reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP w2408h: pěkná čtyřiadvacítka

14.4.2008, Pavel Kovač, recenze
HP w2408h: pěkná čtyřiadvacítka
V poslední době se hodně monitorů s úhlopříčkou 24" zhlédlo v technologii TN. Stejně tak udělala i firma HP a pro svůj nový model w2408h tedy vsadila na TN. Jak si povede tento lesklý monitor pod "očima" našich sond a náročných testů?

Odchylka dE


V první kapitole jsem zmínil, že monitor má plné 8bitové barvy a i první pohled na testovací obrazce to potvrzuje. Jednoduchý bílo-černý přechod ukázal, že skutečně dokáže zobrazit plných 16,7 mil barev. Po "očních" testech přišla na řadu sonda se svým daleko přesnějším čidlem. Jaké jsou výsledky? Průměrná odchylka dE nekalibrovaného monitoru je 5,289. To je na technologii TN dobrý výsledek, po kalibraci navíc dosahuje až na hodnotu 0,867, což je okem prakticky nepostřehnutelná hodnota. Modrá barva sice stále není úplně ideální, ale to je zkrátka daň za technologii TN.




Barevný gamut


HP vsadilo na trubice s širším gamutem. To samozřejmě vidíme rádi, protože pro tiskové účely je široký gamut velká výhoda. Potěšující je i zpráva, že k dosažení tohoto gamutu nevyužil HP triku s blikajícími trubicemi a trubice zkrátka mají jinou vlnovou délku. V tomto ohledu si zaslouží tedy velkou pochvalu.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru HP w208h.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Všimněte si, že modrá barva se celkem znatelně změnila, ale stále to není dostatečné pro přesné podání. Zde trošku pokulhává, ale jinak je v barvách monitor lehce nadprůměrný. Trošku jsem očekával, že by mohl směle konkurovat technologiím xVA, ale to se bohužel nesplnilo. Po kalibraci jsou sice barvy dostatečné, ale před ní zkrátka monitor nestíhá.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.


reklama