reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný

5.10.2010, Jan Vítek, recenze
HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný
Dnes přichází řada na snadno přenosný notebook s označením ProBook 5320m, jenž disponuje 13,3" obrazovkou a platformou Intel Calpella s procesorem Core i3. Pokud tehdy hledáte malý, ale plnohodnotný notebook s hmotností pod 2 kg, zde je volba.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V tomto ohledu bohužel není HP ProBook 5320m zcela v pořádku. Již při mírné zátěži se ozve výrazné vrčení jeho ventilátorku, které se zvyšující se teplotou znatelně narůstá až do stavu, kdy lze jen těžko uvěřit, že produkovaný hluk pochází od moderního notebooku s procesorem Core i3 a integrovanou grafikou. Svědčí to o tom, že HP otázku chlazení zde poněkud podcenilo, použilo hlučný ventilátor a nejspíše také příliš malý pasiv. Škoda.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o zbylá se postaral Prime95. Obecně se notebooky při takové náloži práce potí, ovšem u tohoto se chlazení opravdu nepovedlo. Teplota procesoru se totiž po několika málo minutách vyšplhala o neuvěřitelných 50 °C, což by v letním počasí mohlo znamenat velké problémy a samovolné vypínání počítače. Za systém chlazení tedy patří ProBooku 5320m velké minus.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
30 °C
80 °C
GPU
-
-
HDD
33 °C
40 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Povrchové teploty bohužel odpovídají hodnotám z čidel komponent. Cestovat s počítačem, jenž je schopný svou spodní skořápku zahřát vysoko nad 50 stupňů nebude asi příjemné, i když je pravda, že jde o vysokou zátěž a takových teplot při provozu na baterie jen tak nedosáhneme. Každopádně by to mohlo a mělo být lepší.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na čtyřčlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 41 Wh (14,8 V). Ta nám slibuje výdrž kolem šesti a půl hodiny, což by znamenalo klidovou spotřebu pod 7 W, a toho nedosahuje ani řada moderních netbooků. Podívejme se tedy, jak je tomu ve skutečnosti.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
4:25
1:20
Spotřeba
9 W
36,5 W

Dle předpokladu dosáhneme i při té nejnižší zátěži, kdy počítač nic nedělá, má pouze zapnuté Wi-Fi a obrazovku podsvícenou na poloviční intenzitu, pouze kolem čtyř a půl hodiny provozu na baterie. Občas sice HP Power Assistant ukáže spotřebu 7 Wattů, což by znamenalo výdrž téměř 6 hodin, avšak ke slibovaným 6,5 hodinám se nemáme šanci ani přiblížit. Naopak v reálném provozu nedosáhneme ani naměřených čtyř a půl hodiny, protože i při práci s textovým editorem si počítač řekne o příděl Wattů navíc.



A co se týče spotřeby, pak ta byla měřena pomocí zařízení Voltcraft Energy Check 3000 a jasně z ní můžeme vidět, že při zátěži se spotřeba velmi zvedne, a to v tabulce nezmiňujeme maximální hodnotu při zatížení procesoru i grafického jádra na sto procent. To si pak počítač řekne o 49 W a i když to mezi ostatními počítači nevypadá jako vysoká hodnota, musíme si uvědomit, že ty nám nabídnou podstatně vyšší výkon a zvláště Dell Vostro 3300 s Intel Core i5-520M a NVIDIA GeForce GT 310M nemá spotřebu v zátěži tak moc vzdálenou.


- zátěž - Furmark -


reklama