reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hercules ProphetView 920DVi – LCD s modrou elegancí

13.3.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Hercules ProphetView 920DVi – LCD s modrou elegancí
K recenzi jsme získali jeden z nejlepších 17-palcových LCD monitorů, Hercules ProphetView 920DVi. Tento displej od známého výrobce grafických karet má elegantní modrý design se stříbrnou základnou a jeho parametry patří určitě k tomu lepšímu, co na dnešním trhu naleznete. Podrobili jsme tento model několikadennímu testování a nyní přinášíme recenzi, jež by měla vyjasnit všechny jeho klady a zápory.

Vzhled - elegance na druhou



Hercules ProphetView 920DVi vypadá jedním slovem elegantně. Návrháři se rozhodně nedrželi běžných konvencí a design vypadá jaksi futuristicky. Jak můžete vidět na fotografii, rámeček kolem displeje je z modrého lehce hrubého plastu a obsahuje pětici stylových ovládacích tlačítek, jednu diodu (svítí zeleně či oranžově) a na spodní části stříbrné logo Hercules, které může při odlesku působit lehce rušivě. Protože je rámeček na obou stranách poměrně široký, není panel vhodný pro fanoušky multi-monitorových sestav.


Obr. 5 - LCD panel Hercules ProphetView 920DVi v celé své kráse
klikněte pro zvětšení)

Základna má tvar bumerangu, je perleťově stříbrná a přestože je kovová, neobsahuje žádné viditelnější sváry či hrany. Zespoda je pět gumových koleček, která drží poměrně jistě stabilitu celého monitoru, takže při ovládání tlačítek ani při naklánění panelu se základna nepohybuje. Rameno spojující základnu s panelem je ze stejného materiálu a je zakončeno dvěma klouby, které umožňují naklánění asi o 30° (změřeno). K naklonění je nutné panel chytit oběma rukama a silněji zatlačit proti ose (plastová konstrukce trochu vrže).


Obr. 6 - Panel od Herculesu z boku - 28mm široký
klikněte pro zvětšení)

Zezadu je monitor z modrého kovu a uprostřed jeho jednolité plochy vystupuje obdélník s elektronikou, krytý lakovaným plechem. Tento obdélník včetně obou kloubů obsahuje odnímatelný kryt s logem Hercules, potažený bílou fólií. Osobně si myslím, že by bylo lepší nechat čistý kov, protože bílá je s modrými zády panelu příliš kontrastní a fólie navíc u kloubů lehce odstává (možná by šla odloupnout, ale panel máme zapůjčený). Proč posuzovat vzhled zezadu? LCD monitory bývají přeci jen používané pro reprezentační účely a zákazníci se tak dívají na celý panel většinou právě zezadu.


Obr. 7 - Pohled zezadu - kryt potažený bílou fólií
klikněte pro zvětšení)

Na pohled vypadá tedy monitor nádherně, ale co praxe? Konektory se nacházejí na spodní straně zmiňovaného obdélníku s elektronikou a kabely jsou tedy vedeny spodem. Datový kabel ke grafické kartě je bohužel napevno, což se při jeho možném poškození nemusí vyplatit a po jeho stranách je konektor pro napájení a kompozitní vstup (např. pro herní konzole, videa, digitální kamery). Vycházející kabely, hlavně silný datový, pak částečně ruší pěkný dojem z monitoru, ale dají se trochu usměrnit.


Obr. 8 - Detail ovládacích prvků
klikněte pro zvětšení)

Díky malým rozměrům se nemusíte bát, že by se vám nevešel na stůl. Tloušťka je pouhých 28mm, což vypadá velice stylově. Zavěšení na stěnu jsem nezkoušel (škoda vrtat do zdi), ale ve vhodných případech by mohlo být taktéž velmi praktické. To by bylo ke vzhledu, na dalších stránkách se podíváme na funkce, specifikace a praktické zkušenosti s Herculesem ProphetView 920DVi.
reklama