reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP L1740 - digitální 17" LCD za hubičku

19.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
HP L1740 - digitální 17" LCD za hubičku
Většina z Vás, kteří jste se začali poohlížet po novém monitoru, jste jistě zabrousili i do oblasti levnějších monitorů. Když pomineme Acery, tak k nejlevnějším 17" LCD monitorům s DVI vstupem patří HP L1740.
Kapitoly článku:
  1. HP L1740 - digitální 17" LCD za hubičku
  2. Specifikace, ovládání a software
  3. Kvalita obrazu a praxe
  4. Závěr
Koupě nového monitoru je vždy ošemetnou záležitostí, protože je jich na trhu obrovské množství. Zatímco CRT monitory jsou zatlačeny a vybírají si je hlavně grafici pro precizní podání barev (tedy pokud nemají na LCD Eizo) nebo někteří hráči z důvodu stejné kvality všech rozlišení, LCD se v poslední době stávají jasným trendem - zlepšuje se odezva, pozorovací úhly, kontrast a hlavně padají ceny. Na jeden z levnějších 17" LCD monitorů se podíváme v dnešní recenzi.

17" nebo 19"?

Tato otázka je velmi subjektivní a i já na ni odpovím subjektivně. Zatímco někteří tvrdí, že na 17" LCDčku je vše titěrné a špatně čitelné, jiní zavrhují 19" kvůli vyšší ceně při stejném rozlišení. Já patřím spíše k druhému táboru - přijde mi zbytečné utrácet více za 19" monitor s roztečí bodů kolem 0,3mm, když mi stejné rozlišení nabídne 17" LCD. Navíc jsou monitory s menší úhlopříčkou tahouny z hlediska technologií a pokud se objeví možnost nižší odezvy, je tomu tak vždy dříve u 17". Důvod je i ten, že jsou nejprodávanější a pro výrobce nejvýdělečnější.



Ještě bych rád dodal, že proti drobnému písmu lze bojovat velmi snadno. Nedokážu si totiž představit 17" LCD bez zapnutého vyhlazování písma ClearType, protože pak by byly fonty velmi ostré a náročné na oči. Monitory o úhlopříčce 19" by se ale přesto daly doporučit, a to lidem, kteří se dívají na monitor z větší dálky (záleží na řešení kanceláře/pracovního stolu). Pak se těch 5 cm navíc v úhlopříčce pozná.

HP L1740 (advantage line)



Klikněte pro zvětšení

Příslušenství a design

V naprosto obyčejné kartónové krabici k vám dorazí trochu neobyčejný monitor. Příslušenství není nijak výjimečné a skoro bych řekl až zbytečně osekané. Dostanete nutný napájecí kabel a propojovací VGA a USB kabely. Znamená to tedy, že není přiložen DVI kabel pro digitální vstup, což je pro mě osobně velké mínus. Dále najdete v krabici velmi stručnou příručku, knížečku s potvrzením záruky a CD s ovladači.



Klikněte pro zvětšení

Vzhled monitoru je více méně konzervativní, takže nikoho neurazí ani neodradí, ale zároveň není určen pro designové fanatiky. HP prodává svoji L1740 jen v této barevné variantě - monitor se celý skládá z černého plastu, rámeček kolem displeje je stříbrný (čímž také splňuje normu TCO'03). Tloušťka rámečku je tak "akorát", ani příliš silný, ale ani tenký.



Klikněte pro zvětšení

Podstavec má tvar zaobleného obdélníku a pro dobrou stabilitu obsahuje zespodu přišroubovanou kovovou desku. Dobrou vlastností je to, že obsahuje kolečko, díky němuž lze celý monitor otáčet kolem svislé osy až o 180°.




Klikněte pro zvětšení

Z podstavce vystupuje noha s dvěma klouby, díky které lze nastavit výšku displeje mezi 5 a 18 centimetry nad úrovní podložky.



Klikněte pro zvětšení

Horní kloub také zajišťuje naklánění displeje, kterým lze pohybovat od klasického kolmého nastavení až do polohy naležato. Na konci tohoto rozsahu ale již působí pružina, takže reálně lze monitor naklánět vodorovně mezi 50° a 90°. Výhodou je to, že oba klouby jsou synchronizované, takže při zvedání zůstává displej v daném sklonění.





Klikněte pro zvětšení

Když už jsme u fyzických možností monitoru, nesmím vynechat ani hlavní funkci - rotaci. Celý displej lze otočit až o 90°, takže ho pak máte nastojato a namísto rozlišení 1280x1024 pak používáte 1024x1280. Otáčet monitorem jde ovšem trochu ztuha, což je na jednu stranu dobře, ale zase vám to stíží práci. Ohledně softwarové rotace se pak podívejte na další stranu.






Monitor dále obsahuje 5 ovládacích tlačítek na přední straně dole, z čehož se k hlavním úkonům využívají tři prostřední. Nalevo je to tlačítko pro automatické nastavení obrazu, napravo pak klasické Power. Na spodní straně části s displejem jsou pak samozřejmě vstupy pro signálové kabely (D-Sub a DVI-I), pro napájecí kabel a rozbočovač pro USB porty (1x vstup USB Type B, 2x výstup USB Type A).

Zde ještě nabízím krátký souhrn fyzických možností, jak byly popsány výše:

Možnosti monitoru HP L1740
Nastavení výšky
5 až 18 cm
Otáčení kolem svislé osy
-90°až +90°
Naklánění displeje
50 až 90°
Rotace displeje
0 až 90°

Na další straně se podíváme na specifikace a ovládání monitoru.
reklama