reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq LA2206xc: 22" s bohatou výbavou

30.11.2011, Matěj Doležal, recenze
HP Compaq LA2206xc: 22" s bohatou výbavou
Společnost Hewlett Packard představuje 22" monitor s technologií panelu typu TN a vybavený webkamerou, mikrofony a reproduktory za cenu kolem 4 700 Kč. Dokáže monitor nabídnout i kvalitní obraz?

Odchylka dE a barevný gamut


V této kapitole si zodpovíme otázku, jestli monitor HP LA2206xc nabídne i kvalitní obraz, přesněji řečeno barvy. Testování proběhlo s 5 různými barevnými profily a my si nyní ukážeme, co odhalila naše kolorimetrická sonda.





První jsem zvolil tovární nastavení, nechal monitor zahřát do provozní teploty a šel jsem měřit. Na tomto testu bych rád vysvětlil, proč je dobré nahrát si správný barevný profil pro váš monitor. Výsledky prvního testu dopadly opravdu špatně.





V OSD menu jsou na výběr další dva barevné profily (warm, cool). Nejdříve se podíváme na warm. Zde už jsou vidět výrazně menší odchylky, a přestože výsledek zdaleka není ideální, jsou odchylky jednotlivých barev alespoň na podobné úrovni. Výrazně zde převyšuje červená, na čemž je ostatně tento profil založený, přesto je však profil nevyhovující.





Jako naprostý opak je zde profil cool. Vidíte sami, že ani ten není ideální. Opět jsou jednotlivé stupně velmi vzdálené od požadované hodnoty.


Kalibrace


Jako poslední jsem testoval monitor po kalibraci. V hodně případech dokáže kalibrace doslova zázraky a tady bychom potřebovali jeden obrovský.





Zázraky se dějí. Jde o naprosto ukázkový příklad toho, jak je kalibrace monitoru důležitá. Všimněte si především sloupce Deviation (odchylka) a velmi nízkých hodnot. Z monitoru za 4 500 Kč a panelu TN už asi více nedostaneme. Pro zájemce je zde možnost stáhnutí barevného profilu po kalibraci.
reklama