reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ProBook 6560b: podnikový univerzál

7.6.2011, Jan Vítek, recenze
HP ProBook 6560b: podnikový univerzál
Společnost HP letos na jaře představila osm nových notebooků ProBook slibujících kvalitní zpracování z hliníku i hořčíkových slitin a samozřejmě také novou hardwarovou výbavu s procesory Sandy Bridge. My se nyní zaměříme na model 6560b.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V tomto ohledu je provoz notebooku ProBook 6560b velmi kultivovaný. Však má také jeho chladicí systém na starosti pouze 35W procesor a čipovou sadu, která toho na starosti moc nemá, takže nepřispěje velkým množstvím odpadního tepla. V klidovém režimu je tak slyšet spíše pevný disk než chlazení a i když pak procesor vytížíme na sto procent i s grafickým jádrem, ozývá se spíše jen tiché šumění ventilátoru. V tomto ohledu tedy můžeme být spokojeni.

Teploty byly měřeny ve 26°C okolním prostředí (léto začalo) s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o zbylá se postaral Prime95. Vzhledem k okolní teplotě je maximální naměřená hodnota na procesoru ještě slušná, neboť k TjMax jí zbývá ještě 20 °C a to má ventilátor dle svého hluku ještě určitě nějaké rezervy. Mezi maximální a minimální hodnotou u procesoru je také velký rozdíl, což odpovídá tomu, že ventilátor se ani při největší zátěži moc nerozparádí, aby nás neotravoval.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38 °C
80 °C
GPU
-
-
HDD
38 °C
44 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...



Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Až na levou část klávesnice a odpovídající místo na opačné straně se ani při nejvyšší zátěži nezahřívá žádná další část notebooku, pochopitelně tedy kromě samotného výdechu chlazení. A zvláště místa pro odložení zápěstí zůstávají příjemně chladná, což je základní předpoklad pro to, aby se nám na takovém přístroji doma dobře pracovalo, tedy psalo. A přitom se tímto Hewlett-Packard ani nechlubí, na rozdíl od firmy MSI a jejího modelu CX640, jenž na tom však podstatně hůře.



Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion se šesti články a specifikacemi 55 Wh (10,8 V). Ta má dle názoru společnosti HP vydržet až šest hodin provozu na jedno nabití, ovšem to by znamenalo, že by si tento notebook stabilně bral pod 10 W energie.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
5:40
1:40
Spotřeba
11 W
42 W

Pokud ale máme mít displej vysvícený aspoň na polovinu a využít také rozhraní Wi-Fi, potřebuje tento model dle měřáku Voltcraft Energy Check 3000 asi 11 W, čemuž při provozu na baterie odpovídá výdrž přes pět a půl hodiny. Je to sice méně, než udává výrobce, ale stále jde o velmi dobrou hodnotu a velmi pravděpodobné také je, že po vypnutí bezdrátového rozhraní a dalším snížením jasu bychom na oněch 6 hodin dosáhli.





Spotřebu můžeme označit za umírněnou a odpovídající tomu, co jsme naměřili ohledně výdrže. Počítat musíme samozřejmě také se ztrátami na zdroji, takže ony hodnoty na 100 % neodpovídají tomu, co spotřebuje samotný notebook, což je o pár wattů méně.






reklama