reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Icon7 Twister Evolution: prezentování na cestách

6.2.2009, Jan Vítek, recenze
Icon7 Twister Evolution: prezentování na cestách
Dnes si představíme netradiční produkt od výrobce Icon7. Je jím prezentační zařízení a myš v jednom - Twister Evolution. To se může pochlubit laserovým senzorem, laserovým ukazovátkem, bezdrátovým připojením a funkcemi pro prezentace. A to vše v moderním hávu.
Kapitoly článku:
  1. Icon7 Twister Evolution: prezentování na cestách
  2. Software a testy
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Společnost Icon7 své jméno odvodila od toho, že chce nabízet zařízení, o nichž se bude mluvit a která budou pomáhat lidem sedm dní v týdnu. U tohoto zařízení bychom však snad ani nechtěli, aby tomu tak bylo, protože kdo by chtěl ustavičně jezdit a pořádat prezentace.

Nabídka produktů Icon7 není příliš široká a omezuje se na myši, klávesnice a webkamery. Společnost se stylizuje do role výrobce se silným výzkumným a vývojovým týmem, která si vše vyvíjí sama a o to více zarazí, když v její nabídce nalezneme model myši Z500, která je v podstatě to samé co Ideazon Reaper Edge. V dnešním světě je už ale celkem běžné, že se řada produktů různých firem od sebe kolikrát liší pouze logem, které nesou. Všímejme si nyní ale našeho Twister Evolution.




Zařízení přišlo velmi pěkně zabalené v nízké krabici s matným černo-červeným potiskem, z níž na vás dýchne exkluzivita. K tomu pomůže i způsob otevírání, kde se uplatní magnet na zkoseném víku. Samotná myš je uvnitř umístěna do tvrdšího pěnového materiálu, v němž se ani nehne a je ze stran dobře chráněna.

Model
Twister Evolution
Rozměry
95 x 55 x 15 mm (složený)
88 x 55 x 30 mm (rozložený)
Technologie
Laser
Rozhraní
2,4GHz technologie s mini USB přijímačem
DPI
800 / 1200 DPI
Podsvícení
ano - indikátor stavu baterie
Tlačítka
2 + rolovací "touchpad"
5 pro prezentace

Zopakujme si, o čem všem tato myš je. Výrobce měl na mysli především mobilitu a funkčnost. Díky tomu je myš zpracována jako zařízení schopné změnit tvar díky otočnému mechanismu, využívat laserové ukazovátko, speciální tlačítka určená přímo pro Microsoft PowerPoint, dotykové scrollovací "tlačítko" a bezdrátové připojení k počítači.



To zde naštěstí nevyužívá žádný přijímač připomínající klasický USB flash disk, ale miniaturní USB přijímač, u nějž se nemusíte tolik bát, že jej nedopatřením z portu urazíte. Bezdrátové připojení také vyžaduje, aby myš měla vlastní zdroj energie a ten zde zajišťuje vestavěný Li-Ion akumulátor. Dobíjení se pak realizuje přímo pomocí přijímače, přes nějž se myš napojí. Nejsou tedy třeba žádné dodatečné kabely ani kolébky a přijímač je možné zasunout do těla myši, takže kromě ní samotné již s sebou nemusíte nosit žádné příslušenství.



Ve složeném stavu vypadá Twister Evolution poněkud podivně, protože svou stříbrnou lištou nenavazuje. V takovém stavu jej budeme využívat pro účely prezentace, k čemuž slouží čtyřsměrné stříbrné kolečko, střední tlačítko a také tlačítko dole vpravo. Stříbrné kolečko má za úkol přepínat mezi jednotlivými okny prezentace. Tlačítko nahoře prezentaci skryje (obrazovka zčerná) a tlačítko dole může přepínat mezi spuštěnými aplikacemi, k čemuž mu pomohou i směrové šipky. Černé tlačítko napravo je poněkud mimo a navíc zapuštěné do těla zařízení, protože spouští prezentace v MS PowerPoint přes celou obrazovku. Využívat je tedy nebudete tak často.



Středové tlačítko s červenou tečkou umí zapnout červené laserové ukazovátko. Laserovou diodu můžeme vidět v přední hraně a potěšitelné je, že (alespoň v našem případě) svítí přesně před sebe. Nad ni pak výrobce umístil laserový senzor myši a vedle něj dva úzké teflony. Takové uspořádání je nutné, protože v podobě myši se Twister podložky dotýká jen zlomkem své základny, což sami vidíme hned dole.



Do podoby myši Twistera jednoduše uvedeme tak, že zadní část otočíme o 180° po směru hodinových ručiček. Odpor při otáčení není příliš velký a je také dobré, že se Twister aretuje do té pravé polohy, a jeho dvě části na sebe tak velmi přesně navazují. Ve výsledku není toto zařízení jako myš vrcholem ergonomické dokonalosti, ale je to rozhodně lepší, než kdyby zařízení zůstalo ploché.

Výrobce také myslel na to, že při mačkání tlačítek pro ovládání prezentací můžeme snadno omylem stisknout tlačítka myši, a tak jsou v prezentačním módu deaktivována, stejně jako jsou v módu myši nefunkční prezentační tlačítka stejně jako laserové ukazovátko. Ovšem pokud stiskneme po dobu 3 sekund tlačítka pro přepínání mezi okny a start prezentace, myš se přepne z 1200 DPI na 800 DPI (či naopak) a na potvrzení nám zabliká. A když už jsme u speciálních funkcí, laserové ukazovátko je možné používat i s USB přijímačem zasunutým v těle Twisteru. Je třeba pouze podržet po 3 sekundy tlačítko pro start prezentace a po skončení můžeme laser opět stejným způsobem deaktivovat.



Tlačítka myši mají jednoduché zpracování a myš je díky nim souměrná, takže dává stejné možnosti levákům i pravákům. Uprostřed je pak dotykové tlačítko pro rolování do čtyřech směrů, jaké známe již dlouho například u myší Genius. To je hladké a prohnuté akorát tak, aby do něj dobře zapadlo bříško prstu.



Zaměřme se nyní na USB přijímač. Tomu výrobce vyhradil komůrku v zadní hraně a opatřil ji zaklapovacími dvířky, aby po jeho vytažení v Twisteru nezela ošklivá díra. Přijímač se vytahuje jednoduše stiskem, počemž sám vyskočí. Podobně pracují třeba notebookové čtečky karet. Jeho rozměry skutečně nejsou velké a po zasunutí do USB konektoru bude koukat jen asi centimetrový kus jeho těla.



Na fotografii však není příliš vidět, že v plastovém těle přijímače jsou po obou stranách dva podlouhlé konektory (na orientaci tedy nezáleží). Ty slouží pro připojení Twisteru a pokud vás zajímalo, na co je obdélníkový zakrytý otvor u prezentačních tlačítek, pak slouží právě k tomuto účelu.

Zařízení má k dispozici vlastní Li-Ion akumulátor, jehož stav nám při vytažení nebo zasunutí přijímače do jeho těla prozradí podsvícení červeného plastového proužku. Stabilní svit oznámí dostatečný náboj, při nižším nabití se pomalu rozbliká a pokud se baterie dostane na kritickou úroveň, rozbliká se rychleji.



A nakonec je tu příslušenství - tiskový materiál, CD se softwarem a manuály (nechybí čeština) a především oranžové průhledné plastové pouzdro pro přenášení. Zde by se možná hodil ještě také látkový váček, jenž by nezabíral tolik prostoru.
reklama