak, protože takovýchto nettopů existuje na trhu dost. Celkový design také vychází z toho, že jde o barebone, tedy počítač, do nějž se musí doinstalovat některé komponenty, čemuž musí být uzpůsoben.

Celý vnější plášť je vyroben z černého plastu, ať už lesklého (přední panel), nebo matného. Navenek počítač neukazuje ani kousek kovu, ale to neznamená, že by byl pouze z plastu. Kovová schránka je totiž hned pod plastovou a my se na ni podíváme později.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní část těla není ničím zajímavá. Na úzkých hranách jsou průduchy pro nabírání vzduchu a na velké spodní a horní ploše máme pouze logo Asus, případně samolepky identifikující počítač a nainstalovaný operační systém.

Vpředu je přístupná DVD mechanika a pod ní bíle podsvícené tlačítko Power s rovněž bílými kontrolkami pro indikaci práce pevného disku a bezdrátového rozhraní hned vedle. V samotném rohu je nalepeno logo HAL3000 ION2 a hned vedle něj máme infra senzor pro dálkový ovladač.



Přední porty jsou schované za magnetem přidržovanými dvířky. Konkrétně jde o audio konektory pro sluchátka a mikrofon, dvojici modrých USB 3.0, minikonektor rozhraní FireWire a nakonec čtečka karet MMC, SD a MS.


- klikněte pro zvětšení -

Na zadním taktéž plastovém panelu je výdech dvou 60mm ventilátorů, který by ale mohl být zpracován lépe. Ventilátory mají za svými lopatkami totiž jednak kovový rošt, za ním ještě plastový a i když jejich otvory většinou lícují, stejně mohla být použita méně restriktivní drátová mřížka či jiné řešení.


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se nyní na nabídku portů zadní strany. Ta celkem odpovídá I/O panelu desktopových základních desek, takže začínáme s obrazovými rozhraními D-Sub a HDMI, pak tu je čtveřice portů USB 2.0 s blízkým ethernetovým konektorem RJ-45 a pole zakončuje šestice audio konektorů. Nabídku nakonec doplňuje nezbytný napájecí konektor a otvor pro zámky Kensington.


Vnitřní komponenty


Nyní se podíváme na odstrojenou skříň, která jde rozmontovat celkem jednoduše a pokud přesto nebudete vědět, můžete se podívat do manuálu. Po odmontování zadního panelu stačí skříň vysvléci z plastového kabátku, odklopit přední panel a odšroubovat horní kovový panel i s mechanikou a diskem. Poté se nám počítač ukáže v celé své nahotě.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř něj není standardizovaný formát základní desky (alespoň pokud máme na mysli ATX/ITX a podobné), což samozřejmě ničemu nevadí. Výrobce aspoň mohl logicky rozmístit komponenty a prvky. Vidíme tedy, že procesor a grafický čip NVIDIA chladí jeden hliníkový pasiv, na němž bude seshora trůnit optická mechanika. Ta vytvoří tunel, skrz nějž bude přes žebra proudit vzduch k zadním ventilátorům řízeným pomocí PWM.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu seshora je lépe vidět Wi-Fi modul i s anténou tánoucí se skrz otvory v předním panelu, pak tu máme zabrané sloty SO-DIMM paměťmi DDR3 a připravené datové a napájecí kabely k jednomu pevnému disku a jedné optické mechanice.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec si ukážeme 500GB pevný disk Samsung a zapisovací mechaniku DVD, která je na rozdíl od něj mobilního typu. V budoucnu tedy nebude problém s výměnou pevného disku za větší model, navýšení kapacity operační paměti (pokud vám 3 GB nestačí) a pokud seženete vhodný typ, i optická mechanika může být nahrazena (třeba modelem pro Blu-ray).


reklama