reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ICY BOX NAS1000 – síťové úložiště

15.6.2006, Jan Vítek, recenze
ICY BOX NAS1000 – síťové úložiště
Na trhu jsou externí boxy, jež lze připojit k lokální síti a přistupovat k nim odkudkoli. Každý ale nestojí o takový finální produkt a chce si alespoň zvolit pevný disk, přičemž takových výrobků není mnoho. Dnes si předvedeme jeden takový od Raidsonicu.
Kapitoly článku:
  1. ICY BOX NAS1000 – síťové úložiště
  2. Nastavení systému
  3. Závěrečné hodnocení
Raidsonic, výrobce ICY BOXů NAS (Network Attached Storage), se rozhodl přistoupit k problematice síťových disků pěkně od podlahy. Zatímco u mnoha již „hotových“ síťových disků se setkáme s jednoúčelovými způsoby komunikace mezi počítačem a diskem, jako například Drag&Sort u Maxtoru, zde se využívají klasické protokoly, se kterými operační systémy počítají. Setkáme se zde tedy se Sambou (SMB, CIFS), FTP a NFS.






Tento box tedy není dělaný především pro prostředí OS Windows, ale díky použitým protokolům nebude problém se současně k němu připojit z OS založených na Unixu/Linuxu. Odpovídají tomu i možné souborové systémy, kterými si můžete pevný disk naformátovat, jsou to EXT2, EXT3 (Linux) a FAT32 (Windows). Zde je trochu škoda, že není zahrnuta i podpora systému NTFS, a tak máte při použití FAT32 limitovánu maximální velikost souborů na 4GB (u EXT2 a EXT3 to je 2TB). Další věcí je, že s takto naformátovaným pevným diskem si bez dodatečných utilit z Windows nepřečtete data z EXT2 a EXT3, což ale vadí výhradně při připojení přes USB rozhraní, kdy se disk tváří jako klasické Mass Storage Device. V opačném případě, kdy chcete přečíst FAT32 z prostředí Unixu, samozřejmě vše půjde bez problémů.

NázevRaidsonic ICY BOX IB-NAS1000-B
Rozměry220 * 128 * 50
Hmotnost (box)0,64kg
RozhraníUSB 2.0 (480Mbps)
Ethernet (10/100Mbps)
PodporaSamba (Win), FTP, NFS
HDDATA 100/133
Před možnostmi konfigurace a šíře nastavení se ale podíváme na technické zpracování skořápky se jménem ICY BOX NAS1000. Pokud si vzpomínáte na nedávný článek o USB a Firewire externích boxech pro pevné disky, tak tam byla firma Raidsonic také zastoupena. Ovšem tam onen box vypadal zcela jinak. NAS1000 naopak velmi připomíná jednoho konkurenta, konkrétně S-111 od firmy STLab, a to především konstrukčně.


Box je poměrně rozměrný, přesněji 220*128*50mm. Skládá se z víka, dna, čtyřech sloupků a třech stěn z perforovaného plechu. Všechny tyto díly pohromadě drží přes 8 šroubků, umístěných do průhledných plastových sloupků. Konstrukce je to tedy velice jednoduchá, což by bylo ještě v pořádku, nebýt použitého materiálu právě u těch nejdůležitějších částí, které vše v podstatě drží pohromadě. STLab měl sloupky alespoň z hliníku, což bych od výrobků této kategorie očekával také, ale aspoň závity jsou opatřeny kovovými vložkami.



Seshora i zezdola je tedy až na povrchovou úpravu dno shodné s víkem, tedy opatřené černým nátěrem, i když pouze z jedné strany. Přední panel je opatřen jedním spínačem (disk se tedy neroztáčí fyzickým zapnutím napájení, ale je ovládán elektronikou) a čtyřmi diodami na pravé straně. Ty jsou opatřeny velmi nevýraznými černými popisky na sloupku, ale jistě nebude potíž se naučit rozeznat je podle barev. Bráno zezdola tu máme zelenou, značící zapnuté napájení boxu, dále oranžovou indikující, že box je v NAS módu, žlutá označuje USB mód a konečně modrá ukazuje práci pevného disku.



Zadní strana je velmi jednoduchá. Najdete na ní pouze šestikolíkový napájecí konektor, RJ45 konektor i se stavovými diodami, USB 2.0 konektor a zapadlé tlačítko pro vyvolání továrního nastavení.


Box se otvírá prostým odšroubováním vrchních čtyřech šroubků. Poté můžeme víko jednoduše odklopit a stejně tak i vysunout ze sloupků obě dlouhé boční perforované plechy, což se nám bude později hodit. Přední panel by také šel vysunout, ale jednak k němu vedou dráty a potom jej odnímat není třeba.


Uvnitř uvidíme místo pro instalaci pevného disku a pod ním z poloviny vykukuje plošný spoj s elektronikou. Ten obsahuje množství integrovaných obvodů, ale také dva paměťové moduly od celkem známé značky Nanya. Přímo u dolního okraje jsou také volné konektory, které budou nejspíše využity v některé ze sesterských verzí ICY BOXu NAS1000 (existují ještě NAS900 a NAS2000). K PCB se dostaneme jednoduše odšroubováním pozice pro pevný disk, která se ovšem při jeho instalaci odnímat rozhodně nemusí.


Tento kus ohnutého plechu pod sebou kromě plošného spoje ukrývá ještě něco jiného, a sice velmi ledabyle vedené kabely a především nevkusnou a neprofesionální lepicí pásku. Ještě štěstí, že tato hrůza je spolehlivě ukryta pod diskem a koneckonců, na funkčnost to vliv mít nebude.


Opětovně tedy přikryjeme kabeláž, zašroubujeme tray na své místo a přimontujeme pevný disk s pomocí čtyřech dodávaných šroubků. K tomuto účelu se, jak jsem již říkal, hodí snadné vysunování postranních stěn, takže máme ke šroubkům disku okamžitý přístup. Instalace je tedy snadná, rychlá a nenáročná – vše byste měli zvládnout do dvou minut.



K zapojení boxu slouží dodávané příslušenství v podobě datového USB 2.0 kabelu, krátkého Ethernet kabelu se dvěma RJ45 konektory a napájecího zdroje.



Dále se k NAS1000 dodává velmi pěkně zpracovaný a obsáhlý manuál v anglickém jazyce, instalační CD s manuálem ve formátu PDF, utilitku pro vyhledávání NAS zařízení, ovladače pro Windows 98 a konečně i Adobe Acrobat Reader 7.07, abyste si měli manuál v čem otevřít. Najdeme zde také osm gumových podložek určených pro ploché šroubky, aby box na dřevěném stole nerezonoval a pevně seděl. Tyto podložky u STLabu S-111 citelně chyběly.
reklama