reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP DVD-840e aneb zakuklená LG GSA-4166B

4.4.2006, Martin Daniel, recenze
HP DVD-840e aneb zakuklená LG GSA-4166B
Pokud přemýšlíte nad koupí nějaké externí DVD vypalovačky s možností využití i v počítačové skříni, zkuste HP DVD-840e. Tuto mechaniku lze připojit pomocí USB rozhraní a položit si ji třeba vedle klávesnice, nebo ji využívat při práci s notebookem, a pokud budete chtít, jednoduše z ní uděláte klasickou interní mechaniku, nebo využijete USB redukci k připojení mechaniky úplně jiné.

Úvodem


Jak již naznačil titulek recenze, HP DVD-840e je ve skutečnosti výrobek společnosti LG a to přímo LG GSA-4166B. Kupodivu HP se s tím ani nijak netají, a tak si to po rozdělání vrchního krytu může každý přečíst na výrobním štítku. Jediné, co není původní mechanice vlastní, je upravený firmware, jinak je vše takové, jaké má být a to včetně čipsetu, desky s plošným spojem nebo optické hlavy. Pokud vás zajímá, jestli jsou nějaké rozdíly mezi tím, když je mechanika připojena externě přes USB port, nebo interně na IDE rozhraní, tak vězte, že jsou, ale nikterak zásadní. Pokud je mechanika na USB, tak o něco více zatěžuje CPU, ale je to opravdu minimální rozdíl. Větší už je v přenosové rychlosti, ovšem i ta je na USB natolik dostačující, že můžete s klidem zapisovat DVD rychlostí 16x. HP DVD-840e jsem zkusil připojit i k notebooku a výsledky byly v podstatě stejné, jen přenosová rychlost byla ještě o trochu menší.



Co se týče vlastností kvality zápisu a čtení, tak je na tom mechanika celkem dobře. Především zápis je vynikající a to i na rozmanité značky DVD médií, jak se můžete přesvědčit o několik kapitol dále. Problémy nebyly ani se zápisem na dvojvrstvé disky, či formát DVD-RAM. Mechanika už naštěstí netrpí dlouhodobě kritizovanou chybou, která se projevovala u modelů LG GSA-4163B až 4167B, kdy přepisovatelné DVD v nich naformátované a zapsané nebylo čitelné v jiných mechanikách. Je to především proto, že zde je použit jiný čipset a to od Panasonicu. Celkový dojem trochu kazí zjištění C2 chyb po zápisu na CD-R, ale zase až tak vážné to není. Ostatně C2 chyby lze nalézt i na některých lisovaných CD-ROMech.


Jak již bylo řečeno, HP DVD-840e používá narozdíl od LG GSA-4166B jiný firmware verze 66FF, a tak jsem se zaměřil i na to, zda jsou mezi nimi nějaké rozdíly a skutečně jsou. Ve čtení poškozených CD/DVD médií jsou výsledky až na malé výjimky celkem shodné a zrovna tak u přístupových dob, zátěži CPU a dalších parametrů, ale u kvality zápisu na DVD média se ukázalo, že je lepší LG GSA-4166B s vlastním firmwarem 1.02. Porovnával jsem devět mínusových DVD a v šesti případech byl lepší právě firmware 1.02 a u plusových to bylo z osmi DVD pět ve prospěch firmware 1.02 od LG.
reklama