reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 8740w: odolný pracant

27.8.2010, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 8740w: odolný pracant
Dnes přichází řada na mobilní pracovní stanici EliteBook 8740w od společnosti Hewlett-Packard. Ta nám nabídne výkonný procesor Intel i profesionální grafickou kartu, a to vše v 17" balení. Základní předpoklady jsou tedy dobré, ale co ostatní?

Použitý hardware


Jako mozek počítače se uplatní čtyřjádrový procesor Intel Core i7-720QM "Clarksfield" disponující technologií Hyper-threading, díky níž se počet jader zdvojnásobuje na 8 logických. Procesor však vyniká nejen tím, ale nabízí také Turbo Boost, což je v podstatě takový opak Enhanced Intel Speedstep Technology. Zatímco ta se stará o podtaktování jader procesorů v době jejich nečinnosti, nebo potřeby nižšího výkonu, Turbo Boost se naopak snaží kompenzovat nízkou maximální frekvenci, jež musela být nasazena vzhledem k vysokému počtu jader.



Turbo Boost využívá speciální označení pomocí čtyř čísel a zde je to 1/1/6/9. To se vztahuje k počtu 4/3/2/1 vytíženému jádru a základní frekvenci 133 MHz, od níž se odvozují pomocí multiplikátoru ostatní frekvence. Z toho se dá už usoudit, že k základní frekvenci procesoru 1600 MHz přibyde několikanásobek 133 MHz dle toho, kolik jader je zrovna vytíženo a v ideálním případě to je s jedním vytíženým jadrem 9 x 133, tedy 1197 MHz. Procesor pak již nemá "nudných" 1600 MHz, ale 2793 MHz, což už je velmi slušné, ovšem realita je kolikrát jiná a oné maximální frekvence procesor ne vždy dosáhne a místo toho může spíše jen zběsile přepínat mezi nižšími násobiči. V naprostém klidu pak klesne frekvence CPU díky násobiči 7x až k 933 MHz

Jak tomu přesně bylo v tomto případě, tak to se dozvíte v kapitole pojednávající o výkonu, kde se HP EliteBook utká i se sobě rovnými modely. Nyní k informacím o základní desce.

Na příslušné záložce se dozvíme o modelu Hewlett-Packard 1520 trošku zkreslené informace, a sice, že základní desce vévodí čipová sada Intel QM57, přičemž dle specifikací jde o HM57 Express. Grafická karta je připojena pomocí sběrnice PCI Express se šířkou x16.



CPU-Z nám také podá informace o nainstalovaných 8 GB paměti DDR3-1333 MHz ve dvou modulech SO-DIMM, tedy ve dvoukanálovém zapojení. Ty pracují na udávané frekvenci 665 MHz s časováním 9-9-9-24. Další záložka pojednávající o informacích z SPD však zůstala hluchá.



A co nám řekne GPU-Z o profesionální grafické kartě NVIDIA Quadro FX 2800M? Především nám potvrdí, že je vybavena 1024 MB paměti GDDR3 s 256bitovým rozhraním, ale již nepozná samotný čip. Ten je odvozen od GeForce 9800M GT, ovšem je vyráběn již 55nm technologií, jež sice dnes již není nejmodernější, ale na druhou stranu aspoň nejde o starší 65nm. Přesto je ale TDP stanoveno na vysokých 75 W, což dohromady s procesorem dává 120W a je jasné, že pro tento počítač by běžný napájecí adaptér ani zdaleka nestačil.



Čip má k dispozici 96 unifikovaných shaderů, je kompatibilní s DirectX 10, Shader 4.0, OpenGL 2.1, CUDA a PowerMizer 8.0 a frekvence celé karty odpovídají specifikacím. V zátěži tak GPU pracuje na 600 MHz, shadery na 1500 MHz a paměti na 1000 MHz. V klidu však frekvence kvůli úsporám klesnou na 200, 400 a 120 MHz.

Nakonec si povíme o pevném disku Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS, jehož specifikace jsou 500 GB, 7200 otáček za minutu, 16 MB cache a rozhraní SATA 3 Gbps. Ten bude jistě dobrým společníkem pro ostatní hardware, ovšem zájemci jej mohou vyměnit za až 256 GB SSD, alespoň dle produktových stránek firmy HP.


Instalovaný software


Připravte se, že počítač se po prvním spuštění bude asi půl hodiny připravovat a konfigurovat, aby nám nakonec přichystal použitelný systém Windows 7 Professional 64 bit s různými aplikacemi, jejichž celý přehled naleznete v úvodní kapitole.



HP k tomu přidává několik vlastních aplikací, které mají svou kvalitu. Především je to HP Power Assistant a jeho doplněk HP Power Data starající se o napájení počítače a jeho součástí. HP QuickLook pracuje s MS Outlook 2003 a 2007 a umí pár sekund po startu počítače nabídnout poštu a kontakty. Podobně pracuje HP QuickWeb, ovšem již bez spolupráce s používaným webovým prohlížečem.

HP SkyRoom se stará o bezproblémové přehrávání multimédií. Podobně jako Skype je určený pro spolupráci na dálku, ale na rozdíl od něj poskytuje vyšší kvalitu a videokonferenční hovor až čtyř uživatelů.

HP Wireless Assistant se stará o všechna bezdrátová připojení a známé přístupové body, HP 3D Driveguard ochraňuje pevný disk s využitím detekce volného pádu a nakonec HP Support Assistant má na starosti správu, údržbu a řešení problémů u celého počítače. S jeho pomocí lze také kontaktovat podporu HP.

reklama