reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 8740w: odolný pracant

27.8.2010, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 8740w: odolný pracant
Dnes přichází řada na mobilní pracovní stanici EliteBook 8740w od společnosti Hewlett-Packard. Ta nám nabídne výkonný procesor Intel i profesionální grafickou kartu, a to vše v 17" balení. Základní předpoklady jsou tedy dobré, ale co ostatní?

Vnější design


EliteBook 8740w je vyráběn rovněž s ohledem na fyzickou odolnost, což se Hewlett-Packard snaží dokázat armádními testy. Konkrétně to jsou splněné MIL-STD 810G, takže notebook by měl být odolný proti vibracím, prachu, vlhkosti, vysoké teplotě a nemá mu činit obtíže pracovat ve vysokých nadmořských výškách. Jeho odolnou náturu ale odhalíte již krátce po seznámení se s ním, kdy na vás vykoukne tělo skládající se z odolných matných černých plastů a broušeného kovu s tmavě šedou úpravou (tzv. dělovina).


- klikněte pro zvětšení -

Na líbivý design se zde tedy moc nehraje, ale to neznamená, že by EliteBook 8740w byl ošklivý, právě naopak. Jeho téměř celokovové broušené a hranaté víko mu dodává šmrnc a škoda jen, že v horní částu muselo ustoupit plastu, aby nestínilo anténu rozhraní Wi-Fi. Víko je sice tlusté, ovšem na druhou stranu velice pevné a odolné proti tlakům shora, a to i když se je snažíme zmáčknout v oblasti loga HP EliteBook.


- klikněte pro zvětšení -

Z opačné strany již EliteBook není vůbec hranatý, ale naopak má svou základnu zakulacenou, až to působí v kontrastu s hranatým víkem tak trochu jako pěst na oko. Z této strany ale na notebook stejně nebudete koukat, takže se spíše zaměřme na to, co vespod najdeme. Především jsou to příslušné konektory - dlouhý obnažený dokovací konektor a pod ním menší krytý konektor přídavné baterie. Hlavní baterie je jištěna pouze jedním jezdcem, jenž ale na svou práci stačí a viditelně zabírá podstatnou část zadní hrany notebooku, kam už se tak vejde pouze mřížka chlazení.

Co se týče možností rozšíření a úpravy hardwarové výbavy, pro ty tu máme dva panely. Spodní evidentně ukrývá pevný disk, což poznáme nejen z nápisu HP 3D DriveGuard, ale také popisku šroubků. Druhý pak má pod sebou paměťové a jiné sloty, ovšem o tom až na konci této kapitoly.



Pravá hrana notebooku je využita bezezbytku a nejdeme na ní hned vepředu port rozhraní eSATA, za ním dva porty USB 3.0 (SuperSpeed), pak jeden klasický USB 2.0. Pokračujeme s mechanikou Blu-ray s funkcí Lightscribe a nakonec tu jsou porty RJ-45 a RJ-11 pro gigabitový Ethernet a analogový modem. Osobně bych v tomto případě uvítal, kdyby mechanika se posunula až zcela dopředu a až za ní by byly porty USB a eSATA, protože zasunuté kabely by mohly uživatelům vadit.



Ani druhou hranu HP neponechal holou, a to ani zdaleka. Vepředu je totiž jednak slot pro karty ExpressCard (velké i malé) a hned pod ním čtečka čipových karet Smart Card. Následuje snad až moc blízko nalepený minikonektor rozhraní FireWire, za ním poslední port USB 2.0 a pak už je čas na obrazová rozhraní D-Sub a DisplayPort. Napájecí konektor je také ještě před výdechem chlazení a za ně se bohužel vešel už jen otvor pro zámky Kensington. Rozložení portů po stranách tedy mohlo být provedeno o chlup lépe.


