reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 8740w: odolný pracant

27.8.2010, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 8740w: odolný pracant
Dnes přichází řada na mobilní pracovní stanici EliteBook 8740w od společnosti Hewlett-Packard. Ta nám nabídne výkonný procesor Intel i profesionální grafickou kartu, a to vše v 17" balení. Základní předpoklady jsou tedy dobré, ale co ostatní?

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta není při běžném vytížení vysoká, i když notebook lze slyšet. V zátěži pak hlučnost stoupá společně s teplotami a lze říci, že by si tento notebook zasloužil výkonnější chlazení, nebo modernější grafickou kartu, jejíž TDP by nebylo na hodnotě 75 W. V maximální zátěži se totiž ventilátor chlazení roztočí na maximum a dokáže přitom rušit.

Teploty byly měřeny ve 24°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o zbylá se postaral Prime95. Grafický čip překvapivě ani zdaleka nepřekročil teplotu 80 °C, ovšem teplota procesoru se dotýkala devadesátky. To už není moc vhodné, když strop pro něj je jen o 10 °C výš. O pevný disk bych se ale naopak nebál.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
42 °C
89 °C
GPU
44 °C
75 °C
HDD
39 °C
45 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Lze říci, že především v zátěži se dokáže spodní část notebooku znatelně zahřát, a tak by přitom nebylo vůbec příjemné ani žádoucí jej provozovat na klíně.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na osmičlánkovou baterii HP Long Life typu Li-ion s kapacitou 68 Wh Li-Ion a napětím 14,4 V. Ta by byla u běžně výkonného notebooku zárukou dlouhé výdrže, ale zde budeme rádi za tři a čtvrt hodiny udávané ve specifikacích, a to při nejnižší zátěži.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:10
0:55
Spotřeba
33 W
125 W

Z tabulky je znát, že času udávaného ve specifikacích je možné dosáhnout. Odběr energie sice neodpovídá, ovšem je třeba si uvědomit, že pokud při zátěži pomocí Furmarku provozujeme počítač zapojený do napájení, pak ten pracuje na plný výkon. Ovšem pokud jej napájí baterie, pak procesor nechá svou frekvenci klesnout z nějakých 2,8-2,6 GHz na 1,6 GHz a grafická karta se výrazně podtaktuje z 600/1500/1000 MHz (GPU, shadery, paměti) na 380/760/300 MHz.



Výdrž notebooku na baterie je tedy veskrze průměrná, ovšem zde je nebezpečí to, že každá sebemenší aktivita vyžene spotřebu ze základních 33 W nad 50 W, čímž máme nakročeno k dalším ztrátám. Hodí se pak využívat režim, který procesor a grafickou kartu zamkne na nízkých frekvencích.

Co se týče spotřeby samotné, pak zde snadno dosáhneme zatížením jednoho jádra a grafické karty na hodnotu 125 W, a je proto již nad slunce jasné, proč je dodávaný zdroj 200W. Když zatížíme spolu s grafikou všechna jádra procesoru, tak spotřeba vystřelí ke 150 W, a tudíž je aspoň příjemné vědět, že máme nějakou rezervu ve výkonu zdroje pro dobíjení baterie.


- zátěž - Furmark -

reklama