reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Mini 5103: nejmenší z rodu

18.11.2010, Jakub Doležal, recenze
HP Mini 5103: nejmenší z rodu
Společnost HP patří k předním výrobcům v oblasti počítačů. Známé jsou její servery, notebooky, či desktopové stanice. My se dnes ale podíváme na jiný produkt, který je tím nejmenším v celé nabídce. Jedná se o HP Mini 5103 vybavené Atomem a dotykovým displejem.

Vnější zpracování


Design tohoto modelu je na první pohled spíše konzervativního rázu a HP si tentokrát rozhodlo vydat cestou střídmého vzhledu. Inspiraci hledalo především u řad ProBook, které se teď těší poměrně velké oblibě a nedávno jsme v redakci testovali model 5320m. Tentokrát nepotěším příznivce „veselejších“ barevných provedení, neboť HP Mini 5103 je zatím dostupné pouze v hnědé barvě.


- pro zvětšení klikněte -

Po stránce dílenského zpracování a pevnosti šasi je na tom tento model velmi dobře, tedy ve srovnání s ostatními netbooky. U displeje si lví podíl odnáší zejména kovová horní část. Nic nevrže, nic se extrémně neprohýbá, zkrátka HP vytvořilo bytelnou konstrukci. Zde musím trochu netradičně pochválit výrobce, neboť jsem v poslední době měl v ruce více modelů této značky a poznatky z kvality konstrukce byly všude pozitivní.


- pro zvětšení klikněte -

Spodní část je na tom s pevností také velmi dobře a navíc je lehce pogumovaná, takže se netbook lépe drží v ruce, či při práci v klíně. V horní části je umístěn již zmiňovaný akumulátor, který je zhruba o 1 cm vyšší než zbytek netbooku a výrazně tak promlouvá do sklonu klávesnice.

Miniaturní šasi samozřejmě nedovolilo instalaci optické mechaniky, a tak si budete muset koupit externí, či si rovnou při nákupu obstarat větší USB flash paměť na přenos dat. Způsob uspořádání všech komponent nabídl ve výsledku pouze dvě strany po případné vstupy a výstupy, ale výrobce je rozmístil vcelku rozumně.


- pro zvětšení klikněte -

Přední hrana HP Mini 5103 nenabízí žádné konektory, většinu místa zde zabírají dvě mřížky, za kterými jsou umístěny reproduktory. Při levém okraji je však umístěno posuvné tlačítko pro zapnutí/vypnutí bezdrátových adaptérů a hned vedle něj čas od času problikne dioda indikující práci s pevným diskem.


- pro zvětšení klikněte -

Levý bok již není na konektory tak skoupý jako čelní hrana a hned z úvodu zde nalezneme dvojici USB portů. Následuje mřížka pro chlazení, analogový výstup pro externí monitor a nakonec vstup pro napájení doplněný o diodu oznamující nabíjení netbooku.


- pro zvětšení klikněte -

Zadní část stejně jako přední hrana nenabízí žádný konektor. V tomto případě totiž většinu zabírá přibalený akumulátor a do zbytku prostoru vměstnalo HP klouby displeje. Díky tomuto řešení lze také více vyklápět celý displej.


- pro zvětšení klikněte -

Nabídku rozhraní zakončíme jako obvykle u pravého boku. Zde se nachází zbytek konektorové výbavy tohoto modelu. Nejblíže přední hraně umístil výrobce čtečku SD karet, dále vstup pro sluchátka a mikrofon, napájené USB, ethernet a jako poslední nalezneme Kensington zámek.

HP se tedy na tomto modelu nijak výrazně nesnažilo a nabídlo šedý průměr rozhraní, který nabízí i ostatní netbooky na trhu. Za vším bohužel stojí spíše Intel se svou platformou, jenž nedává výrobcům příliš prostoru. Osobně bych ocenil alespoň přítomnost digitálního výstupu na obraz.


Vnitřek notebooku


Stejně jako v případě testovaného Samsungu N210 se i zde nenachází žádný magnet, či západka a výrobce se plně spoléhá na tuhost kloubů. Ty jsou poměrně tuhé, avšak stále nabízejí poměrně komfortní otevírání. Nicméně stále u těchto mini notebooků narážím na dosti nepříjemné otevírání, neboť víko displeje není za co chytit. Na řadu tak jako obvykle přichází postupné vsunutí prstu mezi obě části šasi.


- pro zvětšení klikněte -

Zatím co horní část zavřeného netbooku byla tvořena „kovovým“ povrchem, tak uvnitř byl již použit převážně plast. Díky tomu nemá HP Mini 5103 tendenci korigovat svou teplotu s ostatními zdroji tepla, či chladu v místnosti. Také design otevřeného netbooku nijak výrazně neruší a i zde jsou vidět křivky modelů ProBook. Jediným výraznějším nedostatkem je lesklá povrchová úprava rámečku a víka displeje. Stačí jen pár dotyků a rázem to vypadá, že jste si HP Mini pořídili především jako podložku pod talíř.

Malé rozměry většiny netbooků doslova nutí výrobce využít celou šířku šasi pro zabudování klávesnice a ani HP se nevydalo jiným směrem. K dispozici tak máme klasickou 5řádkovou klávesnici bez samostatného numerického bloku. Velikost kláves nijak zásadně nevybočuje ze zaběhlých zvyklostí a zvyknout si budete muset především na titěrný ESCape.



Nedostatek místa se samozřejmě projevil i na prostorovém uspořádání klávesnice na výšku, kdy zkrátka nebylo dostatek místa na oddělení speciálních kláves F1-F12. Občasné přehmaty tak budou na denním pořádku, avšak tento problém sdílí prakticky všechny malé notebooky. Před několika větami jsem zmínil titěrný ESCape a stejnou výtku směřuji také k funkci Delete, Pause, či Insert.



HP Mini 5103 krom standardních kláves disponuje také funkcemi pro snadnější ovládání hlasitosti, či podsvícení. Valná většina z nich je se skrývá pod klávesami F1-F12 a aktivují se stiskem tlačítka Fn, které je napravo od Ctrl. Na šipkách naleznete funkce Home, End, Page UP, Page Down.



Ovládání myši je na tomto modelu zastoupeno touchpadem s dvěma tlačítky. Dodavatelem je společnost Synaptics podle provedených testů se nejedná o multi-dotykový model. Tato skutečnost není nikterak překvapující, protože pro tyto účely je zde připravena dotyková vrstva v LCD panelu.


reklama