reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 8740w: odolný pracant

27.8.2010, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 8740w: odolný pracant
Dnes přichází řada na mobilní pracovní stanici EliteBook 8740w od společnosti Hewlett-Packard. Ta nám nabídne výkonný procesor Intel i profesionální grafickou kartu, a to vše v 17" balení. Základní předpoklady jsou tedy dobré, ale co ostatní?
Do rukou se nám dostal 17" notebook Hewlett-Packard EliteBook 8740w (WD941EA), jenž dle našich zjištění vyniká hned v několika ohledech. Jedná se o pracovní stanici určenou pro profesionály pracující s digitálním obsahem, tedy designéry, CAD/CAM, animátory, apod. Tomu odpovídá konfigurace notebooku skládající se z výkonného čtyřjádrového procesoru, 8 GB operační paměti, profesionální grafické karty NVIDIA a rychlého pevného disku. Výkon tohoto notebooku tedy rozhodně nezklame.



Dále se můžeme ohlédnout za ostatní výbavou, kde figuruje kvalitní 17" displej s rozlišením 1920 x 1080 a senzorem úrovně okolního světla, množství rozhraní, kam se zařadí dvojice portů USB 3.0, mechanika Blu-ray, obrazový DisplayPort, FireWire, ExpressCard nebo také čtečka čipových karet SmartCard. Zde už se dostáváme také k otázce bezpečnosti, takže můžeme zmínit software HP ProtectTools Security Manager, HP Disk Sanitizer, modul TPM či čtečku otisků prstů a pro ochranu samotného pevného disku poslouží tzv. 3D ochrana detekující volný pád a hrozící nárazy.

Mobilní pracovní stanice by ale měla být také odolná a zde můžeme potenciálního kupce potěšit splněnými armádními testy MIL-STD 810G, které jen potvrdí naše zjištění, že EliteBook 8740w má výjimečně tvrdou schránku skládající se z kovu a odolných plastů. To je na druhou stranu vykoupeno tlustým tělem a vysokou hmotností.

Za zmínku stojí rovněž kvalitní webkamera, klávesnice odolná proti polití s numerickou klávesnicí a vedle touchpadu je tu také trackpoint (dle HP pointstick) se třemi tlačítky, která by se ovšem mohla chovat trošku lépe. Příliš spokojeni nemůžeme být také s pouze průměrným zvukovým systémem využívajícím dva reproduktory v čelní hraně a také touchpad by mohl být výrazně větší.

Poslední negativum stojící za zmínku je celková spotřeba, jež se klidně vyšplhá nad 120 W, za což může především grafický čip. Spotřeba má přímý dopad na velké množství produkovaného tepla, kvůli němuž je chlazení v zátěži hlučné a také teploty šasi jsou přitom vysoké.

Celkově je však EliteBook 8740w vysoce kvalitním pracovním strojem s širokými možnostmi rozšíření (nezapomeňme na dokovací stanici a externí baterii), jehož cena tomu ale také odpovídá.

Odolná konstrukce
Spotřeba a hluk v zátěži
Vysoký výkon
Teploty šasi po dlouhé zátěži
Bohatá výbava
Průměrný zvuk
Kvalitní LCD se senzorem světla
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 55 000 Kč s DPH
Záruka 3 roky v servisu s možností rozšíření až na 5 let na místě u zákazníka


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu HP EliteBook 8740w WD941EA poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení notebooku EliteBook 8740w děkujeme společnosti Hewlett Packard

reklama