reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP LP1965 - legenda pokračuje

15.1.2007, Pavel Kovač, recenze
HP LP1965 - legenda pokračuje
Jistě si vzpomínáte na slavný monitor HP L1955, který nejednou získal nějaké to ocenění a chválu leckterých uživatelů. Doba však pokročila a HP chtě nechtě muselo vydat novou verzi. Bude stejně úspěšná jako jeho starší bratříček? V dnešním článku se také dočkáte inovace metodiky testování LCD (měření inputlagu).

Pozorovací úhly



Udávané pozorovací úhly jsou 178° v obou směrech. To je o 2° větší úhel než u L1955. Uvidíme, jak se v praxi projeví toto drobné vylepšení.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° se s obrazem prakticky nic nestane. Jas sice lehce klesá, ale to je zcela pochopitelné.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu z extrémního úhlu již dochází k výraznějšímu poklesu jasu a kontrastu. Pozorovací úhly se chovají velice podobně jako u předchozího modelu. S jednou malou výjimkou, kterou je lehce kobaltový povrch obrazovky u nového modelu. Na fotkách to sice není vidět, ale v reálu se zkrátka obrazovka trochu třpytí.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Stejné pozorovací úhly jsou i při vertikálním pohledu. Opět snad nemusím připomínat, že toto má na svědomí výrobní technologie.


Barevné podání



U bílo-černého přechodu neuvidíte vůbec žádné proužkování, ani barevný posun do modra nebo do červena. To bývá u některých monitorů výrazný problém a pro grafiky to představuje nepřekonatelnou překážku. Při bližším zkoumání tmavých odstínů zjistíte, že monitor je skutečně 8-bitový a žádný dithering se nekoná.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

I duhový přechod vykazuje velice dobré podání barev. Barvy jsou příjemně živé a nebijí do očí. Nic není přepáleno a přechod krásně plynulý. Barvy jsou oproti předchozímu modelu výrazně živější. Zde je velice dobře vidět, jakou dlouhou cestu urazila tato technologie. Výrazně se zlepšil kontrast a barvy.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

U reálné fotografie dobře vidíme výborné podání červené barvy. Okvětní lístky jsou perfektně prokresleny a není problém je od sebe odlišit. Podání černé barvy doznalo výrazného zlepšení a tentokrát je černá výrazně černější. Pleťovku je třeba trochu upravit, ale díky dobrému OSD to není problém. Režim sRGB poskytuje sice obstojný výsledek, ale osobně bych doporučil ruční kalibraci barev.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).

Celkově se barevné podání výrazně zlepšilo, je to jakási "odplata" za prakticky nezměněnou odezvu oproti předchozímu modelu. Zatím to tedy vypadá na důstojného nástupce, avšak nepředbíhejme, zatím jsme neprošli všechny testy.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Zde se monitor opravdu vytáhl. Hodnoty 254/255 a 1/0 jsou ty nejlepší, jaké si jen můžete představit.


Podsvícení



Podsvícení se lehce zhoršilo a plocha s intenzitou 85÷100% zabírá 54,7%. V praxi se však toto zhoršení prakticky neprojeví a všimnete si toho pouze při zobrazení jednolité plochy. Dokonce ani u filmů to nevadí. Grafici jsou sice lehce zklamáni, ale stále si myslím, že to není nic tragického.





reklama