reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Sensation XE: přestrojený muzikant

16.2.2012, Jakub Doležal, recenze
HTC Sensation XE: přestrojený muzikant
Na první pohled připomíná klasický model Sensation přebarvený do jiných odstínu, dokonce i rozměry jsou na chlup stejné. V čem se tedy model Sensation XE liší a vyplatí se připlatit si za mobil s přívlastkem „hudební“?

Hudba a video


Je-li nějaký počáteční impuls, proč si Sensation XE koupit, pak jsou to právě multimediální funkce, nebo alespoň tak se na vás mobil tváří ze všech reklam a následně i v prodejně. V kombinaci s 2jádrem, velkým displejem a hlavně přibalenými sluchátky Beats By Dr. Dre vypadá tento mobil opravdu velmi lákavě a pro HTC to rozhodně byl krok správným směrem, nebo ne?

Zpočátku vypadá vše až neskutečně dobře i sluchátka hrají o několik tříd než jakékoliv jiné „pecky“, které výrobci přibalují. Je však tu znát jistá orientace na modernější hudební styly a například na jazz rozhodně najdete lepší modely. Nicméně postupem času začnou na povrch vyplouvat všemožné drobnosti, které v součtu vydají za pořádné rozčarování a je trochu s podivem, jak se to HTC povedlo takto nedoladit.




- klikněte pro zvětšení -


Nevím, čím přesně začít, ale můžeme například tím, že Sensation XE neumí přehrát FLAC. U speciální hudební edice telefonu bych očekával podporu všech myslitelných formátů a zejména pak těch, které nabízí takřka bezztrátovou kompresi zvuku. Vždyť i samotný výrobce sluchátek se řídí heslem „Sound Really Matters“. Tak jak to, že si HTC nedalo více záležet také propracovanější podpoře?


Audio
Lze přehrát
Podpora Beats*
MP3
Ano
Ano
WMA
Ano
Ano
WMAPro
Ano
Ano
AAC
Ano
Ano
AC3
Ne
Ne
OGG
Ano
Ano
WAV
Ano
Ano
FLAC
Ne
Ne

* Podpora Beats - se skladbou se aktivuje ekvalizér Beats


Když už jsme u přehrávače, musím výrobci vytknout i jakým způsobem se postavil k celému zpracování zvuku. Podle rozladěných uživatelů i ostatních recenzentů totiž uvnitř Sensation XE nenalezneme žádné specializované hudební obvody, ale celý efekt obstává pouze speciální softwarový ekvalizér, který navíc nejde měnit, ale jen vypnout či zapnout. Tak to si hudební přehrávač opravdu nepředstavuji. Aby toho nebylo málo, jste odkázáni jen na systémový přehrávač, neboť ekvalizér v jiném programu nefunguje. Mimochodem na XDA se již vedou diskuze, jak ekvalizér „vyloupnout“ a použít i v jiných telefonech.




Vyvíjený s Beats, přesto neumí Sensation XE ovládat produkty tohoto výrobce (foto: citiwideonline.com)


Přibalená sluchátka tomuto nedotaženému řešení částečně korigují výsledek, nicméně jen do doby než zjistíte, že skrze ně nelze měnit hlasitost a sahejte si v -15° C kamsi do oblečení pro mobil a v rukavicích mačkejte tenké tlačítko pro regulaci hlasitosti. Naštěstí v tomto směru HTC jistě zachráním, neboť mám shodou okolností sluchátka Monster Beats Solo HD, která mají regulaci na kabelu. Jenže ouha! Úprava hlasitosti skrze ovladač na kabelu nefunguje a to zamrzí o to více, když právě s tímto výrobcem sluchátek HTC tak úzce spolupracovalo. Mimochodem na iPhone regulace funguje.

Přehrávání videa naštěstí zvládá HTC již o něco lépe a i zde je implementován onen ekvalizér, takže si lepší zážitek ze zvuku vychutnáte i v případě hudebních videoklipů. Musím také ohodnotit integrovaný reproduktor, který však po vytažení sluchátek ztrácí možnost využít ono vylepšení zvuku a pocitově hraje stejně „ploše“ jako jakýkoliv jiný reproduktor v chytrém telefonu.


