reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný

5.10.2010, Jan Vítek, recenze
HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný
Dnes přichází řada na snadno přenosný notebook s označením ProBook 5320m, jenž disponuje 13,3" obrazovkou a platformou Intel Calpella s procesorem Core i3. Pokud tehdy hledáte malý, ale plnohodnotný notebook s hmotností pod 2 kg, zde je volba.

Použitý hardware


Jako mozek počítače se uplatní procesor Intel Core i3-350M, jehož maximální frekvence je 2,26 GHz, protože tato řada nezahrnuje technologii Turbo Boost, jež by dovolila s frekvencí jít ještě výše. Jedná se o jádro Arrandale vyráběné 32nm procesem, jež má k dispozici dvě fyzická a dvě další logická jádra, tudíž Hyperthreading zde nechybí, pak 2x 32 kB instrukční a stejně tak datové cache L1, 2x 256 kB cache L2 a nakonec 3 MB sdílené cache L3, neboli Smart Cache.



Maximální spotřeba procesoru činí 35 W (hodnota TDP) a kromě zmíněných technologií nám nabídne také virtualizační VT-x, ovšem již ne Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d). Samozřejmostí pak je Enhanced Intel Speedstep (EIST) a Execute Disable Bit.

Základní desku identifikuje utilita CPU-Z jako Hewlett-Packard 149B a její čipovou sadu zcela správně jako Intel HM57. Grafický čip je integrovaný v procesoru, a tak tu není použito rozhraní PCI Express pro připojení grafiky.



Procesor nám v tomto případě zprostředkuje i grafiku, a to konkrétně Intel GMA HD. Od tohoto řešení dosahujícího maximální frekvence 667 MHz (základní je 500 MHz) nemůžeme očekávat žádný úžasný výkon. Grafický čip je sice integrován v procesoru, ale ne přímo v jeho čipu, jako spíše v jedné patici, což nám spolehlivě indikuje už jen fakt, že jde o čip vyrobený 45 nm technologií. Procesor je totiž 32nm.



GMA HD nám dále nabídne 12 unifikovaných shaderových jednotek, 4 ROP, paměť využívá systémovou a pak podporuje API DirectX 10 a Shader Model 4.0. Více nám o něm GPU-Z neřekne.

Pokračujeme s paměťovými moduly DDR3-1333 MHz s kapacitou 4 GB. Bohužel jsme nebyli schopni přečíst info jejich SPD čipu a utility je identifikovaly s kapacitou 3888 MB, což má za příčinu nejspíše část paměti alokovaná pro integrované GPU. Procesor Core i3-350M také oficiálně podporuje paměti DDR3 do frekvence 1066 MHz, což tak trochu potvrzuje i GPU-Z u kolonky frekvence pamětí.

A nakonec se krátce podíváme na pevný disk Seagate Momentus 7200.4 (ST9500420AS). Ten nabízí kapacitu 500 GB, využívá rozhraní SATA 3 Gbps, 16 MB cache a především otáčky 7200 RPM. Díky tomu by mohl nabídnou velmi slušný výkon.


Instalovaný software


Připravte se, že počítač se po prvním spuštění bude asi půl hodiny připravovat a konfigurovat, aby nám nakonec přichystal použitelný systém Windows 7 Professional 64 bit s různými aplikacemi, jejichž celý přehled naleznete v úvodní kapitole. O bezpečnost se má postarat McAffee Total Protection ve zkušební časově omezené verzi, pak tu jsou taktéž zkušební verze balíků Microsoft Office Professional a Corel Home Office, ovšem nejdříve nás zaujme nástrojová lišta HP Advisor Dock.



Ta je ve výchozím nastavení ukotvena nahoře na pracovní ploše a slouží jako nabídka dalších nástrojů, například HP Protect Tools, který se stará o přihlašování do systému, ale funguje i jako správce hesel, umí bezpečně mazat data nebo je šifrovat a podporuje rovněž službu Computrace LoJack Pro, která umí monitorovat ukradený počítač.


nahoře HP Advisor Dock - klikněte pro zvětšení -

HP k tomu přidává několik vlastních aplikací, které mají svou kvalitu. Především je to HP Power Assistant a jeho doplněk HP Power Data starající se o napájení počítače a jeho součástí. HP QuickLook pracuje s MS Outlook 2003 a 2007 a umí pár sekund po startu počítače nabídnout poštu a kontakty. Podobně pracuje HP QuickWeb, ovšem již bez spolupráce s používaným webovým prohlížečem.

HP Wireless Assistant se stará o všechna bezdrátová připojení a známé přístupové body, HP 3D Driveguard ochraňuje pevný disk s využitím detekce volného pádu a nakonec HP Support Assistant má na starosti správu, údržbu a řešení problémů u celého počítače. S jeho pomocí lze také kontaktovat podporu HP.


reklama