reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný

5.10.2010, Jan Vítek, recenze
HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný
Dnes přichází řada na snadno přenosný notebook s označením ProBook 5320m, jenž disponuje 13,3" obrazovkou a platformou Intel Calpella s procesorem Core i3. Pokud tehdy hledáte malý, ale plnohodnotný notebook s hmotností pod 2 kg, zde je volba.
Hewlett-Packard ProBook 5320m je malý notebook střední třídy, jenž je určen pro profesionály na jejich cesty. Nabízí proto matný 13,3" displej v malém, lehkém a tenkém těle. To je však vyrobeno s použitím kvalitních materiálů, kde figuruje broušený hliník tvořící víko displeje a hořčíkové slitiny v základně přístroje. Celkové zpracování je tak kvalitní, takže v tomto ohledu je vše v pořádku.



Ovšem co se týče rozložení portů a maximálního úhlu otevření displeje a v podstatě i jeho uchycení, mohlo by být lépe. Napravo je vše v pořádku, ovšem vlevo máme obrazové porty a ethernetový RJ-45 hned vepředu a zapojené kabely by mohly levákům velmi vadit. Ohledně displeje, ten je uchycen dlouhým kloubem, čímž výrobce ponechal prostor na zadní straně nevyužit. Mohl však výfuk chlazení umístit právě tam (podobně jako má třeba MacBook Pro), čímž by si uvolnil místo na straně, kam by se přesunuly právě ony porty.

Displej má standardní rozlišení 1366 x 768, které je na takto malou úhlopříčku slušné, ovšem jinak nevyniká v ničem. Webkamera je kvalitní s věrným obrazem a také reproduktory mají na malý notebook dobrý a silný zvuk. Ovšem zde je problém ten, že jeden z nich musel výrobce dát doprostřed, neboť se na svou pozici kvůli pevnému disku nevešel, takže zvuk je slyšet výrazněji zleva.

Výkon odpovídá použitému hardwaru, takže procesor i paměť poskytnou více než dostatečnou výpočetní sílu pro kancelářské využití a 7200otáčkový pevný disk je zde rozhodně výhodou. Pro hraní her se však tento notebook a jeho integrované jádro Intel GMA HD nehodí.

A nyní přichází velký kámen úrazu, a sice systém chlazení. Ten je kvůli svému uvrčenému ventilátoru nejen hlučný, ale také slabý. My jsme neměli problém s docílením takového stavu, kdy Core Temp ukazovat i 8°C do dosažení maximální teploty procesoru, a to při mírné okolní teplotě 21 °C. Notebook se navíc v takovém případě silně zahříval na svém povrchu, a to kolem 56 °C vespod nalevo, což u mobilního stroje není vůbec pěkné. Systém chlazení by tedy zasloužil výrazné vylepšení, neboť v teplejším prostředí by se tento notebook mohl snadno přehřát.

Nakonec pár slov ke spotřebě a výdrže na baterie. ProBok 5320m dokáže docílit velmi nízké spotřeby kolem 9 W, ale to nesmí dělat naprosto nic. I tak to ale znamená výdrž kolem 4,5 hodiny, tedy výrazně méně, než udávají specifikace. Při zátěži se spotřeba dostane až k 50 W, ovšem typicky to bude spíše o cca 15 W méně.


Kvalitní materiály a zpracování
Hlučné a nevýkonné chlazení
Tenké a lehké tělo
Rozvržení portů na hranách
Dobrá webkamera a zvuk
Uchycení displeje
Výkonný pevný disk
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 21 500 Kč s DPH
Záruka: 2 roky (možnost přikoupení nadstandardní záruky)



Stále aktuální cena v českých obchodech



Graf ceny produktu HP ProBook 5320m WS993EA poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení notebooku ProBook 5320m děkujeme společnosti Hewlett Packard




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama