reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama ProLite XB2780HSU: stvořen pro filmy

8.11.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama ProLite XB2780HSU: stvořen pro filmy
Dnes se na trhu vyskytuje valná většina monitorů s technologií IPS. Pro filmy se však hodí daleko více technologie VA. A právě taková je dnes recenzovaná iiyama ProLite XB2780HSU. Uvidíme, jak si poradí s našimi náročnými testy.

Struktura displeje



BenQ GW2750HM - AMVA struktura displeje

iiyama XB2780HSU - A-MVA struktura pixelu


Pokud se podíváte na strukturu pixelu IPS, resp. e-IPS, tak poznáte velký rozdíl oproti VA. Tato struktura A-MVA (Advanced MVA) se dělí pouze do čtyř domén, které mají za následek pozorovací úhly lepší než u TN. Naopak IPS se nevyrovnají. Dříve se také často používala technologie S-PVA, která měla domén osm, a tím měla i lepší pozorovací úhly. Dnes se však téměř nevyskytuje.


Teplota bílého bodu


Barevná teplota se s jasem obvykle mění. Je také obvyklé, že s vyšším jasem se teplota zvyšuje (studenější). Pár výjimek se samozřejmě najde, například Dell U2713HM. Jde jen o to, o kolik se barevná teplota změní. Pokud to je změna malá, tak to nevadí, ale při vyšší už může nastat problém.





Také je velmi důležité to, jak se teplota mění po ploše monitoru. K vyrovnání slouží různé technologie, které se však vyskytují až u dražších grafických monitorů. U levnějších se s tím vůbec nesetkáme. No a tento monitor s tím má bohužel docela problém. V levém dolním rohu je teplota 7150 a v pravém horním je 6270. To je rozdíl témě 900 K. Pokud si necháte zobrazit například šedou barvu, tak už je to spozorovatelné pouhým okem na první pohled. U obrázků se na to musíte soustředit, ale vidět to je. Tato tabulka také vyjadřuje, jak rozdílné barevné podání budete vnímat v různých částech obrazu. Pokud si například zkalibrujete monitor na prostředek (což je běžné), tak oba rohy budou docela odlišné od středu. Škoda.





Odchylka dE a barevný gamut


U levnějších monitorů jsme vždy rádi, když se gamut pohybuje v mezích sRGB, resp. pokud odpovídá sRGB standardu. To se bohužel nepotvrdilo. Gamut sice má velikost sRGB, ale polohou leží trošku jinde. Díky tomu bude barevné podání asi někde jinde než většina lidí očekává. Největší problémy jsou v modré barvě, ale ani červená a zelená není to pravé.


BenQ GW2750HM - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


BenQ GW2750HM - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Nyní se podíváme na barevné odchylky. Nejdříve vyzkoušíme profil sRGB.


BenQ GW2750HM - dE profil Standard

Profil sRGB


V profilu sRGB se projevily problémy s gamutem. Ve výsledku mají barvy průměrnou odchylku dE(2000)=3,99. To je na dnešní kalibrované monitory docela dost. A na obraze to je vidět.


BenQ GW2750HM - dE profil Eco

Profil Normal


V nativním režimu (Normal) se barvy lehce zlepší. Průměrná odchylka dE(2000)=3,97. Jde však opravdu jen o kousek. Navíc teplota bílé se posunula hodně do studena. Takže ve výsledku jsou lepší barvy při sRGB profilu.


BenQ GW2750HM - dE profil Game

Profil Warm


V profilu Warm, jsou barvy prakticky stejné jako při sRGB. Dokonce jsem měl pocit, že Warm a sRGB jsou to stejné. Průměrná dE(2000)=4,00.


BenQ GW2750HM - dE profil Movie

Profil Cool


Při profilu Cool se teplota posunula k 6700 K, ale jinak se barvy příliš nezměnily. Průměrná odchylka je dE(2000)=4,87. Tím všechny profily končí a nyní se musíme kouknout na ruční kalibraci přes OSD.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=92
B=81
Kontrast: 50
Jas: 15

Pokud zkalibrujete teplotu bílé na 6500 K, tak dosáhnete opět pouze lehce podprůměrných výsledků, což je dáno tím, že gamut zkrátka sRGB neodpovídá a ani kalibrace přes OSD s tím nic neudělá.


BenQ GW2750HM - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Pokud se však vrhne do díla kalibrace přes ICC profil, tak je průměrná odchylka dE(2000)=1,01. Stále mějte však na paměti, že gamut nebude odpovídat sRGB. Pro grafiky tento monitor tedy bohužel nebude.


BenQ GW2750HM - dE kalibrované barvy


Na tabulce barevného porovnání (změna barvy před a po kalibraci přes ICC profil) můžete vidět posun hlavně v modré barvě, která se posouvá do zelenější.


BenQ GW2750HM - barvná změna


BenQ GW2750HM - LUT křivka


Pozitivním faktem je dobrá gama křivka. Všimněte si, že křivky jsou téměř rovné, a tak je vlastně gama téměř konstantní 2,2.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Pokud tedy hledáte monitor pro grafickou práci, tak se raději poohlédněte jinde. Tento je zkrátka vysloveně filmový.

reklama