- klikněte pro zvětšení -

Na přední hranu vyzbyly jednak stavové diody signalizující zapnutá bezdrátová rozhraní, stav počítače, stav napájení a práci pevného disku. Blíže ke středu jsou dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, jež následuje čtečka karet SD/MS/MS Pro/MMC/SM/xD. Z obou stran pak je vidět perforovaný plech, za nímž můžeme tušit dva reproduktory pro stereo zvuk. Posledním prvkem je podlouhlé stříbrné tlačítko, které vykukuje snad až příliš nad okolní povrch. Po jeho stisku se uvolní jisticí mechanismus, po čemž se displej uvolní a trošku poodskočí nad základnu. Snad toto tlačítko nebude činit při přenášení problémy.


- klikněte pro zvětšení -

Na zadní hraně jsou viditelné pouze klouby displeje, část baterie a chlazení počítače, takže dohromady nic zajimavého.


Vnitřní zpracování


Funkci otevírání displeje jsme již popsali, ale jaký je jeho maximální úhel otevření? U profesionálního notebooku by měl být co největší, aby byla zajištěna dobrá flexibilita použití. To je v našem případě splněno, protože displej můžeme otevřít až do úhlu bezmála 180 stupňů. Jeho klouby také i přes masu materiálu odvádějí dobrou práci, takže se displej ve své poloze nijak neklepe.


- klikněte pro zvětšení -

V horním rámu displeje se setkáme s 2megapixelovou webkamerou s blízkou kontrolkou a také se dvěma kovovými hříbky, jejichž práce je držet displej pohromadě se základnou. Ve spodním rámu pak máme nalevo od loga HP jednu specialitku, a sice senzor okolního osvětlení, který umí ve spolupráci se softwarem HP Power Assistant upravovat jas LCD panelu dle okolních podmínek.

Samotná základna je tvořena jednak stejným kovem jako horní víko, ovšem středový pruh s klávesnicí je již plastový. I tak je ale odolný a nikde se neprohýbá, což se dá říci i o samotné klávesnici, tedy až na numerickou část, kde ale mírné prohýbání v podstatě nevadí.



Horní část základny je protnuta jednou dlouhou lištou s kontrolkami a tlačítky. Především je to tlačítko Power zcela nalevo se zeleným podsvícením. Ostatní tlačítka jsou dotyková a jejich stav udává světle zelená nebo oranžová barva (pokud je to tedy zapotřebí). Pokračujeme tedy dotykovým tlačítkem hned vedle vypínače, jež nám otevře utilitu HP Software Setup pro správu dalšího softwaru od této firmy. Následuje piktogram globusu spouštící výchozí internetový prohlížeč, tlačítko pro vypnutí bezdrátových rozhraní a pak to samé pro touchpad.

Následuje krátká pauza vyplněná kontrolkami funkcí Num Lock a Caps Lock a pak již máme tři tlačítka pro ztišení zvuku a úpravu hlasitosti, zatímco přímo nad numerickou klávesnicí je příhodné tlačítko spouštící kalkulačku.



Klávesnice si v 17" notebooku, jež je mimochodem odolná proti polití, má k dispozici dostatek místa, by mohla být dobře strukturovaná, což je zde splněno. Najdeme na ní ale také ovladač trackpoint se třemi pogumovanými a kolébkovými tlačítky, přičemž ten je téměř výhradní výsadou notebooků ThinkPad. Sám o sobě funguje velmi dobře, ovšem tlačítka mají na můj vkus poněkud tuhý stisk.



Spodní část základny notebooku je vybavena mírně zapuštěným touchpadem, jenž má rovněž tři pogumovaná tlačítka, ovšem ta již nejsou kolébková a mačkají se přímo dolů. Touchpad je v tomto případě takové malé nedochůdče a vzhledem k poskytnutému prostoru mohl být daleko větší a také již multidotykový. Na druhou stranu je tu zmíněný trackpoint a rovněž je pravda, že u takovéto pracovní stanice se bude stejně nejčastěji používat myš.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se ještě mrkneme pod kapotu, kde uvidíme uložený pevný disk a především pod dalším panelem také volný slot pro další rozšíření operační paměti DDR3. K dispozici je zde rovněž i mini PCI Express, jejž výrobce patrně využívá k dovybavení stroje pomocí HP Mobile Broadband s modulem GPS.

reklama