reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 8740w: odolný pracant

27.8.2010, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 8740w: odolný pracant
Dnes přichází řada na mobilní pracovní stanici EliteBook 8740w od společnosti Hewlett-Packard. Ta nám nabídne výkonný procesor Intel i profesionální grafickou kartu, a to vše v 17" balení. Základní předpoklady jsou tedy dobré, ale co ostatní?

LCD displej


Instalovaný LCD displej je moderní s podsvícením pomocí LED a někteří mohou zajásat při zjištění, že má matný povrch. V tomto počítači najdeme ten lepší s rozlišením 1920 x 1080, díky čemuž si budeme moci filmy na Blu-ray opravdu vychutnat. U levnějších verzí EliteBook 8740w je však displej s rozlišením 1680 x 1050.


- pohled zpříma -

HP nám přichystalo celkem pěkné pokoukání. Jedná se sice o panel typu TN se všemi neduhy, ovšem ty zde nejsou tak silné jako u jiných. Při pohledu zboku nezaznamenáme velký pokles jasu a kontrastu, ovšem projeví se jeho mírné zažloutnutí.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Pohled zespoda přinese známé invertování barev od těch nejtmavších odstínu po nejsvětlejší, ovšem to je při mírných úhlech jen slabé. Barvy jsou celkově na tomto displeji vyvážené, a tak si nemáme na co stěžovat. Jasně, více by se sem hodil nějaký IPS panel, ovšem tomu by pak odpovídala i cena.


- pohled zespoda -


Webkamera


2megapixelovou webkameru zde obsluhuje software HP Webcam, jenž dovoluje zachytávat fotografie i videa se zvukem. Maximální rozlišení je 1600 x 1200, ovšem to už je video i při těch nejlepších světelných podmínkách pomalé, takže optimem je tak 640 x 480.



Kamera dokáže velmi dobře vyvážit bílou barvu a poskytnout hodnověrný obraz. Navíc i při příšeří je poměr kvality obrazu a jeho rychlosti vyvážený, takže celkově můžeme výkon instalované webkamery označit za velmi dobrý.


Zvukový systém


EliteBook 8740w rozhodně není prezentován jako multimediální stroj, i když výbava korunovaná mechanikou Blu-ray na to rozhodně má. Jsou tu ale i další aspekty, jako je zvuk, který zde zajišťuje dvojice reproduktorů v přední hraně.

Jejich zvuk je jednoduše řečeno mezi notebooky průměrný, výrazně zkreslený, plochý a není ani moc silný. Není tedy o co stát, ovšem jedná se především o pracovní stanici, takže to nemůžeme považovat za chybu.


Ergonomie


Budeme předpokládat, že tento pracovní notebook bude používaný na pevném podkladě a usazený případně také na sekundární vysokokapacitní baterii či v dokovací stanici. Není tedy určen na cesty, a tak tolik nevadí, že je velký, težký a má potenciálně nízkou výdrž na hlavní baterii.

Rozložení portů je celkem ucházející, i když hodilo by se pár změn, aby se porty odsunuly co nejvíce dozadu a vepředu byly naopak prvky, které nebudou vadit rukám v pohybu. Potěšitelné je, že displej se dá rozevřít téměř do úhlu 180° a sedmnáctipalcový stroj také bez problémů snese klávesnici s numerickým blokem.

Tvar kláves je vhodný pro uživatele zvyklé na psaní všemi deseti poslepu a k tomu se také hodí hmatově oddělené směrové šipky a numerická část. Příznivci trackpointu budou rovněž potěšení, i když by si zasloužili lépe zpracovaná tlačítka a uživatelé zvyklí naopak na touchpad si mohou stěžovat na jeho malé rozměry a absenci podpory více dotyků najednou. S ohledem na ergonomii má tedy tento stroj své plusy i minusy.

reklama