reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP LP2465 - další obr v akci

17.7.2006, Pavel Kovač, recenze
HP LP2465 - další obr v akci
Společnost HP vydala novou sérii monitorů LPxx65. Nedávno jsme vám přinesli recenzi monitoru HP LP2065 (20"), tentokrát se podíváme na jeho většího bratříčka s úhlopříčkou 24", technologií S-PVA od Samsungu, poměrem stran 16:10 a hlavně s lákavou udávanou odezvou 6ms. S cenou se navíc drží opravdu nízko, a tak je to horký kandidát na "lidový" 24" LCD panel.

Celkové hodnocení


Monitor poskytuje perfektní ergonomii, což je velmi důležité. Věřte, že není nic horšího pro záda a krční páteř, než špatně nastavený monitor. Dávejte si na tuto vlastnost u monitorů pozor. Optimální poloha je ta, když se díváte na obraz ze vzdálenosti předpažené ruky a zhruba pod úhlem 20 až 30° dolů (střed monitoru), více se dočtete v našem dřívějším článku od Josefa Brože.

Zpět ale k našemu monitoru. Barevné podání je nadprůměrné a při pohledu na Prem.MVA panely je tento S-PVA o třídu lepší. Barvy trochu kazí elektronika, která při bílo-černém přechodu vytváří proužkování a lehké zežloutnutí. Odezva je slušná a dokonce výrobce zvládl OverDrive udržet na uzdě, a tak k překmitu dochází pouze občas. Sledování filmů je opravdovým zážitkem a to díky velké hloubce obrazu, vysokému jasu a poměru stran 16:10.

Také interpolace je dobrá, možnost zachovat poměr stran, popřípadně schopnost zobrazit obraz v poměru 1:1 je u takto velkého monitoru nutný doplněk. Úhly pohledu jsou výborné a lepší poskytuje pouze technologie S-IPS, trochu to však kazí lesklejší obrazovka. Bohužel všechny tyto dobré vlastnosti sráží podprůměrné podsvícení, takto prudký pokles jasu u hran jsme tu ještě neměli.


Když jsem viděl statistiku z podsvícení, které dosahovalo 71,4%, uvědomil jsem si, že by nebylo fér nezohlednit tento hrubý nedostatek. Rozhodl jsem se pro lehké přizpůsobení celkového hodnocení podsvícení. Pokud podsvícení klesne pod úroveň 60% a plocha, kterou zabírá podsvícení od 0-65%, bude větší nebo rovna 4%, dostane hodnocení podsvícení postih 15%. Na ostatní již testované monitory to nebude mít vliv, protože doposud žádný monitor tyto podmínky nesplňoval.




Kdyby nebylo onoho špatného podsvícení, zasloužil by si monitor nějaké to ocenění, avšak tento hrubý nedostatek nelze tolerovat. Porovnáme-li to s menším bratříčkem HP LP2065, jsou si monitory opravdu velmi podobné. Sice model LP2065 má lepší barevné podání díky S-IPS technologii a o něco lepší pozorovací úhly, ale zase odezva u něj pokulhává. V součtu jsou monitory na tom prakticky stejně. Je tedy důležité koukat nejen na celkové hodnocení, ale také na jeho dílčí výsledky, jako je odezva, barevné podání atd.

Opět zde máme odkaz na přehled výsledků námi testovaných LCD panelů. Do tohoto přehledu jsou zařazeny pouze monitory testované s novou metodikou pomocí osciloskopu. Databáze těchto monitorů se začíná rozrůstat a již přináší své ovoce.


Barevné podání
Podsvícení na krajích obrazovky
Ergonomie
Lesklejší povrch obrazovky
Slušné tovární zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 26 900,- Kč s DPH


Orientační vývoj ceny


Graf ceny produktu HP LP2465 - LCD 24 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení LCD panelu HP LP2465 děkujeme firmě CzechComputer



Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.


reklama