reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse

8.3.2007, Michal Učeň, recenze
Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse
Jste majitelem notebooku a často cestujete? Nenávidíte věčné balení myši a touchpad je pro vás příliš pomalý? Vaše problémy může vyřešit bezdrátová myš s přenášením a nabíjením v PCMCIA slotu - HP Bluetooth PC Card Mouse.
Kapitoly článku:
Myš je vyjma kovové hrany kolem kontaktního portu k PCMCIA kartě celá z plastu. Zpracování je velmi dobré a na myši nenajdete prakticky žádnou chybičku. Tvar myši je obdelníkový s jemnými prohlubněmi pro lepší uchycení prsty a výhodou je i symetrický tvar vhodný pro praváky i leváky. Na svrchní straně jsou dvě tlačítka stejného konceptu, jak jsme zvyklí u běžné myši. Dostáváme se však k dalšímu neduhu a tím je absence kolečka, respektive alespoň funkce rolování pomocí jiné technologie. Mezi tlačítky se přitom vyjímá prázdná plocha, která na první pohled přímo vybízí k dotykovému rolování na způsob touchpadu.



Pravděpodobně si toho všiml i výrobce, který začal nabízet novější verzi myši s názvem MoGo Mouse X54, která má trochu odlišný tvar, využívá slotu ExpressCard/54, má vyšší rozlišení snímače, hmotnost fascinujících 14 gramů a může se pyšnit cenou "Best of CES" od skupiny Bluetooth Special Interest Group (SIG). V České republice ji asi ještě nenajdete, musím ale uznat, že je mnohem lepší a propracovanější formou námi testované verze. Omezením je ale opět slot ExpressCard a možná také i nesymetrický tvar nevhodný pro leváky.



Vraťme se ale k námi testované myši a její spodní straně. Na té nalezneme vyklápěcí podstavnou nožku, optický snímač a tlačítko "Connect" pro obnovení spojení prostřednictvím Bluetooth. Myš se dá také snadno rozebrat díky čtyřem dostupným šroubkům, vzhledem k udržení záruky a funkčnosti to však nedoporučuji. Přední část myši ještě lemuje teflon, který má celkem dobré skluzné vlastnosti, na nožce ale podobná kontaktní plocha chybí, a tak je v konečném důsledku pohyb plynulý jen na kvalitním podkladu.



Fotografie z profilu potvrzuje rozměr tloušťky pouhých pět milimetrů, což se podepsalo i na nízké hmotnosti 41 gramů.



Kvalita tlačítek je dobrá, stisk je přesný a bez doprovodných zvuků, prohlubně na prsty navíc dodávají při práci pocit jistoty a přesnosti. Středový panel se značkou bezdrátové technologie Bluetooth je v čele myši zakončen indikační diodou, která má k dispozici hned tři barvy a v nečinném stavu nenápadně zapadá do celkového designu.



Zadní strana je tvořena PCMCIA konektorem, který slouží k nabíjení myši. Při delším používání je možné, že se může zanést nečistotou a poté půjde velmi špatně vyčistit, předejít tomu můžete jen opatrnou manipulací.



Po vyklopení nožky pomocí bočního tlačítka se myš dostává do sklonu, který má alespoň z části imitovat tvar klasické myši.



Nožka klade při zavírání velmi tvrdý odpor, což je nutné pro stabilní držení tvaru i při tlaku ruky, která celou je při používání zlehka položena na myši. Doufejme, že i po delší době pružina neztrácí na odporu a myš se díky ní sama nezklápí a v důsledku toho nevypíná.

reklama