Výkon a výdrž


S příchodem prvních 2jádrových telefonů se naplno rozhořela mezi výrobci bitva o výkonnostní trůn. V případě HTC Sensation se jednalo o boj se Samsungem Galaxy S II. V řeči čísel však nakonec vyhrál Samsung a možná právě proto přichází nyní model Sensation XE, který má navýšený takt jader procesoru na 1,5 GHz. Pomůže však tento nárůst frekvence k tomu, aby HTC dohnalo své soupeře v tabulkách?





V měřících nástrojích, které běžně využívám, jsem od modelu XE nedostal úplně přesvědčivé výsledky a často získaly více bodů i telefony se slabší frekvencí jader. Svůj díl viny na tom jistě nese použití zastaralejší verze Androidu a také fakt, že na každý Benchmark nabízí zcela pravdivé hodnoty. Na druhou stranu mám z měření dojem, že čipset využívaný HTC zkrátka nedosahuje takové výpočetní síly jako konkurenční řešení. Například Samsung Galaxy S II má na 1,2 GHz stále o stovky bodů více.




- klikněte pro zvětšení -


Z praxe naopak mohu říci, že je model Sensation XE dostatečně svižný a rozhodně dokáže uspokojit i náročnější uživatele. Jisté záseky a zpomalení se čas od času vyskytnou, to však zasahuje jakékoliv zařízení s Androidem a vidět to bylo i při prvotních testech tabletu Transformer Prime, který má dokonce 4 výpočetní jádra.

Zvýšený takt procesoru a nárůst výkonu je pro pár fajnšmekrů jistě dobrá zpráva, nicméně naprostou většinu zájemců bude zajímat hlavně výdrž telefonu. První týden jsem s životností baterie o modelu XE nebyl úplně spokojeným, neboť telefon i při méně častém používání vydržel den a pár hodin k tomu. Poté jsem začal vypisovat tabulku specifikací a s překvapením jsem zjistil, že kdosi zaměnil baterii za slabší (1520 mAh 5,62 Wh), respektive za tu, kterou nalezneme v modelu Sensation.

HTC tedy obratem zaslalo akumulátor, který do XE patří již z výroby (1730 mAh 6,4 Wh) a to se hned pozitivně projevilo i na životnosti. Nepatrný nárůst kapacity ihned prodloužil výdrž na kýžené dva dny a to již může konkurovat ostatním telefonům. Jen pro zajímavost uvedu, že obě baterie disponují takřka stejnými rozměry a liší se jen v tloušťce, kdy má silnější z akumulátorů 5 mm oproti 4 mm u slabšího typu. Také to vypadá, že slabší komunikátor již něco zažil, ostatně to uvidíte za moment v tabulce.

Sensation XE je také hudební přehrávač, takže jak si provede například oproti iPodu Nano, který zvládne hrát takřka 24 hodin na jedno nabití? Připojil jsem tedy k telefonu sluchátka, nastavil zhruba střední hlasitost a spustil skladbu ve smyčce. Telefon měl zapnutý GSM modul, ale nebyla vložena SIM karta, takže nepatrná část spotřeby mohla unikat touto cestou. Wi-Fi, Bluetooth či GPS jsem ale vypnul v nastavení telefonu a samozřejmě byl následně zhasnut i displej.


Baterie
Start
Konec
Výsledný čas
1520 mAh
22:08
06:28
08:20
1730 mAh
23:05
15:40
16:35

Výsledky máme uvedeny v tabulce a nutno říci, že jsem čekal o trochu více. Prakticky každý výrobce moderních SoC platformy se chlubí nízkou spotřebou, pokud například přehráváte jen hudbu. Bohužel je vidět, že na specializovaná zařízení to stále nestačí a to ani v případě, kdy s telefonem neděláte nic jiného. Je to chyba starší verze Androidu, nebo zkrátka výrobci čipsetů slibují vzdušné zámky? Na to zřejmě odpoví až například Ice Cream Sandwich.
reklama