Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Mini 5103: nejmenší z rodu

18.11.2010, Jakub Doležal, recenze
HP Mini 5103: nejmenší z rodu
Společnost HP patří k předním výrobcům v oblasti počítačů. Známé jsou její servery, notebooky, či desktopové stanice. My se dnes ale podíváme na jiný produkt, který je tím nejmenším v celé nabídce. Jedná se o HP Mini 5103 vybavené Atomem a dotykovým displejem.

Teploty a hlučnost


Tato kapitola dopadá pro většinu testovaných modelů poměrně špatně, neboť do malého šasi netbooků se příliš chladících komponent nevejde. Často se tak můžete setkávat s rozpálenými částmi, na kterých by se skoro dalo připravit jídlo, nebo na ukřičené ventilátory chladící soustavy.

Při prohlížení webových stránek, čtení mailů a podobných nenáročných činnostech se HP Mini nijak výrazně nezahřívalo. Zejména klávesnice byla vesměs chladná a je dobře, že tak málo výkonný hardware se alespoň výrazněji nezahřívá. Občas se ozval ventilátor a zde jsem objevil asi největší slabinu celého netbooku.

Pokud totiž zatížíte systém a dojde k aktivaci ventilátoru, tak se z útrob tohoto modelu ozve až překvapivě hlasitý zvuk lopatek narážejících na proudící vzduch. Intenzita je v porovnání s ostatními netbooky opravdu vysoká a možná by mohla konkurovat i větším herním notebookům.

Během testování výkonu jsem HP Mini zatěžoval po dobu několika hodin a po celou dobu jsem sledoval teploty šasi. Klávesnice i touchpad nedaly zatížení systému prakticky vůbec znát a jejich teplota se zvýšila jen mírně. Spodní část šasi se již zahřívala o něco více, avšak stále v mezích. Nicméně po celou dobu se z šasi linul onen nepříjemně hlasitý zvuk ventilátoru.


Spotřeba a výdrž na baterie


Úsporný hardware v kombinaci se silným akumulátorem dával tušit, že můžeme očekávat poměrně dlouhou výdrž. Po příchodu do práce, tak hned nejspíš nebudete muset vyhledávat zásuvku a vybalovat napájecí adaptér. Testovat budeme výdrž v klidovém režimu (IDLE) a poté jej zatížíme redakčním softwarem (LOAD).


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
10:57
7:01
Spotřeba
10
15

Výsledné hodnoty mne opravdu mile překvapily a HP Mini se zařadilo mezi několik málo modelů, které dokázaly přiblížit hranici 11 hodin. Ani při zatížení se systém nezačal vybíjet příliš rychle a i tato hodnota patří k tomu lepšímu na trhu. HP Mini 5103 má zpracovaný systém napájení na výbornou, avšak za cenu, kterou si blíže rozepíšeme na další stránce.